Conflict de interese în cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Agro-alimentar / 10 septembrie

Conflict de interese în cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară

English Version

O parte din experţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) sunt în conflict de interese fiind implicaţi în proiecte privind organismele modificate genetic(OMG), afirmă organizaţia neguvernamentală Testbiotech, citată de cotidienele franceze Le Monde şi Francesoir. Potrivit surselor citate, 7 din cei 16 experţi ai EFSA s-ar afla în conflict de interese, dar autoritatea europeană susţine că în realitate lucrurile nu ar sta întocmai afirmaţiilor celor de la Testbiotech cu privire la personalul care şi-a preluat funcţiile la începutul luinii iulie 2024 şi care are drept sarcină principală verificarea şi autorizarea noilor organisme moidificate genetic, adică acelea care folosesc noi tehnici genomice (NGT).

Într-un comunicat de presă emis de EFSA se arată: "Evaluăm cu atenţie interesele tuturor experţilor noştri în conformitate cu politica noastră de independenţă, care este recunoscută ca fiind una dintre cele mai stricte dintre toate organismele publice din Europa. Dacă descoperim un potenţial conflict de interese în timpul verificărilor noastre, aplicăm măsuri stricte pentru a exclude expertul din orice activitate ştiinţifică conexă. Dar este important de subliniat că a avea un interes nu implică neapărat existenţa unui conflict de interese".

Cu toate acestea, Testbiotech afirmă că 5 din cei 7 experţi aflaţi în conflict de interese sunt sau au fost implicaţi în proiecte industriale cu firmele Limagrain, Syngenta sau Corteva (fostă Pioneer/DowDuPont), fiind numiţi ca inventatori pe brevetele depuse de companiile respective. ONG-ul german mai arată că şase dintre experţi sunt sau au fost implicaţi în activităţi de lobby în favoarea biotehnologiilor, majoritatea legate de dereglementarea plantelor de la NGT. Mai mult, preşedintele grupului de experţi din cadrul EFSA oferă consiliere industriei cu privire la evaluarea riscurilor, potrivit sursei citate.

Testbiotech susţine: "Deşi cunoştinţele de specialitate despre dezvoltarea plantelor modificate genetic sunt cu siguranţă relevante pentru evaluarea riscurilor acestora, grupul de OMG de la EFSA, în trecut, nu a fost niciodată atât de unilateral format din dezvoltatori de plante modificate genetic. Acest lucru reduce inevitabil numărul de experţi al grupului a căror competenţă priveşte domenii cruciale, cum ar fi ecologia, dar care nu analizează evaluarea riscurilor din perspectiva dezvoltării. În plus, cooperarea strânsă cu industria creează conflicte evidente de interese pe care EFSA nu le-a evaluat în mod adecvat ca parte a procesului de selecţie".

ONG-ul german este îngrijorat de faptul că mulţi membri ai grupului de experţi din cadru, EFSA sunt activi în organizaţii precum EPSO, EU-SAGE şi ARRIGE, care fac în prezent lobby pentru dereglementarea produselor NGT. Cercetările ulterioare ale Testbiotech au arătat, de asemenea, că unii membri ai grupului susţin organizaţiile de lobby, chiar dacă acest lucru nu este menţionat în declaraţiile lor de interese.

În general, analiza arată că activiştii pro-GE şi dezvoltatorii de plante modificate genetic au câştigat o influenţă considerabilă în evaluarea riscurilor OMG-urilor în UE. Din punctul de vedere al Testbiotech, va fi greu posibil să se efectueze o evaluare independentă a riscurilor - sau să se dezvolte în continuare ghiduri adecvate de evaluare a riscurilor.

Potrivit sursei citate, componenţa grupului de experţi a fost supervizată de Bernhard Url, directorul executiv interimar al EFSA, care a permis ca astfel Autoritatea să devină un furnizor de servicii pentru Comisia Europeană şi pentru interesele industriei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb