speakeri
•ADRIAN ŢUŢUIANU, COMISIA PENTRU CONTROLUL PARLAMENTAR ASUPRA SRI
"Trebuie să implementăm Directiva NIS până în mai 2018"
Ţara noastră are nevoie de un act normativ adaptat realităţilor în materie de securitate cibernetică, este de părere Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, amintind că, la momentul actual, nu este promovat şi avizat un act normativ care să reglementeze acest domeniu.
•MIRCEA GRIGORAŞ, CERT-RO
"Odată descoperită o vulnerabilitate, ea ar trebui raportată"
Toată tehnologia este vulnerabilă sau poate să devină vulnerabilă în viitor, şi asta nu pentru că există o deficienţă a celor care o produc, declară Mircea Grigoraş, director general adjunct al CERT-RO, menţionând că uneori este posibil ca vulnerabilitatea să apară pentru că tehnologia evoluează, puterea de calcul creşte, iar lucrurile care la un moment dat nu puteau fi compromise ajung să poată să fie compromise cu noile tehnologii.
•TEODOR CIMPOEŞU, DELOITTE
"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"
Ţara noastră este într-o zonă cu risc mare de atacuri cibernetice extrem de sofisticate. Sunt campanii care vizează anumite industrii, din partea unor actori care au cu totul altă putere, în lumea virtuală, faţă de cea reală.
•BOGDAN PĂTRAŞCU, MANAGER CYBER SECURITY CERTSIGN
"Trebuie să implementăm un program de conştientizare privind securitatea"
PREZENTARE
Securitatea cibernetică este necesară în condiţiile în care avem de-a face cu diverse tipuri de atacatori care acţionează atât pe cont propriu, cât şi în grupuri organizaţionale, susţine Bogdan Pătraşcu, Manager Cyber Security la certSIGN - furnizor de certificate digitale şi servicii de arhivare online.
•RĂZVAN CODREANU, ENERSEC TECHNOLOGY
"Noua legislaţie europeană de protecţie a datelor personale prevede amenzi de 20 de milioane de euro"
PREZENTARE
Protecţia datelor personale devine o tematică spinoasă pentru firme, în special în domeniul juridic, conform lui Răzvan Codreanu, partener în firma Enersec Technology. Firmele care nu se adaptează noilor tehnologii şi nu tratează aspectul protecţiei de date cu caracter personal (nume, e-mail, declaraţii bancare etc.) cu toată seriozitatea riscă amenzi de până la 20 de milioane de euro.
•MARIUS BOSTAN, FOST MINISTRU AL COMUNICAŢIILOR
"Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"
Statul este foarte slab şi nu face ceea ce trebuie pentru creşterea securităţii cibernetice, din diverse motive, subliniază Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
•DEPUTATUL VARUJAN PAMBUCCIAN
"Bitcoin este o ficţiune"
Moneda digitală Bitcoin, precum majoritatea lucrurilor importante pentru noi, este o ficţiune, apreciază Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, din Camera Deputaţilor.
•IULIAN LUPU, ASF
"Furtul datelor, dezinformarea şi produsele software dăunătoare - printre riscurile cibernetice"
PREZENTARE
Cele mai relevante forme ale riscurilor cibernetice cu care se confruntă sectorul financiar sunt atacurile de tip DoS, furtul şi manipularea datelor, produsele software dăunătoare, precum şi dezinformarea şi informaţiile false, potrivit domnului Iulian Lupu, şeful Serviciului de Rezoluţie a Asigurătorilor şi a Firmelor de Investiţii din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
•RĂZVAN GRIGORESCU, CEC BANK
"Cantitati enorme de informaţii, uneori care ne privesc, sunt prelucrate fără ca noi să realizăm acest lucru"
Traversăm o perioadă în care cantitati enorme de informaţii, uneori care ne privesc, sunt prelucrate fără ca noi să realizăm acest lucru, este de părere domnul Răzvan Grigorescu, Manager Securitatea Informaţiei, în cadrul CEC Bank. Domnia sa subliniază: "Am fost surprins să constat că majoritatea utilizatorilor de aplicaţii mobile destinate orientării în trafic (nu le dăm nume pentru că le cunoaşteţi, sunt la modă în prezent), nu aveau idee asupra posibilităţii stocării unor evidenţe şi de construirea unui profil de utilizator (şofer virtual), legat de modalitatea participării la trafic, depăşirea vitezei regulamentare, modalitatea de efectuare a depăşirilor, asigurarea la trecerea de nivel fără bariere) etc".