Marcel Ciolacu: "Reindustrializarea - calea sigură pentru dezvoltarea României"

A.V.
Companii #Agro-alimentar / 10 octombrie

Marcel Ciolacu: "Întreaga piaţă pe care activează Mondelez în România a crescut cu circa 28%. Acest fapt arată ce potenţial uriaş are economia românească şi sunt convins că orice mare investitor străin devine foarte atent când află o asemenea rată anuală de creştere". (sursa foto: www.facebook.com/CiolacuMarcel)

Marcel Ciolacu: "Întreaga piaţă pe care activează Mondelez în România a crescut cu circa 28%. Acest fapt arată ce potenţial uriaş are economia românească şi sunt convins că orice mare investitor străin devine foarte atent când află o asemenea rată anuală de creştere". (sursa foto: www.facebook.com/CiolacuMarcel)

Reindustrializarea economiei este calea sigură pentru dezvoltarea României, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat astăzi, alături de ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, într-o vizită la Fabrica Mondelez din comuna Clinceni, judeţul Ilfov.

Premierul a afirmat: "Pentru mine, ceea ce aţi reuşit să realizaţi aici este o dovadă în plus că reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea am pregătit, împreună cu ministrul Economiei, un pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei. Este cel mai important program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de un miliard de euro. Vrem să atragem investiţii mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei, iar pentru asta am pregătit şi un Plan pentru investiţii strategice în industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi cu facilităţi fiscale de peste 150 de milioane de euro. Privind ceea ce se întâmplă aici, la Clinceni, devin şi mai optimist în ce priveşte ţinta pe care am anunţat-o public, că România poate să devină, în zece ani, unul dintre hub-urile tehnologice şi industriale din Europa".

Marcel Ciolacu a adăugat: "Folosind experienţa unor investitori străini de calibru, precum Mondelez, putem replica acest model de succes în afaceri şi în alte domenii strategice. Putem, de fapt, reînvia uzine metalurgice, siderurgice şi petrochimice. În mod punctual, mi-aş dori să găsim calea prin care statul român să poată veni chiar cu ajutoare de stat în întâmpinarea companiei dumneavoastră pe două segmente, pe cel de export, pentru că încă avem un deficit de balanţă comercială, şi nu în ultimul rând pe cel de producţie a materiei prime".

Marcel Ciolacu a evidenţiat nivelul tehnologic la care este realizată producţia în fabrica Mondelez din Clinceni, respectiv faptul că o parte din aceasta este destinată exportului, spunând: "Este extrem de important că mă aflu într-o unitate care produce la cel mai înalt nivel tehnologic, iar ceea ce realizează fabrica din Clinceni ajunge nu doar pe piaţa autohtonă, ci se exportă în peste 28 de ţări. De altfel, am înţeles că, după ce a achiziţionat această fabrică, Mondelez şi-a dublat dimensiunea business-ului în România. Vă felicit pentru cei 30 de ani de prezenţă în România şi apreciez că strategia Mondelez de extindere în Europa Centrală şi de Sud-Est reflectă angajamentul companiei pentru sprijinirea economiei locale".

Premierul a mai afirmat: "Faptul că investiţi în capacitatea de producţie din România alte 30 de milioane de euro este pentru mine un nou şi puternic semnal de încredere în viitorul economiei româneşti. (...) Vă rog să deveniţi un investitor şi mai relevant în economia naţională. Şi, în egală măsură, să rămâneţi un angajator important şi implicat în comunitate, aşa cum aţi demonstrat şi până acum. La dumneavoastră lucrează aproape 900 de angajaţi. Şi mai important este că sunt într-o unitate în care, în 2023, salariul mediu lunar a crescut cu peste 20% faţă de anul precedent. (...) Întreaga piaţă pe care activează Mondelez în România a crescut cu circa 28%. Acest fapt arată ce potenţial uriaş are economia românească şi sunt convins că orice mare investitor străin devine foarte atent când află o asemenea rată anuală de creştere".

Mondelez, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa gustărilor, activează în peste 150 de ţări, având circa 91.000 de salariaţi la nivel global. Pe piaţa din România, compania este prezentă de 30 de ani. În 2022, Mondelez a cumpărat fosta fabrică Chipita din Clinceni.

Numai în 2023, Mondelez International a avut un impact de 5,4 miliarde de lei asupra producţiei naţionale şi de 2,5 miliarde de lei în ceea ce priveşte valoarea adăugată brută. Mondelez a avut un impact de 191 de milioane de lei la bugetul de stat, în 2023. Cel mai semnificativ efect al operaţiunilor Mondelez a fost domeniul ocupării forţei de muncă, cu peste 20.000 de posturi create în economie, în 2023 (directe, indirecte şi induse), reprezentând 0,27% din totalul locurilor de muncă. La fabrica din Clinceni lucrează 879 de salariaţi.

Conform unui studiu Market Insight realizat de Statista, piaţa de gustări din România a fost caracterizată de o creştere continuă în perioada 2019-2023. Astfel, industria a înregistrat venituri de 6,46 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 28% faţă de 2020.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb