„Cyber Espionage Awareness Day for Business” este o iniţiativă susţinută de Confederaţia Elveţiană şi organizată în strânsă colaborare cu Ambasada Elveţiei în România, precum şi cu Camera de Comerţ Elveţia-România.
Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv şi a transmis live evenimentul prin platforma ZOOM.
concluzii
Spionajul cibernetic - ameninţare majoră pentru mediul de afaceri
Companiile s-au confruntat la nivel global, în ultimii ani, atât în timpul pandemiei Covid-19, cât şi post-pandemie, dar şi în noul context geopolitic generat de războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, cu numeroase atacuri cibernetice, al căror scop primordial a fost cel financiar - prin şantajul la adresa conducerilor firmelor pentru recuperarea datelor compromise, dar al căror scop secundar a fost legat de spionajul economic, mai ales la societăţile din domeniul cercetării-dezvoltării-inovării. Valoarea prejudiciilor financiare cauzate de pierderile de date în urma atacurilor cibernetice este una uriaşă, un exemplu în acest sens fiind faptul că în Germania anului 2020 ea se ridica la 6,6% din Produsul Intern Brut al motorului Uniunii Europene, adică aproximativ 200 miliarde euro.
Crimele cibernetice sunt transfrontaliere şi de aceea trebuie ca statele să colaboreze între ele pentru limitarea numărului acestor infracţiuni, pentru consolidarea legislaţiei şi pentru luarea unor măsuri preventive cum ar fi educarea cetăţenilor şi antreprenorilor cu privire la riscurile pe care le implică folosirea device-urilor - telefoane mobile, laptopuri, computere personale, tablete - şi la necesitatea protejării datelor personale şi a informaţiilor care sunt stocate pe acestea, au afirmat, ieri, participanţii la evenimentul "Cyber Espionage Awareness Day for Business", organizat de Camera de Comerţ Elveţia-România în parteneriat cu Ambasada Elveţiei la Bucureşti.
Spionajul cibernetic - o problemă globală cu noi valenţe în contextul războiului din Ucraina
Spionajul cibernetic este un cartof fierbinte despre care trebuie să discutăm din ce în ce mai mult pentru că sunt multe zone gri în acest domeniu, a declarat Dan Cîmpean, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Potrivit acestuia, serviciile de spionaj au ajuns la stadiul comercial în anumite ţări şi este nevoie de intervenţia autorităţilor şi clarificarea activităţilor legale şi ilegale în ceea ce priveşte colectarea de date.
Cîmpean a afirmat: "Cyberspionajul este un cartof fierbinte, să nu ascundem elefantul din cameră. Este acolo şi este împins şi făcut de actori statali, de competitori, de activişti, hacktivişti, grupuri infracţionale - toată lumea încearcă să profite de digitalizare, de cantităţile imense de date pe care organizaţiile, guvernele, noi ca utilizatori le producem şi pe care le stocăm pe dispozitivele noastre şi pe întreaga tehnologie şi infrastructură din jurul nostru".
Este un fenomen foarte prezent şi mă îndoiesc că va dispărea în următorii 100 de ani. Din contră, probabil se va intensifica".
Reţelele nesigure şi educaţia precară - doi dintre factorii care favorizează spionajul cibernetic
Reţelele nesigure de pe device-urile folosite de cetăţeni şi companii şi educaţia precară a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le implică descărcarea aleatorie a oricărei aplicaţii sau soft reprezintă doi dintre factorii care favorizează spionajul cibernetic.
"În urmă cu 10 ani, profesorul Eric Diehl spunea că nu suntem mai puternici decât veriga noastră cea mai slabă. Iar o verigă slabă este smartphone-ul. Trăim în acest domeniu într-o lume sălbatică, pe care nu ne-am putut-o imagina în urmă cu câţiva ani. Astăzi 89% din informaţii sunt accesate prin smartphone, care nu ne oferă o protecţie împotriva atacurilor, din cauza reţelelor slabe, din punct de vedere al protecţiei datelor. Smart este egal cu spy. 98% din informaţiile de pe smartphone aparţin altora şi doar 2% vă aparţin dumneavoastră. Smartphone-urile sunt dotate cu microfoane fine şi cu camere de rezoluţie înaltă, care le permit hackerilor să obţină orice informaţie pe care o doresc.
Singurele zone în care informaţiile sunt criptate sunt informaţiile din zona serviciilor secrete, zona militară, cu un procent de 98%, dar din păcate doar 2% din companiile din zona comercială au sisteme performante pentru protecţia datelor, deşi 89% dintre atacurile cibernetice sunt generate de un singur click şi implică costuri enorme pentru victimele acestora. Şefii companiilor se pare că nu înţeleg şi nu sunt interesaţi să facă paşi concreţi în direcţia protejării reţelelor interne. (...) Nimeni nu ştie în acest moment câte ameninţări sunt ascunse în device-urile pe care le deţinem şi care ne pot ataca informaţiile privind afacerile pe care le derulăm. Dacă aveţi o afacere privată, trebuie să o protejaţi, pentru că altfel riscaţi să vă fie furată. (...) Elveţia este un actor mic în acest câmp al avertizării, al protecţiei datelor din care fac parte Israel, Japonia şi Coreea de Sud. Discutăm despre acest subiect, deoarece în unele state nu se vorbeşte public despre aşa ceva, se vorbeşte doar în spatele uşilor închise din cauza companiilor de stat unde protecţia datelor este un lucru foarte sensibil", a afirmat Laurent Chrzanovschi, fondator şi director al Cybersecurity Dialogues Events/Cybersecurity Trends Magazine.
eveniment
În majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, subiectul conştientizării factorilor de decizie cu privire la riscurile majore ale spionajului în afaceri şi ale spionajului industrial nu sunt abordate în congresele deschise către publicul larg.
Elveţia, alături de SUA, Israel, Japonia şi Coreea de Sud sunt lideri mondiali, de decenii, în creşterea gradului de conştientizare pe această temă, aproape neglijată de majoritatea autorităţilor naţionale europene în ceea ce priveşte campaniile de conştientizare.
Pentru Elveţia, subiectul spionajului se află în fruntea listei problemelor de securitate, o consecinţă logică din panorama macroeconomică a Confederaţiei, oferită de numărul de companii care livrează produse cu o valoare adăugată uriaşă mare: furnizorii de tehnologie militară, de produse farmaceutice şi chimice la care trebuie să adăugăm, de un deceniu, un număr în creştere de companii de servicii IT de ultimă oră (cloud securizat, tehnologii de criptare, start-up-uri revoluţionare grupate cu cele 2 universităţi politehnice federale, ambele în top 20 etc).
Scopul principal al congresului este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la comportamentele umane periculoase, de la CEO până la ultimul om din companie, prin oferirea de acces prea multor angajaţi la informaţii strategice. Congresul a fost structurat pe toate ameninţările, deseori, neglijate, care permit spionajul, de la cea mai „inocentă” acţiune până la tehnicile de atac.
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici: https://cybersecurity-dialogues.org/events/bucharest-talks/
Ora: 09.00