HE ARTHUR MATTLI, AMBASADORUL ELVEŢIEI ÎN ŢARA NOASTRĂ: "Securitatea cibernetică - un domeniu de mare interes pentru Europa"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 23 septembrie 2022

Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România (sursa foto: presidency.ro)

Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România (sursa foto: presidency.ro)

"Este nevoie de mai multă comunicare şi cooperare între sectoarele public şi privat, în ceea ce priveşte securitatea cibernetică"

Securitatea cibernetică este un domeniu de mare interes pentru Europa, în vederea apărării activelor statelor şi ale companiilor, a afirmat Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România, în cadrul celei de-a opta ediţie a Congresului de Securitate Cibernetică de la Sibiu, organizat de NTT Data şi Swiss WebAcademy.

Arthur Mattli a spus: "Securitatea cibernetică este un domeniu de mare interes pentru toată Europa. Bineînţeles că, de mare interes sunt ultimele noutăţi din domeniu. Dorim să apărăm activele statelor, ale companiilor, ceea ce poate fi făcut în contextul digitalizării de care avem nevoie pentru transformarea unei ţări. Atât companiile mari, cât şi IMM-urile, pot fi copleşite de viteza, complexitatea şi cunoştinţele pe care le implică acest domeniu. Churchill a spus că nu trebuie niciodată să risipim o criză, să nu învăţăm ceva dintr-o criză. Din cauza pandemiei Covid-19, miliarde de oameni au fost forţaţi să înveţe şi să lucreze de acasă. Astfel, a trebuit să fim şi mai atenţi la securitatea cibernetică. Invazia Rusiei în Ucraina şi armele pe care le deţin ruşii ne-au făcut ca noi, europenii, să fim din ce în ce mai preocupaţi de acest domeniu".

Excelenţa Sa a evidenţiat principalele cinci tendinţe din domeniul securităţii cibernetice ce au fost dezbătute în ultimele ediţii ale Congresului de la Sibiu.

"În primul rând, trebuie să redefimin noţiunea de securitate cibernetică de stat. Iniţial, securitatea de stat, naţională a fost concepută ca fiind protecţia împotriva atacurilor militare. Însă, noţiunea a fost extinsă pentru a include terorismul şi alte atacuri care nu sunt atât de ţintite.

Astăzi, noţiunea s-a extins şi mai mult. Entităţile noastre se bazează zi de zi pe informaţii, pe telecomunicaţii, pe tehnologii. Iar cunoştinţele despre ameninţări, riscuri şi găsirea măsurilor necesare de protecţie sunt esenţiale pentru orice structură naţională", a spus Arthur Mattli.

Excelenţa Sa a adăugat: "În al doilea rând, în ziua de astăzi, securitatea cibernetică a devenit o prioritate, ceea ce nu era cazul acum câţiva ani. Implementarea strategiilor de securitate cibernetică, atât în domeniul public cât şi în domeniul privat este o prioritate (...). Conform Centrului Elveţian pentru Securitate Cibernetică, pericolele au crescut dramatic în ultimele luni, cu peste 260% în ultimul an, din septembrie 2021 până în septembrie 2022. Anul viitor, armata elveţiană va recruta noi ofiţeri specializaţi în securitate cibernetică. Şi în sectorul privat, lumea se concentrează pe creşterea securităţii cibernetice. În Elveţia, Centrul Naţional pentru Securitatea Cibernetică a fost creat acum doi ani, tocmai pentru a se ocupa de aceste aspecte".

Conform ambasadorului Elveţiei în România, indusria digitală este are una dintre cele mai dinamice dezvoltări din ultimii ani, astfel încât toate ţările au nevoie de mai mult personal specializat, ceea ce implică eforturi mai mari în domeniul educaţiei.

"Este important să menţionăm că, prin programul Europa Digitală, se va lansa la sfârşitul lunii septembrie un pachet de câteva miliarde de dolari. Indusria digitală cunoaşte una dintre cele mai mari dezvoltări din ultimii ani. Conform Biroului Datelor Statistice din Statele Unite, aşteptările sunt ca numărul job-urilor din domeniul securităţii cibernetice să crească cu 30%, în comparaţie cu 4% în alte domenii (...). Conştientizarea şi educaţia în domeniul securităţii cibernetice trebuie să înceapă cât mai repede. Niciun stat din lume nu poate să spună că are suficienţi specialişti în domeniu. Cererea de specialişti este tot mai mare, iar fiecare stat trebuie să-şi crească bazinul personal. În ultimii cinci ani, în mai multe ţări s-au lansat iniţiative de educaţie. Toate au, desigur, aceeaşi misiune - de a dezvolta, promova şi coordona o comunitate robustă de educatori în domeniul securităţii cibernetice şi, bineînţeles, forţa de muncă. Sper că acelaşi lucru se va întâmpla în România şi în Elveţia", a spus Arthur Mattli.

De asemenea, Excelenţa Sa a atras atenţia asupra lipsei specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice din majoritatea Parlamentelor ţărilor. "Este un lucru foarte important pentru că, până la urmă, parlamentarii contribuie la dezvoltarea legislativă, ce poate să includă măsuri foarte clare, care să reducă incidentele de securitate cibernetică sau chiar să pe prevină. Mă gândesc mai ales la nevoia de securitate cibernetică în domeniul învăţământului (...)", a spus Arthur Mattli.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Elveţiei în România a subliniat necesitatea creşterii cooperării între sectorul public şi cel privat în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.

"În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi în Norvegia, Elveţia, Liechenstein, companiile private sunt cele care au infrastructura critică şi oferă serviciile esenţiale. În consecinţă, este nevoie de mai multă comunicare şi cooperare între sectoarele public şi privat. Evident că, multe state nu au singure suficiente capacităţi pentru a detecta cu precizie atacurile cibernetice, pentru a identifica şi repera atacatorii, precum şi nici capacitatea de a răspunde la timp din punct de vedere juridic. În 2010, Uniunea Europeană şi Agenţia pentru Securitate Cibernetică (ENISA) au început să susţină cooperarea între statele membre şi diversele agenţii (...), desigur implicând echipele care se ocupă de partea cibernetică. În ultimii ani au apărut mai multe iniţiative de colaborare dar, alături de sectorul privat, cooperarea trebuie întărită. Este nevoie de schimbări şi de a coopera mai îndeaproape", a afirmat Arthur Mattli.

A opta ediţie a Congresului de Securitate Cibernetică de la Sibiu, cu denumirea "A war-torn post-pandemic world: attacks at 360E; Solutions for securing your business", se desfăşoară în perioada 21-23 septembrie. Ziarul BURSA este partener al evenimentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb