Economiştii Goldman Sachs se aşteaptă ca taxe agresive impuse de administraţia de la Casa Albă asupra importurilor să crească inflaţia şi şomajul în Statele Unite şi aproape să oprească complet creşterea economică, scrie CNBC.
Estimarea vine în condiţiile în care, preşedintele american Donald Trump plănuieşte noi taxe vamale ce vor fi anunţate mâine, moment pe care l-a numit "ziua eliberării".
Banca de investiţii estimează acum că ratele tarifare vor creşte în ansamblu cu 15 puncte procentuale, ceea ce anterior reprezenta scenariul său "cel mai riscant", dar care în momentul de faţă pare mai probabil. Totuşi, echipa Goldman estimează că excluderea anumitor produse şi ţări de la taxe va reduce această majorare la doar nouă puncte procentuale.
Punerea în aplicare a măsurilor va avea un impact negativ amplu asupra economiei, mai punctează echipa condusă de Jan Hatzius, şeful departamentului de investiţii globale al băncii.
"Credem că riscul generat de tarifele din 2 aprilie este mai mare decât au presupus mulţi participanţi la piaţă până acum", au scris economiştii Goldman, citaţi de CNBC.
• Inflaţie peste ţintă
Inflaţia de bază, ce exclude preţurile alimentelor şi energiei, va ajunge la 3,5% în 2025, o creştere de 0,5 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară şi mult peste obiectivul de 2% al Rezervei Federale, potrivit estimărilor Goldman.
Inflaţia va fi însoţită de o creştere economică slabă, banca de investiţii aşteptându-se la o rată de creştere anualizată de 0,2% în primul trimestru şi 1% pentru întregul an (măsurat din trimestrul al patrulea 2024 până în trimestrul al patrulea 2025), în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară. În plus, Goldman preconizează acum că şomajul va ajunge la 4,5%, o creştere de 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară.
Luate împreună, Goldman estimează acum o probabilitate de recesiune de 35% în următoarele douăsprezece luni, faţă de 20% în prognoza anterioară.
Prognoza sugerează o probabilitate ridicată de apariţie a stagflaţiei, ceea ce înseamnă o creştere economică redusă şi inflaţie ridicată. Ultima dată când Statele Unite au experimentat stagflaţia a fost la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor "80, când Rezerva Federală condusă de Paul Volcker a majorat drastic ratele dobânzilor, determinând economia să intre în cele din urmă în recesiune, în condiţiile în care banca centrală a ales să lupte împotriva inflaţiei în detrimentul susţinerii creşterii economice.
• Trei reduceri de dobândă operate de către Rezerva Federală
Economiştii Goldman anticipează că Fed-ul va opera trei reduceri de dobândă în acest an, de câte un sfert de punct procentual, faţă de prognoza anterioară, care prevedea două tăieri de rate.
"Am adus singura reducere de dobândă pe care o prognozam pentru 2026 în 2025, astfel încât acum ne aşteptăm la trei tăieri consecutive în acest an, în iulie, septembrie şi noiembrie, ceea ce lasă prognoza noastră neschimbată, între 3,5% şi 3,75%", au spus economiştii Goldman, referindu-se la rata fondurilor federale, care în prezent este în intervalul 4,25% - 4,5%.
Deşi amploarea tarifelor ce urmează să fie impuse este necunoscută, Wall Street Journal a anunţat la finele săptămânii trecute că Trump îşi presează echipa către impunerea unor taxe mai agresive, care pot însemna o lovitură de 20% pentru partenerii comerciali ai Statelor Unite, scrie CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 17:02)
Hopa, hopa….si americanii vad probleme in viitor din cauza nebuniei lui trump.
numai rușii si slugile lui trump ii dau dreptate.