Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Evenimentul a fost transmis live, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
subiecte
•Conduita responsabilă în afaceri – o prioritate pentru CSR;
•Beneficiile CSR pentru mediul de afaceri;
•Raportările ESG – între cifrele din documente şi realitatea din teren. Importanţa colaborării dintre companii şi mediul social în care activează;
•Investiţiile pentru implementarea CSR – o povară sau o necesitate pentru mediul de afaceri românesc?;
•Bancabilitatea IMM-urilor prin prisma respectării principiilor CSR;
•Integrarea CSR în educaţie, formare şi cercetare. Exemple de bune practici;
•Implicațiile CSR în industria jocurilor de noroc.
concluzii
Responsabilitatea socială - un concept care dă de furcă antreprenorilor, dar şi statului
Responsabilitatea socială a companiilor (CSR) reprezintă un concept a cărui implementare se realizează cu dificultate în ţara noastră, chiar dacă statul sprijină prin mai multe linii de finanţare îndeplinirea unor indicatori CSR de către întreprinderile mari, mici şi mijlocii, au afirmat participanţii. Chiar dacă sunt consemnate câteva progrese în privinţa protecţiei mediului şi a utilizării energiei verzi de către companiile din ţara noastră, în ceea ce priveşte restul componentelor responsabilităţii sociale antreprenorii români, dar şi statul, mai au multe de făcut, aşa cum a reieşit din dezbateri.
speakeri
Bogdan-Radu Balanișcu •“Protecţia mediului - o componentă importantă a ceea ce înseamnă CSR la nivelul companiilor”
Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
Menirea statului este să ajute companiile în implementarea conceptului responsabilităţii sociale, în condiţiile în care întreaga activitate economică se bazează pe realizarea profitului, a afirmat Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Bogdan-Radu Balanişcu a spus: "În acest moment, nu mai discutăm doar despre anumite companii care îşi doresc să desfăşoare campanii de CSR, ci suntem într-o fază care va deveni o chestiune obligatorie conform directivelor europene. Din perspectiva componentei de mediu, credem că partea de protecţie a mediului este şi poate fi o componentă importantă a ceea ce înseamnă CSR la nivelul companiilor. Lucrurile trebuie privite la nivel de individ, deoarece credem că fiecare trebuie să fie responsabiul cu privire la un mediu curat. E important ca generaţiile viitoare să îşi satisfacă nevoile de trai, fără ca noi să le periclităm, prin activităţile noastre de acum, şansa la acest lucru".
Florin Spătaru •“Responsabilitatea socială depăşeşte sfera unei companii”
Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru
Responsabilitatea socială depăşeşte sfera unei companii, pentru că aici se vorbeşte despre politici, despre ceea ce vrei tu, ca lider politic şi lider în sectorul public, să arăţi că aparţine unei ţări, unui întreg sector, afirmă Florin Spătaru, consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru, adăugând: "Am lansat trei subiecte atunci când am devenit ministru, care acum sunt din ce în ce mai prezente pe agenda europeană - industrializarea României, resursele minerale şi industria de apărare. La vremea respectivă, nu începuse războiul în Ucraina. Când am discutat despre industria de apărare şi modul în care această industrie poate reprezenta un pilon de dezvoltare a României, nu aveam un război la graniţă".
László Borbély •“Vom înfiinţa un centru de excelenţă pe dezvoltare durabilă pentru administraţia publică”
Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
Pentru sprijinirea companiilor care vor fi obligate în curând să depună anual rapoarte de sustenabilitate, este nevoie de un corp de experţi în dezvoltare durabilă, susţine Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Laszlo Borbely a precizat: "În această activitate un rol important îl vor avea şi cei 2000 de experţi în dezvoltare durabilă pe care dorim să îi pregătim, din care 1600 vor fi pe plan local, deoarece sunt mai apropiaţi de cetăţeni, iar 400 la nivel central. Avem deja 150 de oameni pregătiţi şi vom avea o reţea de experţi. Noi am pregătit terenul, am instituţionalizat reţeaua de nuclee din ministere pentru aceşti oameni. Avem mulţi auditori, dar depinde de companii ce le dau de lucru şi până unde verifică ei conform reglementărilor europene. Aici nu e vorba de bani, ci de mentalitate, deoarece fiecare companie analizează în ce stadiu se află, face un inventar şi stabileşte ce trebuie să facă pentru sustenabilitate".
Mihaela Frăsineanu •“Responsabilitatea Guvernului în mediul de business are două direcţii principale”
Consilier de Stat Cancelaria Prim-Ministrului
Responsabilitatea Guvernului României în materie de sustenabilitate se bazează pe politici publice şi pe politici de finanţare, pe care Executivul le pune la dispoziţia mediului de afaceri, afirmă Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru. Oficialul a menţionat: "Politicile publice sunt reprezentate în primul rând de implementarea directivelor europene. Implementarea celor mai noi directive europene s-a făcut prin ordinul Ministerului Finanţelor. Dincolo de aceste implementări, Guvernul a introdus şi o serie de ghiduri, deoarece directivele şi în general legislaţia sunt stufoase şi greu de înţeles. Astfel, fiecare directivă are nevoie de un ghid de bune practici, în aşa fel încât mediul de business să ştie cu adevărat despre ce este vorba".
Gabriel Ţecheră •“Statul va fi la fel de încurcat în ceea ce priveşte Directiva CSR precum este mediul privat”
Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA
Statul va fi la fel de încurcat în ceea ce priveşte Directiva Europeană privind Raportarea Corporativă în Materie de Sustenabilitate (CSRD) şi Standardele Europene de Raportare Sustenabilă (ESRS) precum este mediul privat, a afirmat Gabriel Ţecheră, Directorul de Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services (TTS).
Domnia sa a afirmat: "Dacă în 2025 vor fi, să spunem, 500 de companii care vor face această raportare non-financiară, cum nu există nicio posibilitate de prelucrare automată, Ministerul Finanţelor se va afla în situaţia să prelucreze, să zicem, 60.000 de pagini de imagine din 500 de fişiere, care se vor strâge undeva pe un server la minister şi acolo vor rămâne (...). Temerea mea este că, în 2026, când vor mai veni încă 5.000 de companii, ceea ce se va întâmpla în 2025 se va înmulţi cu zece. Chiar dacă cineva ar vrea, ar fi aproape imposibil să prelucreze acea cantitate de date. Există platforme online, dar sunt foarte greu de construit la nivelul de diversitate pe care-l cere această raportare non-financiară".
Flavia Popa •“Acţiunile de CSR gândite strategic transformă societatea”
Secretarul General al BRD Groupe Société Générale
Acţiunile de responsabilitate socială corporativă (CSR) gândite strategic transformă în timp societatea, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Societe Generale.
Reprezentantul instituţiei de credit a declarat: "De mai bine de zece ani investim în trei axe importante legate de implicarea în societate, trei zone care sunt esenţiale pentru noi, anume educaţia, cultura şi sportul. Sunt trei arii pe care le vedem esenţiale în dezvoltarea unei naţiuni. Suntem sponsorii festivalului Enescu şi cei care ducem muzica clasică în toate cotloanele din România cu Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius. BeatAgora este un proiect pe care l-am creat în parteneriat cu Zoli Toth, prin care ducem instrumente muzicale în şcoli din oraşe mici, ceea ce coagulează comunitatea. Avem un program de voluntariat care cuprinde peste 3.000 de angajaţi din BRD, ce se implică în diferite acţiuni, de pildă din domeniul educaţiei".
Lucian Prisecaru •“Ne propunem să obţinem zero venituri din jocurile de noroc dăunătoare”
General Manager Romania, Kindred Group
Kindred Group şi-a propus să reducă spre 0% ponderea jucătorilor iresponsabili din domeniul gamblingului, a spus Lucian Prisecaru, directorul general pe România al companiei.
Managerul Kindred Group a subliniat: "Observăm o schimbare, în ultimii opt ani, a motivaţiei jucătorilor, care nu practică jocurile de noroc pentru a câştiga bani, ci pentru distracţie. Însă, pentru o parte dintre jucători, gamblingul devine dăunător. Trebuie să înţelegem că sunt oameni pe care jocurile îi afectează; de asemenea, dependenţa lor de jocuri le afectează şi familiile. Ca pondere în totalul jucătorilor de gambling, cei care devin dependenţi reprezintă o minoritate, de circa 3% în cazul nostru. Este o problemă gravă, dar nu este o pondere îngrijorătoare".
Mihai Boca •“Sustenabilitatea - prima valoare a unei companii la care contribuie şi consumatorul”
TQM & After Sales Manager, NESPRESSO Romania
Sustenabilitatea este prima valoare a unei companii la care contribuie şi consumatorul, susţine Mihai Boca, TQM & After Sales Manager Nespresso România, subliniind că aceasta nu mai este doar o valoare a organizaţiei, pe care şi-o setează şi o alege.
Domnia sa adaugă: "Cel mai dificil pentru noi, la Nestle, a fost, până acum, să găsim traducerea potrivită pentru sustenabilitate, în funcţie de audienţă. Nu este la fel de uşor să traduci sustenabilitatea, ESG, CSR, toţi termenii care «au năvălit» peste noi în ultimii cinci ani, pentru toate grupele de clienţi şi de consumatori. Unui client business-to-business nu pot să îi spun, atunci când vorbesc despre eficienţa energetică cu care noi producem capsulele de cafea, acelaşi lucru pe care îl spun unui client business-to-consumer. Unui consumator casnic de capsule de cafea va trebui să-i spun că din aluminiul pe care îl reciclează aducând capsulele înapoi, noi putem să producem 30 de pixuri, dar nu o să pot să-i spun acelaşi lucru clientului business-to-business. Acestuia trebuie să-i pun la îndemână o platformă din care să-şi scoată singur acele rapoarte care îi vor fi necesare ca să poată să demonstreze instituţiilor statului că reciclează ambalajul din aluminiu".
Corina Fugaru •“Generaţiile care vin din urmă înţeleg mai bine decât adulţii conceptul de sustenabilitate”
Board Member - EFdeN
Tinerii şi generaţiile care vin din urmă înţeleg şi îşi asumă mult mai bine decât adulţii conceptul de sustenabilitate, deoarece aceştia au o deschidere mai amplă către educaţia în domeniu, afirmă Corina Fugaru, Board Member în cadrul EFdeN.
"De 12 ani de când există EFdeN, am fost susţinuţi de companii. EFdeN a fost fondată pentru a participa la cea mai mare competiţie de case solare şi tehnologii integrate. Acum 12 ani, sustenabilitatea în România nu era atât de cunoscută ca astăzi, iar noi, proaspăt absolvenţi, am avut încredere că putem aduce sustenabilitatea mai aproape de fiecare om din România şi am observat că oamenii care s-au format la noi s-au dus către mediul de business şi au contribuit la dezvoltarea sustenabilităţii în România şi, astfel, ne-am dus mai departe cu educaţia de sustenabilitate şi suntem foarte surprinşi să observăm că generaţiile care vin din urmă au sustenabilitatea în ADN şi înţeleg acest concept mult mai bine decât adulţii", a spus aceasta".
Video
Bogdan-Radu Balanișcu
Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
László Borbély
Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
Gabriel Ţecheră
Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA