LAPAR: Scumpirea pâinii este nejustificată

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 iulie 2007

LAPAR: Scumpirea pâinii este nejustificată

Anunţata majorare a preţului la pâine este nejustificată, susţine vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Ion Bălan. Vicepreşedintele LAPAR a declarat, citat de Romrpes, că producătorii vând kilogramul de grâu cu până la 6 bani, preţ mai mic cu 4 bani decât cel din iarna lui 2003, atunci când a fost înregistrată o criză a grâului. "Din 2003, preţul pâinii a crescut continuu, din cauza cheltuielilor reclamate de producători. La ora asta, însă, din punctul meu de vedere, o majorare a preţului pâinii este nejustificată şi există măsuri care se pot lua pentru ca populaţia să plătească acelaşi preţ, nu unul mărit fără motiv", a declarat Bălan. În opinia sa, printre măsurile care pot fi luate astfel încât preţul pâinii să fie menţinut se numără importul de cereale din Uniunea Europeană. Recent, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu, a anunţat că preţul pâinii va fi majorat, această situaţie fiind explicată de acesta prin cantităţile reduse de grâu, preţul crescut pentru achiziţionarea acestora şi stocurile care se epuizează. Până în prezent, în judeţul Tulcea, producătorii de produse de panificaţie nu au anunţat majorarea preţului pâinii.

Preţul pâinii va creşte de la 1 august, pentru că oferta de grâu este foarte scăzută, iar cererea este mai mare, a declarat, la sfârşitul săptămâ­nii trecute, preşedintele Patronatului din Indus­tria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. "Nu pot spune exact cu cât va creşte preţul pâinii, pentru că el va fi stabilit de fiecare procesator", a menţionat Popescu. Acesta a precizat că preţul grâului de panificaţie a cres­cut cu 35%, în ultimele săptămâni. De asemenea, preşedintele Rompan a declarat că preţul pâinii va mai creşte o dată la sfârşitul anului, cel mai probabil la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Cantităţile reduse de pe piaţa de românească sunt un rezultat al temperaturilor foarte ridicate înregistrate în ultima perioadă, potrivit preşedintelui Rompan. "La ora actuală, mai avem pe stoc doar 70.000 de tone de grâu, o cantitate care ne ajunge pentru o perioadă de maxim trei săptămâni. Deşi în acest an recolta de grâu nu se va ridica la nivelul celei din 2006, estimările actuale prognozează o cantitate de circa trei milioane tone". Reprezentantul Rompan afirmă că din analizele efectuate până în prezent reiese că mai mult de 70% din producţia de grâu este de o calitate foarte bună", a declarat, recent Aurel Popescu, citat de Rompres. Pentru acoperirea necesarului de consum se va apela la importuri de grâu. "Cantitatea de grâu nu va acoperi necesarul de consum", a explicat Popescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb