SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / MIHAELA PROICEA, BIO ORTOCLINIC: "Sedentarismul din această perioadă va avea repercusiuni asupra stării de sănătate"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 octombrie 2020

"Sedentarismul din această perioadă va avea repercusiuni asupra stării de sănătate"

Trecerea la munca de acasă a dus la sedentarism pentru mulţi cetăţeni în această perioadă. Din păcate, lipsa de mişcare este un element care îşi pune foarte repede amprenta asupra deteriorării stării de sănătate, astfel că nu puţini sunt cei care se confruntă cu dureri de spate în această perioadă.

Mihaela Proicea, fondatoarea clinicilor Bio Ortoclinic, specializate pe tratarea afecţiunilor sistemului locomotor, consideră că această perioadă a accentuat afecţiunile coloanei vertebrale, iar poziţiile vicioase, mai ales la copii pot duce la probleme grave de sănătate. Domnia sa avertizează că este nevoie în permanenţă de o poziţie corectă a coloanei, în care musculatura spatelui să fie încordată şi spatele drept, pentru a evita astfel posibilele afecţiuni.

În plină pandemie, Mihaela Proicea a continuat investiţiile, dezvoltând un proiect în valoare de un million de euro la Constanţa. Planurile domniei sale nu se opresc aici, aceasta îşi propune să se axeze pe tratarea scoliozelor, mai ales la copii, dar are în plan şi o promovare a prevenţiei în rândul acestora. În plus, îşi doreşte să se focuseze pe cercetare având în vedere aparatura medical de care dispune şi care poate fi un ajutor în tratarea afecţiunilor.

Mihaela Proicea ne-a detaliat într-un interviu care au fost principalele provocări pentru Bio Ortoclinic în această perioadă, ne-a explicat planurile de dezvoltare ale companiei, dar ne-a vorbit şi despre importanţa prevenţiei şi despre pericolele pentru afecţiunile spatelui în actualul context.

Reporter: Ce provocări a adus pandemia de coronavirus pentru business-ul Bio Ortoclinic, dar şi pentru pacienţii dumneavoastră?

Mihaela Proicea: Pentru Bio Ortoclinic, la fel ca toate firmele din ţară şi nu numai, această pandemie a fost neaşteptată şi a fost o mare provocare. Chiar una de management. Din nefericire, poate faţă de alte ţări unde managementul se aplică foarte specializat, în România suntem mult mai ataşaţi de business-uri, cel puţin noi, proprietarii de firme autohtone. Îţi este foarte greu şi să crezi că numai ai acea rată de creştere, nu te mai poţi baza pe un anumit număr de pacienţi atunci când vorbim de serviciile noastre. Situaţia a fost foarte dificilă, mai ales în perioada stării de urgenţă când am fost nevoiţi să închidem clinicile. În domeniul nostru, cel al serviciilor, nu avem o cuantificare exactă a impactului, este foarte clară pentru că, din păcate, sunt foarte puţini cei care într-adevăr declară veniturile reale. Suntem încă o ţară necivilizată din punct de vedere al fiscalităţii.

Reporter: Cât de periculoasă a fost perioada stării de urgenţă pentru sănătate ţinând cont că majoritatea oamenilor au stat în izolare, mişcarea a fost redusă şi mulţi dintre ei au lucrat la birouri improvizate?

Mihaela Proicea: Dacă aveam deja o problemă, ţinând cont că timp de 30 de ani nu s-a făcut prevenţie în ţara noastră, în ceea ce priveşte sănătatea, şi cu atât mai puţin aparatul locomotor, în această perioadă lucrurile s-au agravat.

Deja înainte de declanşarea pandemiei ajungeau la noi foarte mulţi pacienţi tineri cu hernii, am ajuns chiar să vedem copii cu hernii multiple, iar singura explicaţie pe care eu o găsesc este sedentarismul pe o perioadă mai lungă, urmat de o activitate mai solicitantă având musculatura nepregătită.

Lipsa de mişcare cauzează astfel de afecţiuni. Cu atât mai mult cred că toţi cei care au stat acasă în perioada stării de urgenţă, fără să facă un minim de mişcare vor vedea cu siguranţă repercursiuni. Din păcate, lipsa de mişcare a accentuat precaritatea stării de sănătate.

Reporter: Majoritatea oamenilor continuă să lucreze de acasă. Ce îi sfătuiţi să facă pentru aş proteja sănătatea?

Mihaela Proicea: În primul rând şi cel mai important lucru este să-şi corecteze cât se poate de mult postura. Trebuie să aibă grijă să stea cu spatele drept, cât se poate cu musculature spatelui încordată. În special copiii trebuie corectaţi. Părinţii trebuie să fie atenţi la pos­tura acestora şi să nu-i lase să stea la birou cu mâna la falcă. Este o poziţie vicioasă, iar studiile au arătat că această postură este principala cauză de declanşare a scoliozei. Cercetările au demonstrat corelaţia dintre creşterea măselelor de minte şi cauza scoliozelor care nu sunt identificate în starea iniţială. În acea perioadă copiii tind să capete o poziţie vicioasă când încep să crească măselele de minte şi sunt tentaţi să stea cu mâna la falcă, fapt ce determină apariţia scoliozei. De altfel, noi ne-am propus să intrăm mai mult pe zona de prevenţie pentru această afecţiune, avem şi aparatura necesară de identificare a scoliozei de la vârste cât mai mici. Avem în plan să facem o statistică legată de starea de sănătate a populaţiei pe acest segment, plecând de la un anumit număr de pacienţi şi extrapolând.

Reporter: Au crescut cererile pentru serviciile din portofoliul Bio Ortoclinic după relaxarea măsurilor impuse de autorităţi?

Mihaela Proicea: Am avut surpriza să constatăm că ne-au scăzut foarte puţin încasările faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Pacienţii noştri s-au reîntors odată cu reluarea activităţii. Probabil şi din cauza faptului că au stat acasă au simţit nevoia să apeleze la serviciile noastre şi poate că problemele s-au accentuat. Musculatura îşi pierde rapid din tonifiere odată cu lipsa mişcării. Sunt convinsă că mulţi încă nu au mers să se trateze, dar cred că sunt mulţi cei care au dobândit afecţiuni ale spatelui în perioada stării de urgenţă.

Reporter: Care sunt principalele afecţiuni cu care se prezintă în această perioadă pacienţii care vă trec pragul?

Mihaela Proicea: Herniile de disc continuă să fie principala afecţiune cu care pacienţii ajung la noi, dar acest lucru se datorează faptului că acesta este segmentul nostru principal de activitate şi pentru care suntem recunoscuţi. Dar au venit şi pacienţi cu scolioză, unde, de asemenea, ne-am propus să devenim numărul unu pe tratarea aces­tei afecţiuni şi avem în plan să ne îndreptăm spre copii.

Reporter: Au venit măsurile luate de Guvern în sprijinul companiei dumneavoastră în actualul context?

Mihaela Proicea: Da, măsurile Guvernului au fost de mare ajutor pentru noi în această perioadă. Lucrurile sunt salutare şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla pe viitor din cauza faptului că virusul continuă să ne afecteze.

Reporter: A fost nevoie să apelaţi la şomajul tehnic pentru angajaţii din clinicile dumneavoastră?

Mihaela Proicea: Da, angajaţii au fost în şomaj tehnic, pentru că, în special în zonele medicale, pacienţii au evitat să se expună de teama contactului cu alţi oameni şi a infectării cu Covid-19, astfel că ne-au scăzut mult încasările în acea perioadă şi nu am fi reuşit să facem faţă cheltuielilor dacă nu apelam la acest sprijin. Sunt convinsă că fără aceste ajutoare din partea statului foarte multe companii şi-ar fi închis porţile. Acest minim de subzistenţă venit din partea statului ne-a dat posibilitatea să respirăm.

Reporter: Vedeţi o schimbare în comportamentul oamenilor? Pun aceştia mai mult accent pe sănătate şi prevenţie?

Mihaela Proicea: Din păcate, pacienţii care ajung la noi vin pentru că deja au dureri. Nu cred că în această perioadă sunt multe persoane care îşi permit să facă prevenţie, ei vin doar cu afecţiuni acute. Cei care nu au dureri nu vin. Am observant însă că pacienţii vin la întreţinere după ce au trecut de tratament şi ştiu ce înseamnă această afecţiune. În jur de 10% din pacienţii noştri vin pentru întreţinere.

Reporter: În ce măsură pandemia de coronavirus a schimbat planurile de dezvoltare ale Bio Ortoclinic şi ce estimări financiare aveţi pentru anul în curs?

Mihaela Proicea: Planurile noas­tre nu s-au schimbat. Noi începusem derularea unui proiect european în valoare de un million de euro pentru o clinica noastră de la Constanţa care s-a suprapus perioadei de pandemie. Astfel că, în această perioadă am continuat să investim, deşi clinica a fost închisă în pandemie, însă am lucrat cu terţi pentru finalizarea proiectului, iar în prezent aşteptăm autorizaţiile pentru deschidere. Aici avem RMN deschis, şi îi aşteptăm pe cei care sunt claustrofobi, copii sau cei supraponderali, suntem specializaţi în special pe musculo-scheletar. La Constanţa, pe lângă noul proiect pe care îl implementăm, în clinica veche vom face prima clinică dedicată copiilor - Bio Ortoclinic Kids. Avem posibilitatea să punem la dispoziţie şi cazare în pachete de tratament la clinica noastră. Ne vom axa tot pe problemele de spate, hernia de disc, scolioze, probleme locomotorii, recuperări. Avem aparatură de ultimă generaţie, de identificare a scoliozei, avem un aparat cu infraroşu care arată dacă coloana este dreaptă sau ce afecţiuni are, iar astfel reuşim să aducem kinetoterapia la un alt nivel pentru că se va lucre cu pacienţii fix pe musculatura care este mai slab dezvoltată. Acest aparat identifică exact punctele în care este nevoie de mai multă muncă şi ce anume trebuie să faci. În plus, avem şi aparate de sistem David care de două ori pe săptămână, timp de 3 luni, echivalează cu trei ani de înnot pentru întărirea musculaturii paravertebrale. Şi avem şi aparate pentru întărirea musculaturii mâinilor şi picioarelor. De asemenea, punem la dispoziţie pacienţilor o bandă de recuperare a mersului. Avem, de asemenea, aparatură adusă din Israel pentru tratarea scoliozelor şi ne dorim să intrăm pe proiecte de cercetare pentru că avem multe patologii şi multe rezultate medicale şi aparatură pe care o putem pune la dispoziţie pentru cercetare.

Totodată, ne dorim să încurajăm prevenţia. Ne dorim să mergem către copii şi vreau cu această ocazie să trag un semnal de alarmă părinţilor să meargă cu copiii lor la medic anual pentru consultaţii, pentru a putea acţiona din timp dacă este cazul. Altfel populaţia riscă să aibă din ce în ce mai multe probleme şi estimez că în 10 ani lipsa de prevenţie la nivelul copiilor se va resimţii. Prin prevenţie putem Evita ca pacienţii să ajungă să atârne practice de sistemul de sănătate.

Reporter: La cât se ridică costurile cu noile protocoale?

Mihaela Proicea: În cheltuielile generale au reprezentat 20%. Aşa cum se impune am montat panouri de Plexiglas în recepţie, avem în permanenţă dezinfectanţi, viziere, personalul nostru poartă măşti, iar pacienţilor li se oferă botoşi la intrarea în clinică. Avem un standard ridicat al calităţii, iar pacienţii se simt în siguranţă când vin la noi, lucrul care în această perioadă este cel mai important.

Reporter: Cu ce alte provocări vă mai confruntaţi în această perioadă?

Mihaela Proicea: În primul rând gradul de anulare al programărilor este mare şi este direct influenţat de ştirile din mass media şi de declaraţiile pe subiectul Covid-19. Toate informaţiile se resimt rapid în business. Pacienţii devin mai temători şi devin reticenţi atunci când vine vorba de contact cu alţi oameni. Aş vrea însă să subliniez că în clinicile noastre serviciile medicale sunt individuale, pacienţii intră în contact doar cu personalul nostru, care are echipament necesare - mănuşi, mască. Clinicile noastre sunt spaţioase şi nu există riscul de contact cu alţi pacienţi. În plus, aşa cum spuneam avem toate materialele necesare şi un protocol bine pus la punct tocmai pentru a avea un spaţii sigur şi un risc cât mai mic de infectare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb