VIDEOCONFERINŢA "SĂNĂTATE ŞI FARMA" / ALINA CULCEA, PREŞEDINTELE ARPIM: "Ne trebuie 27 de ani ca să atingem speranţa de viaţă din ţările dezvoltate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 martie 2022

Alina Culcea

Alina Culcea

"Impactul războiului se va simţi şi în sistemul nostru de sănătate"

Impactul războiului din Ucraina se va simţi şi în sistemul nostru de sănătate, este de părere Alina Culcea, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care a spus: "Nu am terminat bine de analizat lecţiile din pandemie şi viaţa ne încearcă din nou. Impactul acestei noi crize, provocate de războiul de lângă noi, chiar dacă nu are legătură directă cu sistemul de sănătate, se va simţi şi în acest sector, dincolo de impactul emoţional".

Potrivit doamnei Culcea, după cei doi ani de pandemie, sunt lucruri care pot fi remarcate, printre acestea numărându-se mobilizarea fără precedent, atât din perspectiva autorităţilor în campania de vaccinare, cât şi mobilizarea comunităţii medicale, dar şi a comunităţii de business, care s-a coagulat punând umărul să ajute, într-o lecţie de solidaritate. "ARPIM, prin companiile membre, a făcut donaţii de bani şi medicamente de peste 34 milioane de lei, pentru sprijnirea sistemului de sănătate. O altă mobilizare fără precedent a fost observată în eforturile de cercetare şi dezvoltare pe care companiile membre ARPIM le-au făcut", evidenţiază Alina Culcea.

Dincolo de aceste aspecte, criza Covid-19 a testat rezistenţa sistemelor de sănătate, remarcându-se o lipsă a pregătirii, a echipamentelor, a infrastructurii, în faţa provocărilor pandemiei, a mai spus reprezentantul ARPIM, precizând: "Au fost spitale nepregătite, pacienţi care au întrerupt tratamentele, incendii. Nici în ceea ce priveşte accesul la medicamente România nu a stat atât de bine. Sunt studii care arată că, în Europa, pacienţii aşteaptă între patru luni şi doi an şi jumătate pentru a avea acces la terapii inovative, România fiind pe ultimul loc în acest clasament, cu o medie de 883 de zile. Tot pe locuri codaşe am fost şi suntem la capitole ca finanţarea sistemului de sănătate, investiţiile în cercetare şi dezvoltare, digitalizarea sistemului. Pierdem anual circa 800 de milioane de euro - potenţiale investiţii în studii clinice -, din cauza lipsei de resursă umană în anumite instituţii ale statului, unde procesele trebuie aprobate pentru ca studiile clinice să poată fi dezvoltate în România. Sunt indicatori care ne pun pe gânduri şi reprezintă o lecţie în sine".

Raportul CE din 2021 ne arată că speranţa de viaţă în ţara noastră a crescut cu aproape patru ani în perioada 2000-2019, dar a scăzut temporar, cu un an şi jumătate, în 2020, din cauza pandemiei, mai arată Alina Culcea. Speranţa de viaţă în România este de circa 75 de ani, cu aproape şapte ani mai redusă faţă de media celor mai dezvoltate cinci state europene, spune domnia sa, menţionând: "Ne vor fi necesari 27 de ani pentru a atinge aceeaşi speranţă de viaţă cu ţările dezvoltate". Preşedintele ARPIM a subliniat importanta unui sistem de sănătate pregătit să facă faţă unor provocări, a accesului la medicamente de ultimă generaţie în timp util, a finanţării adecvate şi a unor parteneriate strategice. Cercetarea şi dezvoltarea trebuie să aibă un rol bine definit la masa dialogului: "Una dintre priorităţi este stimularea cercetării-dezvoltării şi inovării în domeniul farmaceutic, la care se adaugă nevoia unui sistem rezilient şi bazat pe dovezi şi finanţarea adecvată şi predictibilă a sistemului de sănătate şi a medicamentelor inovatoare.

Sănătatea este foarte importantă pentru noi toţi şi trebuie să o punem pe primul plan şi să ne unim cu toţii - factori de decizie, partide politice, asociaţii de pacienţi, medici şi industrie - în jurul unui pact al sănătăţii, pentru a îmbunătăţi rapid ceea ce necesită o atenţie imediată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb