Responsabilitatea socială - un concept care dă de furcă antreprenorilor, dar şi statului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 22 octombrie 2024

Responsabilitatea socială - un concept care dă de furcă antreprenorilor, dar şi statului

Responsabilitatea socială a companiilor (CSR) reprezintă un concept a cărui implementare se realizează cu dificultate în ţara noastră, chiar dacă statul sprijină prin mai multe linii de finanţare îndeplinirea unor indicatori CSR de către întreprinderile mari, mici şi mijlocii, au afirmat participanţii la cea de-a doua ediţie a Conferinţei "CSR şi sustenabilitate" organizată de Ziarul BURSA. Chiar dacă sunt consemnate câteva progrese în privinţa protecţiei mediului şi a utilizării energiei verzi de către companiile din ţara noastră, în ceea ce priveşte restul componentelor responsabilităţii sociale antreprenorii români, dar şi statul, mai au multe de făcut, aşa cum a reieşit din dezbateri.

Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, a afirmat că, pentru implementarea directivei europene privind raportarea corporativă de sustenabilitate ("CSRD"), Guvernul a elaborat un ghid de bune practici "în aşa fel încât mediul de business să ştie cu adevărat despre ce este vorba".

Referitor la acest ghid, Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a arătat: "În urmă cu două săptămâni am căzut de acord asupra unor lucruri: un cod român al sustenabilităţii şi un ghid care au la bază o hotărâre de guvern, documente care sunt rodul a patru ani de discuţii cu mediul privat de afaceri şi cu alţi parteneri sociali. Pe platforma online înfiinţată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem logate 94 de companii şi depuse două rapoarte de sustenabilitate".

Menţionăm că, potrivit directivei europene în materie, companiile vor întocmi şi depune anual rapoarte de sustenabilitate, implementarea actului normativ urmând a se face în trei etape: în anul 2024 obligativitatea raportării este impusă entităţilor de interes public, incluzând entităţi mijlocii şi mari, ce depăşesc pragul de 500 de angajaţi, precum şi societăţilor-mamă ale grupurilor de dimensiuni semnificative, ce depăşesc acelaşi prag, de 500 de angajaţi - aceste rapoarte vor fi depuse în anul 2025; de la 1 ianuarie 2025 aceste prevederi se extind şi asupra celorlalte entităţi mijlocii şi mari, cu peste 50 de angajaţi, care respectă cerinţele privind cifra de afaceri peste 50.000 şi active peste 25.000, inclusiv societăţile-mamă ale grupurilor, cu menţiunea că rapoartele aferente vor fi emise în anul 2026; din anul 2026 vor raporta şi restul companiilor, care au sub 50 de angajaţi.

Referitor la îndeplinirea unor indicatori CSRD, cum ar fi cei privind reducerea amprentei de carbon rezultată din activitatea desfăşurată de companiile din ţara noastră, Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a precizat că Administraţia Fondului de Mediu gestionează peste 20 de linii de finanţare pentru firmele ce activează în România, amintind dintre acestea programele Rabla, Rabla Plus, prin care se urmăreşte reducerea poluării cauzată de traficul rutier, dar şi liniile de finanţare de la Ministerul Energiei prin care IMM-urile sunt sprijinite să monteze panouri fotovoltaice.

Aceste programe de sprijin ar urma să fie reunite într-un Green Industrial Plan, document care, potrivit fostului ministru al Economiei, actualul consilier de stat Florin Spătaru, "va da direcţiile principale de dezvoltare, cum trebuie să facem lucrurile, care sunt sursele de finanţare şi cum aplicăm aceste surse de finanţare".

Referitor la raportările CRSD, Gabriel Ţecheră, Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services, a afirmat că "statul va fi la fel de încurcat în materie de CSR precum este mediul privat" şi că anul viitor "Ministerul Finanţelor se va afla în situaţia să prelucreze, într-o estimare optimistă, 60.000 de pagini de imagini din 500 de fişiere, care se vor strânge undeva pe un server la minister şi vor rămâne acolo".

Cu toate acestea, CSR este un concept care se dezvoltă în societatea şi mediul antreprenorial românesc, fapt demonstrat şi de statisticile menţionate de Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale, care arată că "70% dintre angajaţi sunt mai ataşaţi de compania în care lucrează, atât timp cât acea companie se implică în societate" şi că "60% din consumatori aleg să rămână mai aproape de o companie care se implică în societate".

Această implicare a mediului privat de afaceri este dată şi de faptul că "sustenabilitatea este prima valoare a unei companii la care contribuie şi consumatorul, respectiv clientul business-to-business", potrivit lui Mihai Boca, TQM & After Sales Manager, NESPRESSO România.

Despre toate aceste aspecte, dar şi despre educaţia în domeniul CSR şi despre implicarea industriei jocurilor de noroc în responsabilitatea socială, puteţi afla mai multe din articolele publicate în ediţia de astăzi a Ziarului BURSA.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. CSR limba de lemn a corporatiilor

    1. ... CSR e pt aia care nu sunt la curent. mosilor!

      CSR inseamna nimic despre cum sa toci niste bani nu putini cu firmele prietenilor care iti fac un parandarat

    Ambele parti doar simuleaza responsabilitatea sociala.

    A fost inventat în anii 70 de capitaliștii din SUA mai ales de corporații și bănci,ca o manipulare a prostimii,a fraierilor, adică prostimea să creadă ca aceste corporații sunt niște îngerași și ajută societatea cu ceva bani din profitul uriaș realizat prin exploatarea prostimii și din pescuitul fraierilor care cumpără produsele lor cam asta e esența acestei așa numite responsabilități sociale,bla bla bla, este o șmecherie de marketing cum este acum tâmpenia aia cu sustenabilitatea sau companiile sustenabile verzi bla bla bla, majoritatea fac green washing

    1. Aha! Deci daca ai cumparat Windows-ul esti fraier? Deci n-ar trebui sa fim responsabili dupa tine, asa-i?

      Ti se pare normal sa dai 600 de lei pe un nenorocit de wndows care merge tot mai incet pe masura ce isi face up date uri? si acelasi windows in africa e 30 de lei?

      dar sa dai 1000 de euro pe un apple care te tine un an, cand pretul de productie e undeva la 100 euro? sau sda iei masini calculate sa se strice supa perioada de leasing 4-5 ani, 150.000 km, ca sa te oblige sa-ti eie alta. nu te obliga dar incep sa cada piese. calculat, deliberat. si apoi praf in ochi, ne implicam in societate, uite am plantat 10 pomi si am donat vopsea la o scoala. praf in ochi, spoiala pt naivi. 

      si sunt manager de meserie, deci stiu practicile astea din interior. le invatam la scola. 

      mancarea e tot mai dulce sa creeze dependenta, ca un drog, si profituri, ce conteaza ca e nesanatoasa, medicina e si aia pe bani, pasta de dinti are gaura mai mare sa se termine mai repede sa ia prostii alta, uleiul la fel are gaura studiata sa curga cat mai mult sa iei altul etc. 

      ce zice responsabilitate sociala? sai zica la mutu.

      statul la fel, taxe sa nu te gandesti la altceva decat la supravieturie, fie ca persoana fie ca firma. cum iti merge mai bine, cum te incalta iar cu ceva. plus inflatie. jumuleala si atat. deschideti ochii. 

      Bine ca te-ai prins! voiau sa faca profit urias pe spatele tau

    manual despre cum sa crestem birocratia in speranta ca vom crea locuri de munca, teoretic calificare inalta, gen administratie publica.

    supriza vine cand AI se poate ocupa mai bine de aceste obligatii so ramanem si cu un proces mai stufos si cu mai putine locuri de munca. 

    1. Robotizarea generalizată și sistemul capitalist este o combinație diabolică primele victime al acestui proces vor fi cei care lucrează la birou, gulerele albe,in max 10 ani jumătate dintre ei vor deveni șomeri și acum mă refer la Romania în SUA procesul deja a inceput, numai în câteva luni zeci de mii de gulere albe au devenit șomeri și robotizarea masivă încă nici nu a inceput

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3188
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9109
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.9433

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb