Raportul legislativ privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat aseară cu largă majoritate în plenul Parlamentului European, potrivit unui comunicat de pe site-ul europarlamentarului Siegfried Mureşan.
Potrivit sursei citate, rezultatul votului a fost de 582 voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 69 abţineri. În urma acestui vot, mecanismul va intra oficial în vigoare devenind legislaţie europeană.
Raportul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL / PPE) din poziţia de coraportor, prevede alocarea a 672,5 miliarde de euro în următorii trei ani, bani pe care ţările membre îi vor folosi pentru finanţarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Suma totală pe care o va primi România din acest mecanism este de aproximativ 30,5 miliarde de euro.
"Votul de ieri, din plenul Parlamentului European, a reprezentat etapa finală pentru adoptarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care mecanismul devine literă de lege. Din acest moment, misiunea noastră, la nivelul Parlamentului European, a fost încheiată. Banii sunt de acum la dispoziţia statelor membre. Fiecare stat va depune acum în mod oficial propriul plan naţional de redresare şi rezilienţă pe care Comisia Europeană va trebui să-l aprobe într-un termen de două luni", a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European asupra Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
Mecanismul va avea şase direcţii prioritare de finanţare: digitalizarea, ecologizarea, competitivitatea şi coeziunea economică (adică sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, a industriei, a antreprenorilor), coeziunea socială şi teritorială, întărirea instituţiilor publice (inclusiv modernizarea şi creşterea capacităţii spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia) şi proiecte pentru tineret, potrivit comunicatului.