SUPLIMENT GOLF - INTERVIU Afacerile în discuţie - zece miliarde de euro

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii #Supliment Golf / 8 martie 2011

Afacerile în discuţie - zece miliarde de euro

Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relaţiile româno-arabe

Cum caracterizaţi cooperarea României cu ţările din zona Golfului şi care consideraţi că sunt perspectivele de viitor?

Potenţialul financiar deosebit al celor şase state arabe din Golf s-a manifestat şi în relaţia cu ţara noastră. În ansamblul schimburilor comerciale ale României cu ţările arabe, statele din Golf ocupă un loc de frunte. Emiratele Arabe Unite sunt chiar pe primul loc, cu 340 de milioane de dolari schimburi în 2010. Arabia Saudită, Oman, Kuwait, Qatar vin să completeze tabloul.

Relaţiile nu se bazează însă doar pe schimburi comerciale. În statele din Golf şi-au găsit locuri de muncă decente mii de români. Pare normal să întâlnim compatrioţi de-ai noştri, în număr mare, în Kuwait sau în Dubai. În Kuwait şi-au făcut un renume stingând incendiile la sondele de petrol după primul război din Golf. În Emirate şi îndeosebi în emiratele Dubai şi Sharjah, s-au remarcat în domeniul construcţiilor. Surpriza însă vine atunci când îi întâlneşti cu miile în Oman, peste 1300, în Qatar, cam acelaşi număr, mulţi şi în Bahrein. Arabia Saudită a devenit şi ea o mare atracţie. Avem specialişti în domeniul petrolier, în petrochimie, în IT şi industria hotelieră în întreaga Peninsulă Arabică.

Această largă comunitate, care a fost bine primită şi este bine apreciată în Golf, a deschis calea spre asigurarea unei perspective pozitive pentru viitor. La acestea se adaugă o serie de alte elemente pe care le vom aborda pe parcursul acestui interviu. În speranţa că nu ne oprim la o întrebare, două...

Care ar putea fi beneficiile pentru ţara noastră de pe urma intensificării relaţiilor cu statele din zona Golfului?

Cu riscul de a mă repeta, trebuie să subliniez potenţa financiară a celor şase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului. Nimeni nu crede că banii vor curge spre România odată cu venirea arabilor din Golf la un Forum economic la Bucureşti. Depinde însă de oamenii de afaceri români, de reprezentanţii uniunilor şi asociaţiilor profesionale, de bancherii şi specialiştii din diverse domenii care vor participa la Forumul din 08 - 10 martie, în ce măsură vor fi capabili să îşi prezinte ofertele. România are un potenţial uriaş. Împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi cu cei de la compania Forum Invest, cu care am pregătit în amănunt lucrările Forumului, am avut surprize mai mult decât plăcute. În cazul tuturor panelurilor forumului, stabilite cu partenerii noştri de la Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), oferta colectată este foarte bună. În acest fel, avem posibilitatea de a răspunde propunerilor de colaborare exprimate de mediile de afaceri arabe din Golf: investiţii arabe în România; investiţii comune în România, în Golf şi în terţe ţări; parteneriate în România, în Golf şi în terţe ţări; atragerea experienţei şi expertizei româneşti în domenii de interes în Golf şi pentru a lucra împreună în zone în care statele din Golf au investit şi investesc masiv, cum ar fi sud-estul Asiei sau continentul african.

Statele Golfului şi-au exprimat intenţia să identifice în România proiecte de minimum 20 de milioane de dolari. Există măsuri concrete de atragere a investitorilor din Golf?

În cadrul mai multor deplasări în Golf am discutat cu o serie de reprezentanţi ai mediilor de afaceri, de stat şi privat, care au manifestat interes pentru piaţa românească. Este adevărat că au menţionat această idee a intrării în parteneriate sau a investi în cazul existenţei unor proiecte serioase. Să nu uităm că statele din Consiliul de Cooperare al Golfului sunt foarte curtate de toate ţările puternice ale lumii. În aceste condiţii, decizia lor de a se deplasa la Bucureşti pentru a participa la un forum economic în centrul căruia stă România dovedeşte un interes aparte pentru ţara noastră. Aparte dar nu surprinzător. O spun cu mândrie şi bucurie. Nu surprinzător pentru că proiectele din toate domeniile stabilite spre dezbatere la Forum, colectate la Forum Invest pentru a fi ordonate şi postate apoi pe site-ul Forumului şi publicate în buletinele speciale ale manifestării, au o valoare totală, în acest moment, de circa zece miliarde de euro. O serie de oameni de afaceri români, cu firme mari, dar şi companii de stat foarte puternice încă nu s-au decis să participe la Forum şi nu au trimis proiecte. Prezenţa lor ar ridica cifra menţionată la un nivel atractiv pentru orice investitor sau finanţator. De aici, putem să tragem concluzia că piaţa românească nu duce lipsă de proiecte, iar o implicare financiară a statelor din Golf, în beneficiul ambelor părţi, ar putea deschide calea spre mega-proiectele din România, spre colaborări cifrate la multe miliarde de euro. Este foarte important să transmitem acest mesaj. România nu cere, România oferă oportunităţi. Multiple şi în multiple domenii. O propunere onestă şi demnă de colaborare poate deveni baza unei cooperări benefice de lungă durată: în România, în Europa, în Golf, pe pieţe din Asia sau Africa. Nu este un mesaj patetic, este unul realist. Bazat pe informaţii şi analize realizate în decursul unui an întreg. O concentrare a forţelor, crearea unor holdinguri, a unor corporaţii solide, ne-ar putea aşeza pe poziţii foarte puternice în orice tipuri de negocieri cu statele din Golf. Este de fapt ceea ce îşi doresc şi mediile de afaceri din aceste ţări. Un partener de discuţii puternic poate deveni un partener de afaceri puternic. Este doar una dintre măsurile prin care vom atrage investitorii cu greutate.

De ce este România mai atractivă pentru investitorii din Golf, comparativ cu alte state europene?

S-a vorbit mult despre poziţia geo-strategică a României. Atât de mult încât unii analişti au convenit să nu mai apeleze la acest argument. Şi, totuşi, aceasta este realitatea. Marea Neagră, Dunărea, situarea în zona centrală a Europei, proximitatea unor pieţe uriaşe cum ar fi cele ale Rusiei, Ucrainei, a statelor caspice, zone cunoscute foarte bine de oamenii de afaceri români datorită unei istorii apropiate comune, reprezintă atuuri importante. Posibilitatea de a produce în România pentru state ale Uniunii Europene constituie un alt atu ce nu poate fi neglijat. La fel ca şi capacitatea agriculturii româneşti de a hrăni peste 80 de milioane de oameni în cazul în care se ajunge la o exploatare raţională şi se asigură investiţiile necesare. Cu scuze pentru lipsa de modestie, dar trebuie spus că suntem un popor cald, primitor, inventiv şi cu simţul umorului. O ţară în care orice străin ajunge să se simtă ca acasă foarte repede. Toate aceste aprecieri sunt spuse de străinii care au avut sau au tangenţe directe cu România, cu românii. În ceea ce ne priveşte, noi suntem ceva mai aspri cu noi înşine. Ceea ce uneori e bine. Dar nu întotdeauna!

Consideraţi că eventualele investiţii anunţate ar putea fi puse în pericol de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa?

Este foarte nomal ca în actualele condiţii aplecarea spre sine să constituie o prioritate. În acelaşi timp, însă, ziua de mâine trebuie asigurată. Apreciez că, în ceea ce ne priveşte, Bucureştiul este văzut de statele din Golf drept un candidat foarte serios pentru a deveni pilonul lor de bază în Europa Centrală şi de Sud-Est. În cazul în care acest lucru se adevereşte va trebui să luăm lucrurile aşa cum sunt, să acceptăm realitatea zilei. Mai puţine investiţii în acest moment dificil nu înseamnă mai puţin interes. Faptul că se deplasează la Bucureşti oficiali importanţi din Golf însoţiţi de o pleiadă de oameni de afaceri este o garanţie că mâine se va deschide şi calea parteneriatelor, a cooperărilor extinse, a investiţiilor. Se impune însă un proces la fel de serios şi laborios de urmărire a aplicării celor discutate. De aici, decizia organizatorilor Forumului de la Bucureşti, a celor din România şi celor din Golf, de a supune unei analize paşii făcuţi de-a lungul a zece luni de la prezentul Forum în cadul unui "Follow-up Forum" în Golf. Oraşul va fi stabilit la nivelul Consiliului de Cooperare al Golfului.

Care sunt companiile din ţările din Golf care ar putea investi în ţara noastră?

Prefer să nu avansez nume. Am contactat companii de primă mărime din varii domenii de activitate. Am prezentat, inclusiv prin intermediul ambasadelor noastre din patru ţări din Golf, dar şi cu concursul ambasadelor a patru state din Golf la Bucureşti, climatul investiţional din România, oferta românească, avantajele pe care le oferă o colaborare cu România. Între 8 şi 10 martie urmează un examen important. Sper ca mediul de afaceri, cel de stat şi cel privat, să se prezinte la nivelul cel mai înalt.

What is at stake - ten billion euros

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb