SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / DR. OVIDIU PALEA, FONDATOR PROVITA: "Statul trebuie să recunoască preţul real al actului medical din spitalele de stat"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 octombrie 2020

"Statul trebuie să recunoască preţul real al actului medical din spitalele de stat"

"Sistemul medical privat a devenit colacul de salvare pentru pacienţi"

"Sistemul de asigurări medicale este imatur sau depăşit şi nu vine să susţină actul medical pentru pacientul care a plătit taxe"

"Sistemul privat trebuie privit drept PARTENER al statului, nu ca un competitor care «fură» pacienţi de la stat şi se îmbogăţeşte"

Sistemul medical privat a devenit colacul de salvare al pacienţilor în această perioadă, consideră domnul dr. Ovidiu Palea, fondator Provita.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a declarat că sistemul medical, la nivel de ţară, cu personal puţin şi cu o pregătire modestă, care este supraaglomerat şi lovit de Covid nu are soluţii usoare şi pe termen scurt.

"Statul trebuie să apeleze la infrastructura din sistemul privat care să ajute, să decongestioneze. Iar acest lucru nu trebuie să se întâmple pe buzunarul pacientului, ci printr-o administrare corectă a resurselor alocate, care sunt cu mult mai mari decat cele aparente", a precizat domnul dr. Ovidiu Palea.

Totodată, domnia sa este de părere că în sistemul medical din ţara noastră sunt multe probleme, idei numeroase, dar fapte zero, de ani de zile şi este nevoie rapidă de o schimbare, iar deblocarea începe prin a spune cât ne costă sănătatea la stat.

Fondatorul Provita ne-a vorbit şi despre principalele provocări pe care pandemia de coronavirus le-a adus sistemului medical privat, despre cum au evoluat cererile pentru serviciile medicale, dar şi despre care ar fi principalele schimbări necesare pentru susţinerea sistemului medical din ţara noasră şi îmbunătăţirea acestuia.

Reporter: Sistemul medical s-a aflat şi continuă să se afle sub presiune din cauza noului coronavirus. Cum s-a adaptat Provita actualului context?

Dr. Ovidiu Palea: Vremurile sunt grele şi vor fi pe termen lung. Prioritatea nunmărul unu pentru noi a fost şi este siguranţa actului medical, din perspectiva riscului la Covid-19. Am implementat măsuri foarte stricte, atât pentru personal, cât şi pentru pacienţi, în vederea păstrării la minim a acestui risc care nu are cum să fie zero. Cel mai greu lucru, de departe, a fost şi rămâne comunicarea către colegi şi pacienţi pentru că situaţia este dinamică, în continuă schimbare, lumea devine de abia acum speriată şi acţionează diferit sub imperiul fricii.

Reporter: Care sunt principalele provocări pe care pandemia le-a adus sistemului medical privat?

Dr. Ovidiu Palea: O provocare majoră pentru noi a fost nevoia crescută de personal calificat. Într-o ţară cu un exod general de forţă de muncă este foarte greu să găsim oameni pregătiţi, dar şi cu etică şi întelegere pentru pacienţi, în condiţiile unei anxietăţi generale în creştere dată de Covid-19.

Reporter: Cum a venit sistemul medical privat în ajutorul sistemului medical public ca răspuns la pandemie?

Dr. Ovidiu Palea: Din păcate, pentru pacient sistemul medical privat a devenit colacul de salvare. În această perioadă pacientul este constrâns şi hăituit, neavând altă alternativă decât să fugă către privat. În clipa de faţă sistemul medical privat vine către pacient şi susţine actul medical cu operaţii de amploare, laborioase, cu risc crescut, echipe medicale multidisciplinare, investigaţii complexe. Problema majoră, însă, este alta. Sistemul de asigurări medicale este imatur sau depăşit şi nu vine să susţină actul medical pentru pacientul care a plătit taxe şi căruia i s-a promis de către stat un standard medical pentru banii plătiţi. Astfel, presiunea pe buzunarul pacientului creşte enorm şi, indirect, pe sistemul privat, care trebuie să facă faţă.

Reporter: Cum au evoluat cererile pentru serviciile medicale de la începutul anului?

Dr. Ovidiu Palea: Am avut o creştere constantă din ianuarie, urmată de o scădere firească în aprilie şi mai, pe fondul restricţiilor impuse de autorităţi. După ieşirea din starea de urgenţă, însă, a fost o creştere bruscă majoră.

Reporter: A fost nevoie de noi investiţii pentru a vă adapta noului context?

Dr. Ovidiu Palea: Desigur, nu poţi ţine pasul fără să investeşti rapid. Prioritatea noastră, pe lângă siguranţa actului medical, este şi a fost permanent siguranţa pacientului şi a personalului nostru, iar în contextul actual aceasta a însemnat implementarea procedurilor care să răspundă nevoilor de protecţie: intensificarea numărului zilnic de dezinfecţii, introducerea obligativităţii purtării echipamentului de protecţie conform ghidurilor şi metodologiilor în vigoare, atât pentru personal, cât şi pentru pacienţi, înăsprirea regulilor de triaj epidemiologic. Toate acestea au dus la o creştere globală cu circa 25% a cheltuielilor, fără o ajustare a preţurilor serviciilor medicale, însă câştigul este protecţia tuturor pacienţilor şi angajaţilor, iar acest lucru nu are preţ.

Reporter: Câte teste Covid-19 au fost efectuate până în prezent în clinicile Provita? Şi cât de solicitat este acest serviciu?

Dr. Ovidiu Palea: Din luna iunie şi până în prezent laboratorul nostru a lucrat peste 8500 de teste ARN viral SARS CoV-2, metoda Real Time PCR, cu rezultat la 24 de ore, cât şi la 72 de ore. Dintre acestea aproximativ 20% au fost pentru DSP - testări covid din cadrul programului naţional de supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare - RT-PCR.

Reporter: Este suficient personalul medical de care dispuneţi sau este nevoie de noi angajări pentru a face faţă solicitărilor?

Dr. Ovidiu Palea: După cum am menţionat şi mai devreme, noi am angajat şi angajăm în continuare, provocarea mare fiind găsirea oamenilor potriviţi şi competenţi. În perioada ianuarie - octombrie 2020 avem deja o creştere de personal de 20%.

Reporter: Ce schimbări consideraţi necesare pentru susţinerea sis­temului medical şi îmbunătăţirea acestuia?

Dr. Ovidiu Palea: Trebuie să fim realişti şi să conştientizăm că un sistem la nivel de ţară cu personal puţin şi cu o pregătire modestă, care este supraaglomerat şi lovit de Covid nu are soluţii usoare şi pe termen scurt. De aceea statul trebuie să apeleze la infrastructura din sistemul privat care să ajute, să decongestioneze. Iar acest lucru nu trebuie să se întâmple pe buzunarul pacientului, ci printr-o administrare corectă a resurselor alocate, care sunt cu mult mai mari decat cele aparente!

Cum? O singură masură RAPIDĂ şi, în aparenţă, banală: statul să recunoască preţul REAL al actului medical din spitalele de stat!

Multe probleme, idei numeroase, fapte zero, de ani de zile. De undeva trebuie început, rapid, şi deblocarea începe prin a spune cât ne costă sănătatea la stat.

Dacă se face acest lucru, automat mecanismele încep să funcţioneze: statul va cheltui aceiaşi bani ca acum, iar privatul va contracta la preţul real şi corect, pacientul va fi degrevat de presiunea pe buzunar, statul va fi mai puţin aglomerat şi va face treabă mai bună.

E simplu! Sistemul privatul trebuie privit ca şi PARTENER al statului, nu ca un competitor care "fură" pacienţi de la stat şi se îmbogăţeşte.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb