Bucureştiul va deveni pentru câteva zile capitala specialiştilor în securitate cibernetică. Peste 2.000 de experţi internaţionali se întâlnesc la Bucureşti, pe 28 şi 29 noiembrie, la conferinţa regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări şi soluţii împotriva ameninţărilor online, au anunţat joi organizatorii. Conform organizatorilor: "Pentru a sprijini formarea viitorilor experţi în securitate cibernetică, organizatorii DefCamp, cea mai importantă conferinţă anuală de hacking şi securitate cibernetică din Europa Centrală şi de Est, pun accent în acest an atât pe educaţie, cât şi pe aplicarea practică a cunoştinţelor în domeniu". Astfel, DefCamp îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor tehnice ale profesioniştilor din industrie şi la construirea unei comunităţi de securitate cibernetică puternice şi bine informate. Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp a declarat: "DefCamp a fost întotdeauna despre susţinerea şi creşterea comunităţii de securitate cibernetică, iar ediţia din acest an nu face excepţie. Liderii din industrie vor participa pentru a împărtăşi cunoştinţe valoroase, perspective şi cercetări, având ca obiectiv sprijinirea profesioniştilor, actuali şi viitori, şi consolidarea unei comunităţi globale, capabile să răspundă rapid şi eficient provocărilor tot mai complexe din peisajul actual al securităţii cibernetice. Deoarece viitorul securităţii cibernetice depinde în mare măsură şi de formarea noii generaţii de profesionişti, la DefCamp 2024 vom pune un accent deosebit pe educaţie şi implicare practică. Ediţia din acest an va fi mult mai complexă, cu activităţi extinse pe partea educaţională, printr-o serie de workshopuri şi traininguri organizate înainte de conferinţa propriu-zisă, şi prin noi oportunităţi pentru tineri de a avea contact cu o comunitate globală de securitate cibernetică. Toate aceste activităţi vin în completarea sesiunilor de prezentări susţinute de speakeri locali şi internaţionali, precum şi a competiţiilor din cadrul evenimentului din 28 şi 29 noiembrie".
În săptămâna evenimentului, pe 25, 26 şi 27 noiembrie, vor avea loc o serie de workshopuri pe diverse teme de securitate cibernetică, oferind participanţilor oportunităţi suplimentare de a accesa informaţii tehnice şi de a se specializa în domeniul dorit. Subiectele abordate se adresează atât începătorilor, cât şi profesioniştilor din domeniu, şi acoperă atât aspecte ofensive, cât şi defensive ale securităţii, precum: secure coding, penetration testing, OSINT (Open-Source Intelligence, adică colectarea de informaţii din surse publice), practici de securitate în dezvoltarea de software, cum poţi deveni analist SOC, cum construieşti un business în industria de securitate cibernetică, şi multe altele.
• 800 de echipe au participat la calificări
În zilele de conferinţă din 28 şi 29 noiembrie, sunt aşteptaţi speakeri de top, precum Chris Kubecka, expert în securitate cibernetică cu peste 20 de ani de experienţă. Specializată în incidente cibernetice, război şi spionaj cibernetic, Chris Kubecka revine pe scena DefCamp pentru a susţine prezentarea "The Matrix Reloaded: Quantum Computing and the Redefinition of Cyberwarfare", în care va analiza impactul calculului cuantic asupra securităţii cibernetice. De asemenea, Chris va folosi exemple din conflictele recente din Armenia/Azerbaidjan şi Ucraina pentru a demonstra cum operaţiunile cibernetice au schimbat câmpul de luptă şi cum tehnologiile cuantice ameninţă sistemele criptografice actuale. Alţi speakeri de renume care vor urca pe scena DefCamp sunt Robert Sell, care va vorbi despre creşterea ameninţărilor interne în companii, de la greşeli accidentale până la spionaj, explicând cum pot fi detectate şi ce măsuri pot lua organizaţiile pentru a se proteja mai bine. De asemenea, Konrad Jedrzejczyk şi Marek Zmyslowski vor explora modul în care inteligenţa artificială poate fi utilizată în atacuri cibernetice complexe şi strategii înşelătoare, discutând implicaţiile etice şi cum se estompează graniţele între apărare şi atac în utilizarea acesteia. Iar Ignat Korchagin va aduce în prim-plan securitatea hardware, punând accent pe criptografie şi protecţia hardware. Aproape 800 de echipe au participat la calificările pentru DefCamp Capture the Flag (D-CTF), una dintre cele mai mari competiţii de securitate cibernetică şi hacking din Europa Centrală şi de Est. Cele mai bune până la 15 echipe vor participa la runda finală, ce se va desfăşura în Bucureşti, în cadrul conferinţei DefCamp.
Evenimentul DefCamp 2024 este organizat de Asociaţia Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR). Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la Bucureşti aproape 13.000 de participanţi din circa 60 de ţări.