PPE propune îngheţarea taxelor pe CO2 şi eliminarea obiectivelor privind sursele regenerabile de energie

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Mediu / 23 ianuarie

PPE propune îngheţarea taxelor pe CO2 şi eliminarea obiectivelor privind sursele regenerabile de energie
Călin Rechea

Confruntaţi cu realitatea dură a scăderii competitivităţii şi declinul economic din UE, politicienii europeni au început să ia în considerare eliminarea ţintelor verzi şi îngheţarea taxelor pe emisiile de CO2.

"Pentru a stimula economia în declin a UE va fi necesară eliminarea obiectivelor privind sursele regenerabile de energie şi suspendarea normelor de raportare a lanţului de aprovizionare", scrie Euractiv, pe marginea propunerilor venite de la Partidul Popular European, despre care spune că este cel mai influent grup politic din UE.

La sfârşitul săptămânii trecute, liderii PPE s-au reunit la Berlin, în condiţiile în care partidul CDU din Germania pare să fie favorit la alegerile generale anticipate de luna viitoare. Euractiv scrie că liderii PPE, printre care se regăsesc Ursula von der Leyen, Friedrich Merz, preşedintele CDU, premierul grec Kyriakos Mitsotakis sau premierul finlandez Petteri Orpo, doresc să "remodeleze UE cu un program de dereglementare şi simplificare hotărât, ambiţios şi cuprinzător".

Dar nu este cam târziu? Şi care va fi credibilitatea acestor propuneri, când tot liderii PPE au susţinut până de curând aplicarea agresivă a unor programe de sărăcire accelerată a Europei şi de suprimare a libertăţii de exprimare?

La întâlnirea anuală din 2025 a Forumului Economic Mondial, preşedintele CE a declarat că "toate continentele trebuie să poarte povara tot mai mare a schimbărilor climatice" şi "Europa îşi va menţine cursul", în condiţiile în care "Acordul de la Paris continuă să fie cea mai bună speranţă a omenirii".

Pe marginea declaraţiilor preşedintelui CE la Davos, economistul spaniol Daniel Lacalle scrie că "Acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost folosit ca instrument de control economic şi social, distrugând structura industrială şi comercială a UE", iar efectele sale au fost exact opusul obiectivelor declarate, deoarece "apărarea mediului necesită tehnologie, concurenţă şi pieţe libere, nu intervenţionism".

Declaraţiile Ursulei von der Leyen, care sigur nu a mers la Davos cu bicicleta, arată că propunerile PPE nu reprezintă decât propagandă electorală fără acoperire, în condiţiile în care tot mai multe naţiuni europene încep să se trezească.

În propunerea PPE mai apare şi suspendarea normelor de raportare pentru lanţurile de aprovizionare, care vor aduce o povară imensă asupra companiilor mari şi vor conduce la o creştere explozivă a costurilor birocraţiei.

Mai mult, modul în care sunt concepute normele de raportare pentru lanţurile de aprovizionare deschide larg porţile pentru abuzuri majore, prin aplicarea lor arbitrară sau în funcţie de anumite presiuni politice.

În aceste condiţii, suspendarea normelor de raportare pentru lanţurile de aprovizionare nu este deloc suficientă. Este nevoie de eliminarea lor completă, deoarece politicienii care le-au "gândit" au "uitat", aproape sigur, de efectele negative colaterale, secundare şi de ordin superior, pentru "rectificarea" cărora va fi nevoie de noi reglementări.

Suspendarea pentru cel puţin doi ani a normelor UE de raportare privind durabilitatea întreprinderilor ar presupune, pe lângă suspendarea raportărilor referitoare la exploatarea copiilor în lanţurile de aprovizionare sau finanţările ecologice, şi suspendarea aplicării tarifelor suplimentare pentru bunurile fabricate în afara UE prin emisii ridicate de CO2, aşa-numitul Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).

Prin acest mecanism de ajustare, autorităţile UE urmăresc să "pună un preţ echitabil pentru carbonul emis în cadrul producţie bunurilor care sunt importate în UE şi să încurajeze producţia industrială mai curată în ţările din afara UE".

Euractiv scrie că taxa UE din cadrul CBAM ar trebui să crească tarifele pentru potenţialii importatori de oţel şi ciment "murdar", dar a fost criticată pentru birocraţia excesivă. În prezent se derulează faza de colectare a datelor, iar tarifele ar urma să intre în vigoare începând cu 2026.

Liderii PPE consideră că toate aceste legi ar trebui aplicate doar companiilor mari, cu peste 1.000 de angajaţi, astfel fiind limitat efectul indirect asupra companiilor mici şi mijlocii, pentru care cerinţele de raportare ar trebui reduse cu circa 50%.

Modul în care "cel mai influent grup politic din UE" a "gândit" măsurile de relaxare pentru obiectivele "verzi" arată un analfabetism economic feroce, chiar dacă privim doar modul în care se încearcă "segregarea" între companiile mari şi firmele mici şi mijlocii.

Un exemplu este oferit de evoluţia recentă a situaţiei din Germania, de unde marile companii încearcă să "evadeze", cum este cazul BASF, care se mută încet în China, iar cele mici mor în tăcere din cauza preţurilor tot mai mari ale energiei şi a lipsei perspectivelor.

Una dintre cele mai importante propuneri ale liderilor PPE este eliminarea obiectivelor privind energia regenerabilă, pe fondul menţinerii preţurilor pentru CO2 în cadrul EU Emissions Trading System (ETS).

Grupul liderilor PPE s-a exprimat şi "împotriva unui obiectiv separat pentru cota de energie regenerabilă, adăugând că ar trebui să fie la latitudinea statelor membre să decidă ce tehnologii doresc să utilizeze pentru a-şi atinge obiectivele climatice", după cum mai arată Euractiv, care mai subliniază că "aceasta este o schimbare rapidă de direcţie pentru von der Leyen, care, la 1 decembrie 2024, a însărcinat în mod explicit comisarul pentru energie să propună un astfel de obiectiv".

Conform ştirii de la Euractiv, liderii PPE propun, nici mai mult nici mai puţin, o revenire la politicile dinaintea "valului verde" început în 2019.

Dar liderii europeni şi consilierii lor specialişti unde au fost până acum? Ce evaluări ale programelor verzi au făcut şi cum au ajuns la concluzia că vor fi benefice pentru competitivitatea şi prosperitatea ţărilor din UE?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. "PPE propune îngheţarea taxelor pe CO2":-)...Povesti, industria auto germana ICE falita vrea "inghetarea taxelor pe CO2" ca nu mai au vanzari nu "politicienii europeni":-)...Lumea vrea aer curat si fara poluare, vrea transport electric, fara noxe si fara zgomot.

    1. Nu cunparam masini electrice oricata propaganda faci tu pe aici. Nu mai zic ca cea mai mare pondere in producerea energiei electrice in Ro e carbunele, verde...

      Ce spui tu aici imi aminteste de un pasaj din cartea exceptionala ”Economia- regulile jocului”a lui Michel Didier.

      Tara era in criza. Muncitorul se uita la televizor si bea bere in timp ce la TV defilau stiri dramatice despre criza bancara. Muncitorul jubila, se simtea razbunat, ”mama lor de capitalisti”. Morala povestii, luni dimineata cand s-a dus la servici portile fabricii erau inchise... Sa vezi atunci aer curat si fara poluare...  

      Economistul Bogdan Glăvan critica recent Green Deal-ul spunand ca Europa produce mai putin de 10% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, dar pare dispusa sa-si distruga economia ca sa salveze lumea. Doar ca lumea nu vrea sa fie salvata. Bineinteles ca toti ceilalti stau pe margine si rad cu hohote cand vad ca UE inventeaza tot felul de taxe si norme absurde care-i ingroapa industria si economia. Ultima victima, industria auto.

      Din pacate, si o spun cu toata tristetea, toata povestea asta cu marsul fortat Green Deal cred ca se va termina foarte prost. Problemele din economie se vor duce incet si catre sistemul bancar. Nu vreau sa fiu alarmist, nu maine, nu poimane, dar in curand.  

      Eu inteleg pasiunea Germaniei pentru ecologie, biciclete si nudism, tot respectul, dar sper sa se trezeasca la realitate. Macar acum, in ceasul al 11-lea sa se trezeasca si sa faca ceva ca sa salveze economia UE. 

      Si ca o chestie personala, sper ca Germania sa faca ceva chiar in 2025 pentru ca a venit timpul sa cumpar o masina noua si as vrea sa fie un SUV cu motor termic si care sa coste nu 30.000 eur ci 20.000 euro ca acum 4 ani... :)  

      Si cu rabla, 10k, nu? :)

      Excellent comentariu, asta vor avea extremistii pe la toamna, daca iese CG.

      Ai idee cate tone de minereu trebuiesc excavate pentru a obtine metalele necesare unei singure baterii de masina electrica?ai idee cat de poluant este tot procesul de fabricatie ale unei astfel de masini si cate resurse inghite?si eu vreau aer curat,dar ce facem cand nu e lumina,nu bate vantul si tu bagi masina la incarcat?Romania nu mai produce mai nimic,deci nici poluare industriala nu mai are.si totusi firmele platesc pe certificate verzi de se cocoseaza.chinezul nu plateste nimic si polueaza in draci.sa zicem ca aberatia green deal merge pana la capat si ajungem la zero (pun pariu ca nu te-ai gandit ca daca fumezi de exemplu,nu esti la zero) emisii de co2.dupa ce facem?punem o cupola peste europa sa ne ferim emisiile altora?

      E declin controlat, by design. It's a feature, not a bug.

    Nu vi se pare dubios ca Europa s-a sucit brusc si se indoieste de propriile decizii ??

    Daca aceste temeri sunt reale, (desi poate fi numa gargara) si Europa chiar a realizat ca isi taie singura craca de sub picioare, astfeptam sa vedem decizii concrete.. Altfel Green Deal + sanctiunile si tarifele lu Trump vor pune pe chituci ce a mai ramas din UE. 

    1. Te-ai bucura?

      Orice destructurare a unei structuri sovietice este motiv de bucurie.

      Înseamnă că jubilezi în fiecare zi pierderile de 2000 de soldați sovietici suferite de Putler.

      Asa e. UE e o structura neobolsevica.

    Foarte bun articol. Părerea mea este că aceste politici de mediu precum și alte politici sociale printre care și emigrația, au că scop distrugerea Europei și eventual reclădirea ei pe alte teorii bolnave. Acum pare că dau înapoi, ca sa nu se revolte prostimea, dar nu mai au credibilitate.

    1. Indatorarea masiva a statelor, transfer de avere, controlul activelor in mana unor tirani, debt slavery pentru restul...

    În condițiile capitalismului care se bazează pe profit cu orice preț și legea junglei a respecta condițiile din Green Deal este sinucidere economică curată,nu există planetă curată și sustenabila care este dominată economic de sistemul capitalist,e o utopie știe asta Trump foarte bine și a intrat la rupere cu China pentru Trump Europa nu înseamnă nimic, zero barat,deci daca Europa nu abandonează politicile ăstea de protecție mediu atunci economic și social intră în faliment și va fi dominat de americani sau ruși sau de chinezi, trist dar adevărat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb