Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează, începând cu data de 30 octombrie, controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit, conform unui comunicat de presă al ANSVSA.
Potrivit sursei citate, controalele oficiale în unităţile din sectorul peştelui vizează ambarcaţiunile comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui.
În ceea ce priveşte ambrcaţiunile comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui, se va avea în vedere: respectarea cerinţelor privind înregistrarea sanitară veterinară a ambarcaţiunilor comerciale de pescuit şi a punctelor de debarcare a peştelui, respectarea condiţiilor generale de igienă a alimentelor, respectarea cerinţelor privind trasabilitatea peştelui şi implementarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor bazate pe principiile HACCP şi respectarea cerinţelor privind igiena şi temperatura peştelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, sau până la vânzarea cu amănuntul), potrivit comunicatului.
De asemenea, controalele vizează şi ale sectoare precum: centrele de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţile de produse proaspete din pescuit (cherhanale), unităţile de procesare a peştelui şi ale produselor din pescuit, unităţile de depozitare a peştelui şi produselor din pescuit, Unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează peşte şi produse din pescuit, potrivit ANSVSA.
În comunicat se precizează: "În ceea ce priveşte centrele de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi cherhanalele, ispectorii vor verifica: respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a centrelor de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale), respectarea cerinţelor generale de igienă, în conformitate cu prevederi cu privire la cerinţele specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui, la nivelul unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale)."
De asemenea, se vor verifica şi: respectarea standardelor de igienă care se aplică peştelui şi produselor din pescuit (examenul organoleptic, controlul vizual pentru stabilirea prezenţei paraziţilor vizibili, criteriile de prospeţime, implementarea programelor proprii de control pentru stabilirea criteriilor microbiologice, şi a nivelurilor maxime de contaminanţi şi reziduuri, asigurarea trasabilităţii, asigurarea condiţiilor de igienă şi temperatură în care se efectuează depozitarea, livrarea şi transportul peştelui şi produselor din pescuit către alte unităţi, conform sursei citate.