Energia eoliană a furnizat anul trecut 20% din electricitatea consumată în Europa, dar capacităţile construite în timpul anului au fost la mai puţin de jumătate din ceea ce ar fi fost necesar pentru îndeplinirea obiectivelor energetice şi de mediu ale UE din 2030, arată datele publicate vineri de grupul de lobby WindEurope, transmite Reuters, conform Agerpres.
În ultimii peste 20 de ani, a crescut ponderea energiei eoliene în producţia electricitate din Europa, iar UE vrea ca tendinţa să se accelereze pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili.
În raportul său anual, WindEurope a anunţat că anul trecut s-au construit în Europa noi capacităţi de energie eoliană de 15 gigawaţi (GW), inclusiv 13 GW în parcuri eoliene offshore şi aproximativ 2 GW parcurile eoliene terestre.
Statele membre UE au fost responsabile pentru 13 GW din aceste noi capacităţi de energie eoliană, dar pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu din 2030 ar trebui construite anual noi parcuri eoliene de 30 GW.
UE vrea ca energia eoliană să reprezinte 34% din electricitatea consumată până în 2030 şi peste 50% până în 2050.
În ultimii ani, industria globală eoliană offshore s-a confruntat cu dificultăţi din cauza infrastructurii, conectării la reţea şi a problemelor logistice, întârzierile în acordarea autorizaţiilor şi costurile mai ridicate ale componentelor. În Europa, investiţiile în parcuri eoliene offshore au scăzut şi rămâne o provocare pentru companii să ia decizia finală de investiţii, avertizează WindEurope.
"Europa nu construieşte suficiente capacităţi noi de energie eoliană, din trei motive: majoritatea guvernelor nu aplică reglementările UE de acordarea autorizaţiilor, sunt întârziate noile conectări la reţea şi Europa nu şi-a electrificat economia suficient de rapid", a afirmat directorul general al WindEurope, Giles Dickson.
• Germania a ajuns la o capacitate instalată de producţie a energiei fotovoltaice de peste 100 de gigawaţi
Energia fotovoltaică a mai făcut un avans important în Germania pe parcursul anului 2024, în condiţiile în care cifrele publicate recent de o asociaţie de profil arată că, pentru prima dată în istorie, capacitatea totală instalată de producţie a energiei fotovoltaice a depăşit pragul de 100 de gigawaţi (GW), transmite DPA.
Asociaţia industriei solare din Germania a informat că pe parcursul anului trecut au fost instalate capacităţi de producţie de 17 GW, cu aproape 10% mai mult decât în 2023. Asociaţia a adăugat că aproximativ 14% din consumul total de electricitate al Germaniei a fost acoperit anul trecut de sistemele fotovoltaice.
Principala sursă de producţie de energie fotovoltaică în 2024 au fost panourile fotovoltaice instalate pe acoperişurile clădirilor rezidenţiale, care au avut o producţie de aproximativ 38 GW.
Totuşi, cea mai mare creştere de capacitate s-a înregistrat în cazul parcurilor fotovoltaice instalate la sol, care cu 6,3 GW au fost responsabile pentru mai mult de o treime din toate noile capacităţi instalate în Germania în 2024, în creştere cu 40% comparativ cu situaţia din 2023. De asemenea, a continuat şi expansiunea panourile fotovoltaice de tip plug-in, denumite şi centrale de balcon, a căror capacitate s-a dublat până la aproape 0,7 GW.
"Cu o creştere de asemenea magnitudine în următorii doi ani, vom fi aproape de atingerea obiectivelor", spune Carsten Kornig, director la Asociaţia industriei solare din Germania, menţionând: "Cu toate acestea, atingerea următoarelor puncte de cotitură din tranziţia energetică nu este o certitudine".
Ţinta stabilită de guvernul german este o capacitate de producţie a energiei fotovoltaice de aproximativ 215 GW în 2030, mai mult decât dublu faţă de capacitatea actuală.
Pentru atingerea acestei ţinte, următorul guvern de la Berlin ar trebui să elimine şi restul barierelor şi să obţină noi investiţii, a apreciat Asociaţia industriei solare din Germania.
Opinia Cititorului