FORUM DE AFACERI ROMÂNIA - ŢĂRILE DIN GOLF Isărescu: Oportunităţile de investiţii, dincolo de imaginaţie

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Supliment Golf / 10 martie 2011

Mugur Isărescu: "România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori".

Mugur Isărescu: "România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori".

Oportunităţile de investiţii în ţara noastră sunt mai multe decât ne putem noi imagina, le-a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, oamenilor de afaceri prezenţi, ieri, la "Forumul Consiliului de Cooperare al Golfului - România:

Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est", organizat de Forum Invest.

Din păcate, însă, nu suntem în stare să le exploatăm singuri şi nici măcar să ducem la bun sfârşit ceea ce începem.

Potrivit Guvernatorului BNR, România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile, de oameni care să le ducă la bun sfârşit: "Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate. 40.000 de proiecte bugetare de investiţii sunt neterminate. Asta, după mine, spune totul".

Domnia sa a subliniat că România are o economie stabilă şi sănătoasă, pregătită să revină pe creştere.

"În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă, o creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor", a spus Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a precizat că deficitul extern s-a redus de la 12-14% în 2007-2008, la aproximativ 4-5% din PIB, sperând să se menţină în jurul acestei valori.

În opinia Guvernatorului, acesta este un deficit care poate fi finanţat chiar prin investiţii străine directe, la care se adaugă absorbţia fondurilor comunitare, acum destul de modestă.

"Următorul ciclu de creştere economică trebuie să fie bazat pe stimularea producţiei, să menţinem acest decalaj pozitiv arătat pe doi ani", a mai adăugat Guvernatorul, care spune că există o probabilitate mică ca dezechilibrele să revină, condiţionat însă şi de politicile economice corecte.

Banca Naţională a României prog-nozează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 4-5 % în anul 2012.

Inflaţie sub 4%

Mai mult de jumătate din inflaţia de anul trecut (8%) este de natură fis-cală, din cauza creşterii accizelor şi TVA, a declarat, ieri, Mugur Isăres-cu, care estimează o scădere a ratei inflaţiei sub 4% la finalul anului 2011: "În România, inflaţia are o componentă structurală şi scade des-tul de greu. Economia s-a deschis şi are tendinţa să ia lucrurile nefavorabile din exterior şi să le transpună. Mai greu cu lucrurile favorabile, acolo avem inerţie".

BNR va avea o misiune dificilă în menţinerea sub control a inflaţiei în acest an, domnul Isărescu menţionând două necunoscute: creşterea preţului alimentelor şi evoluţia preţului ţiţeiului.

"O creştere în continuare a preţului la petrol va duce la presiuni inflaţioniste suplimentare. Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţi excedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune în funcţiune. Există, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari dacă acesta se va dovedi preţul de echilibru", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că motivaţia majorării preţului la combustibili din cauza cursului a dispărut, pentru că de la începutul anului leul s-a apreciat cu 7% în raport cu dolarul.

De la începutul anului companiile petroliere din România au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%. Acestea explică de cele mai multe ori creşterile preţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a competiţiei de pe piaţa internă.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Forumul Economic CCG - România - Bucureşti: Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe /MAE/, în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri /MECMA/, Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, în perioada 8-10 martie, la Bucureşti.

Mugur Isărescu: Legislaţia în domeniul agriculturii trebuie îmbunătăţită

Legislaţia din domeniul agriculturii trebuie îmbunătăţită şi trebuie să încurajeze comasarea şi formarea unor ferme eficiente care să nu aibă neapărat minimul de 100 ha de teren arabil, a mai declarat Mugur Isărescu.

Domnia sa a adăugat că numai aşa investitorii şi băncile vor fi dispuşi să finanţeze sectorul agricol.

În ocazia "Forumului Economic CCG - România - Bucureşti: Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est", ziarul "BURSA" a editat suplimentul "Golf", care poate fi consultat pe www.bursa.ro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Toata stima pt dl Isarescu, sunt un fan :) inca 200 ca el si romania ajunge franta europei

    BNR si Isareascu au distrus IMM-urile prin mentinerea dob. de ref. si a leului la cote nereala (sus) ...leul sus = adio exporturi; dobinda de ref. sus = adio finantare.

    1. Domnia sa a subliniat că România are o economie stabilă şi sănătoasă, pregătită să revină pe creştere

      Mie imi vine sa rad la asemenea remarci 

    Domnul Iarescu vine cu ,,probe,,concrete depre realitatea economica a Romaniei,insa infuzia de antreprenori,atat de necesara reabilitarii noastre ,va exista deocamdata numai in creuzetul imaginatiei.......

    ????? ?? ?????? ????????? ? ?????? ???? ???????????? ??????? ?????? Calvin Klein, Michael Kors, Polo Ralph lauren, Diesel, Tommy Hilfiger, Sperry ??? ??????? ?????,???????? ??????? ????? ?? ?????? ???? ?? ???????? – ??????????? ????? ? ????????-??????? ?? ???????? ? ????? ? ????????? ??? ????????! ??????? ????? , ?????? ???????????? ????????? ????????? ??????? ???????????? ???? ??????? . ?????? ?????????? ?????? ?? ????? ? ???? ???????. ??????? ?????????, ??????????????? ? ?? ???????? ?? ???????? +38-093-538-7170.

    ????????, ??????????? ?????? ? ???????? ???? ???????????!

    ????????? ??????? ??????, ????? ? ??????????? 

    ???? ?? ?????? ????????? ? ?????? ???? ????????? ??????? ?????????? Calvin Klein, Michael Kors, Polo Ralph lauren, Diesel, Tommy Hilfiger, Sperry ??? ??????? ?????,???????? ??????? ????? ?? ???????? ???? ?? ???????? – ??????????? ????? ? ????????-??????? ?? ???????? ? ????? ? ????????? ??? ????????! ??????? ????? , ?????? ???????????? ????????? ????????? ??????? ???????????? ???? ????????????. ?????????? ?????????? ?????? ?? ????? ? ???? ???????. ??????? ?????????, ??????????????? ? ?? ???????? ?? ???????? +38-093-538-7170.

    ????????, ??????????? ?????? ? ???????? ???? ???????????!

    ????????? ??????? ??????, ????? ? ??????????? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb