Bucureştiul ar putea să aibă o clădire turn de 60 de etaje, care îşi va gestiona singură energia, după modelul celebrului zgârie-nori rotativ proiectat în Dubai.
Deşi pare desprinsă dintr-un scenariu SF, în condiţiile în care mai multe zone din Capitală, încă, nu beneficiază de canalizare sau de străzi asfaltate, ideea construcţiei unui zgârie-nori în Bucureşti a devenit una dintre priorităţile Primăriei Generale.
Anunţul l-a făcut, ieri, în cadrul Forumului "Consiliul de Cooperare al Golfului - Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est", Ioan Emil Vasiliu, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.
În prezenţa investitorilor arabi din ţările Golfului, Ioan Emil Vasiliu a anunţat: "Bucureştiul ar putea avea o clădire turn de 50-60 de etaje care îşi va putea schimba forma, după modelul construcţiei din Dubai. Ne dorim să dezvoltăm acest proiect, care momentan se află în stadiul studiului de fezabilitate, în parteneriat public-privat".
Un alt aspect menţionat de consilierul primarului general al Capitalei este că viitoarea construcţie, care va necesita, cel mai probabil, câteva sute de milioane de euro, va avea capacitatea să-şi gestioneze singură energia.
Vasiliu a mai amintit, în context, că Primăria Generală este interesată şi de realizarea Portului Bucureşti, după finalizarea lucrărilor la Canalul Dunăre - Bucureşti.
Dana Galben, director general în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), prezentă la eveniment, a precizat că realizarea Canalului Dunăre - Bucureşti constituie una dintre priorităţile ministerului. Canalul va avea 104 km şi va costa circa 2,5 miliarde euro, capacitatea anulă de transport fiind de 20 milioane tone.
Un alt proiect care a stârnit, în trecut, multe zâmbete ironice - celebra autostradă suspendată a lui Sorin Oprescu a rămas şi ea pe agenda autorităţilor. Potrivit lui Dana Galben, centura Bucureştiului, pe care se va circula în regim de autostradă, va avea o lungime de 47,9 km, investiţia necesară pentru finalizare fiind de peste 900 milioane euro.
• Cu cine vrem să ne comparăm
Dubai vrea să doboare record după record în privinţa mega-proiectelor de lux.
În emiratul din Golf a fost proiectată de către arhitectul italian David Fisher prima clădire zgârie-nori rotativă din lume - "The Dynamic Dubai Tower". Clădirea, cu o înălţime de 420 metri, a fost proiectată cu 80 de etaje, costurile estimate fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.
Dubai a mai doborât, anul trecut, un alt record mondial, odată cu construcţia celebrului Burj-Dubai.
Cu cele 160 de etaje ale sale, Burj-Dubai a devenit cea mai înaltă clădire din lume (peste 800 metri înălţime), devansând "Taipei 101", cu "doar" 509 m înălţime
Burj Dubai face parte din giganticul proiect, în valoare de 20 de miliarde de dolari, al noului cartier "Downtown Burj Dubai". Cartierul va cuprinde 30.000 de apartamente şi cel mai mare centru comercial din lume.
1. fără titlu
(mesaj trimis de cinevadeparte în data de 10.03.2011, 13:14)
Bun articol...........noi murim de foame si ei viseaza la cai verzi pe pereti, dar de ce sa ne mai miram doar traim in Romania nu?
2. vis neinplinit
(mesaj trimis de anonim în data de 01.12.2019, 05:19)
Omi care au lăsat în urma realizări și oameni dragi fericiți pentru onoarea de a fi lângă el. Cele doua proiecte ar fi adus Bucureștiului un loc binemeritat pe harta marilor capitale. Din punct de vedere economic multi turiști și deschidere la comerțul naval. Dumnezeu sa l odihnească în pace