Cea de-a VIII-a ediţie a Congresului “Cybersecurity Dialogues” s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-23 septembrie 2022. Evenimentul, organizat de Swiss WebAcademy şi NTT DATA Romania, a fost dedicat tuturor managerilor şi responsabililor de securitate din companiile publice sau private, dar şi din instituţiile de stat.
Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv al evenimentului.
concluzii
HE ARTHUR MATTLI, AMBASADORUL ELVEŢIEI ÎN ŢARA NOASTRĂ:
Securitatea cibernetică - un domeniu de mare interes pentru Europa
"Este nevoie de mai multă comunicare şi cooperare între sectoarele public şi privat, în ceea ce priveşte securitatea cibernetică"
Securitatea cibernetică este un domeniu de mare interes pentru Europa, în vederea apărării activelor statelor şi ale companiilor, a afirmat Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România, în cadrul celei de-a opta ediţie a Congresului de Securitate Cibernetică de la Sibiu, organizat de NTT Data şi Swiss WebAcademy.
Arthur Mattli a spus: "Securitatea cibernetică este un domeniu de mare interes pentru toată Europa. Bineînţeles că, de mare interes sunt ultimele noutăţi din domeniu. Dorim să apărăm activele statelor, ale companiilor, ceea ce poate fi făcut în contextul digitalizării de care avem nevoie pentru transformarea unei ţări. Atât companiile mari, cât şi IMM-urile, pot fi copleşite de viteza, complexitatea şi cunoştinţele pe care le implică acest domeniu. Churchill a spus că nu trebuie niciodată să risipim o criză, să nu învăţăm ceva dintr-o criză. Din cauza pandemiei Covid-19, miliarde de oameni au fost forţaţi să înveţe şi să lucreze de acasă. Astfel, a trebuit să fim şi mai atenţi la securitatea cibernetică. Invazia Rusiei în Ucraina şi armele pe care le deţin ruşii ne-au făcut ca noi, europenii, să fim din ce în ce mai preocupaţi de acest domeniu".
Cele mai multe ameninţări cibernetice la adresa instituţiilor publice sunt detectate accidental
A opta ediţie a conferinţei de Securitate Cibernetică (Cybersecurity Dialogues Romania), desfăşurată în aceste zile la Sibiu, s-a axat pe dialogul public-privat în scopul identificării celor mai bune soluţii de contracarare a ameninţărilor din mediul online.
Reprezentanţii autorităţilor locale prezenţi la eveniment au subliniat importanţa creşterii capacităţilor de identificare şi combatere a infracţiunilor electronice în contextul creşterii lor exponenţiale.
"Odată cu dezvoltarea inteligenţei artificiale, inventivitatea celor care doresc să profite de breşele de securitate a crescut foarte mult, iar efectele acţiunii lor duc nu doar la pierderi economice, ci şi, de multe ori, la disensiuni diplomatice", subliniază Mircea Creţu, prefectul judeţului Sibiu.
Vlad Alexandru Vasiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, consideră că pandemia şi conflcitul din Ucraina au multiplicat ameninţările cibernetice, iar autorităţile publice încep să ia măsuri de prevenţie, precum strategia privind credenţialele implementată la nivel local (schimbarea periodică a parolelor, moduri de generare a acestora pentru a le face greu de penetrat etc.). Vasiu a ţinut să amintească, într-un context diferit, şi de dezvoltarea unui sistem GIS (n.r. Sistem Informaţional Geografic) în Sibiu, pe care va funcţiona tot ce ţine de urbanism, autorizări etc.
Conştientizarea securităţii cibernetice pentru toţi: un imperativ pe care companiile nu îl mai pot ignora
n program avansat de sensibilizare la securitatea cibernetică ar trebui să analizeze factorul uman în contextul securităţii cibernetice, bazându-se pe contribuţii multidisciplinare, de exemplu, din domeniul ştiinţelor sociale, al psihologiei şi al sociologiei.
Este important să includem anumite caracteristici psihologice într-un curs de formare, deoarece acestea stau la baza comportamentului uman şi sunt folosite de infractorii cibernetici.
Exploatându-ne emoţiile, hackerii ne fac să acţionăm instinctiv, fără să ne folosim partea mai raţională şi mai logică a creierului. Folosind principii din psihologie şi sociologie, aceştia creează mecanisme pentru a ne păcăli creierul să ia decizii.
În plus, hackerii se folosesc de momentele de neatenţie, cum ar fi luni dimineaţa, când un utilizator verifică e-mailurile primite în weekend, sau cinci minute înainte de pauza de masă. De asemenea, acestea pot profita de sfârşitul zilei de lucru, când utilizatorul se pregăteşte să îşi încheie activităţile profesionale.
eveniment
Congresul s-a aflat sub egida Ambasadei Elveţiei în România şi a avut ca parteneri cele mai relevante instituţii româneşti din domeniul securităţii cibernetice DNSC, CYBERINT, IGPR, DCCO, ANCOM, precum şi parteneri internaţionali de prestigiu: C-PROC (Consiliul Europei), Poliţia Cantonului Geneva (Elveţia), Start 4.0 (Italia), Electrical Grid Cyber Security (Italia), French Gendarmerie (Franţa).
”Congresul va arăta cât de pregătite sau nepregătite sunt companiile atunci când se află în faţa unei crize majore care implică o comunicare multiplă cu alte companii şi cu instituţiile statului. Problemele generate nu vin întotdeauna din exterior. În mai mult de 70% din cazuri, ele vin din partea angajaţilor şi a diferitelor departamente aflate chiar în interiorul companiilor. Prin acest eveniment, ne dorim să dezbatem, să oferim soluţii şi să interacţionăm cu cei mai buni experţi din domeniu în privinţa securităţii cibernetice”.
Laurent Chrzanovski, Fondator şi Director, Cybersecurity Dialogues si Cybersecurity Trends
Evenimentul a fost structurat pe parcursul a trei zile, astfel:
Ziua 1 – Awareness Day (21 septembrie 2022)
•Prima a fost dedicată activităţilor pentru copii şi adolescenţi, la care au participat elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani. Swiss WebAcademy si NTT DATA Romania împreună cu Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi Biroul Siguranţă Scolară al IPJ Sibiu, au organizat o serie de sesiuni educative cu privire la pericolele şi riscurile din mediul online, prin prezentarea unor măsuri de prevenţie privind securitatea cibernetică.
Ziua 2 – Congress Day (22 septembrie 2022)
•Cea de-a doua zi a fost dedicată congresului şi a inclus prezentări pe teme de actualitate şi legate de principalele ameninţări ale anului 2022, cu scopul conştientizării pericolelor on-line şi a identificării strategiilor şi instrumentelor de securitate potrivite.
•Congresul s-a aflat sub egida E.S. Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei în România, iar gaza evenimentului a fost Consiliul Judeţean Sibiu.
Ziua 3 – Masterclass Day (23 septembrie 2022)
•În ultima zi a evenimentului, NTT DATA Romania si partenerii au organizat două sesiuni paralele de masterclass-uri pentru persoane din companii şi instituţii responsabile de securitatea datelor în mediul online. Prin intermediul workshop-urilor specifice, susţinute de specialişti de top din mediul public şi privat, s-a urmărit realizarea unei înţelegeri de 360° a principiilor celor mai noi probleme de securitate, a modurilor de preîntâmpinare a acestora şi a felului în care acestea sunt abordate în diferite ţări, pentru a putea fi implementate în instituţii şi companii.
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici: https://cybersecurity-dialogues.org/events/cybersecurity-dialogues-romania-sibiu-2022/
Locaţie: Consiliul Judeţean Sibiu, Str. Gen. Magheru nr.14, Sibiu