MINISTRU GERMAN: "Contaminarea a milioane de ouă din Europa este legată de activităţi infracţionale"

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 august 2017

"Contaminarea a milioane de ouă din Europa este legată de activităţi infracţionale"

Actualizare 15:45 Ministrul belgian al Agriculturii dă vina pe Olanda pentru siguranţa ouălor

Oficialii belgieni au aşteptat o lună informaţii de la omologii olandezi după ce au găsit urme de insecticid în ouă, a afirmat azi ministrul agriculturii din Belgia. Acesta a adăugat că Olanda a ştiut despre contaminare din noiembrie, potrivit Reuters.

Contaminarea cu insecticidul fipronil a determinat comercianţii cu amănuntul din mai multe ţări europene să retragă milioane de ouă din rafturile supermarketurilor, deoarece sunt speriate pentru consecinţele potenţial dăunătoare pentru oameni.

Autoritatea de reglementare a siguranţei alimentelor din Belgia a făcut critici atât în ţară cât şi în străinătate, după ce a afirmat că a fost informată despre primul caz de contaminare cu fipronil în Belgia în iunie, însă a anunţat numai Comisia Europeană.

Ministrul Agriculturii, Denis Ducarme, i-a acuzat însă pe olandezi că nu au accelerat investigaţiile, potrivit agenţiei de ştiri. Acesta a susţinut că Olanda a furnizat Belgiei informaţii despre investigaţia sa în iulie, la o lună după solicitarea făcută de Belgia.

Denis Ducarme a afirmat într-o audiere parlamentară de la Bruxelles:"O lună! O lună, fără a primi informaţii de la agenţia olandeză...Dacă o ţară ca Olanda, unul dintre cei mai mari exportatori de ouă din lume, nu schimbă informaţii, este o problemă reală".

Denis Ducarme a afirmat că un document intern de la autoritatea de reglementare olandeză a arătat că Olanda a ştiut de fipronilul din ouă din noiembrie 2016.

Ministerul olandez al economiei a adresat întrebări Autorităţii Alimentare a ţării. Telefoanele şi e-mailurile către Autoritatea Alimentară au rămas fără răspuns.

Ministrul german al agriculturii a declarat marţi că contaminarea cu insecticidul potenţial dăunător a milioane de ouă a fost "criminală", conform sursei citate.

Autorităţile olandeze şi belgiene au urmărit sursa insecticidului până la un furnizor de produse de curăţat din Ţările de Jos. Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Ţările de Jos după ce au fost găsite urme de fipronil în ouă, a spus un grup agricol olandez.

Fipronil este un insecticid popular pentru tratarea animalelor de companie pentru purici şi căpuşe, dar este interzis pentru utilizare în lanţul alimentar, deoarece poate provoca leziuni ale organelor omului dacă sunt ingerate cantităţi mari de insecticid.

(C.R.)

------

Contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potenţial toxic este legată de activităţi infracţionale, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, pentru postul de televiziune ARD, relatează AFP, citat de News.ro.

El nu a oferit alte detalii, dar a subliniat că în Germania nu trebuie să mai existe nici un ou contaminat de vânzare.

Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu Fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni.

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile.

În cantităţi mari, insecticidul este considerat "cu un grad moderat de periculozitate" şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea. Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb