ANALIZĂ XTB: Elon Musk, pariu periculos la alegerile din SUA

A.D.
Piaţa de Capital / 29 octombrie 2024

Sursa foto:internet

Sursa foto:internet

Pariul lui Elon Musk pe candidatura lui Donald Trump pare a fi unul dintre cele mai riscante pe care acesta le face în cariera sa. Tesla, SpaceX şi X ar putea beneficia de accelerarea unor iniţiative sub administraţia Trump dar, în cazul unui eşec, fondatorul Tesla ar rămâne atât fără susţinerea politică pentru proiecte, cât şi cu imaginea asocierii politice care i-ar putea înlătura clienţii democraţi, precizează consultantul Claudiu Cazacu, într-o analiză XTB.

Potrivit, datelor de specialitate, după vânzarea Zip2 către Compaq în 1999, Musk a obţinut 22 milioane de dolari, pe care i-a investit aproape în totalitate în PayPal. Atunci când compania a fost vândută către eBay trei ani mai târziu, viitorul CEO al Tesla a obţinut peste 180 de milioane de dolari, o sumă impresionantă la acea dată.

Musk a decis să investească 100 milioane de dolari în SpaceX, 70 de milioane în Tesla şi 10 milioane în SolarCity. Deşi diversificarea tinde să însemne, de obicei, o dispersare a riscurilor, Musk se îndrepta către afaceri noi în zona de producţie industrială avansată, în regiuni cu forţă de muncă foarte scumpă şi în domenii noi sau operate la nivel guvernamental, precum cel al spaţiului.

Toleranţa sa la risc ultra-ridicată nu e doar vizibilă în deciziile de re-investire aproape integrală a capitalului în noi startup-uri riscante după ce au fost culese roadele proiectelor precedente, ci este şi recunoscută de cei care au lucrat cu el.

Potrivit unui fost director al Zip2, Ed Ho, Musk e deschis la "un nivel nebun al riscurilor asumate personal", iar alegerile sale de business "fie funcţionează, fie ajungi (să locuieşti) undeva într-o staţie de autobuz".

Ştiind că Tesla a fost de câteva ori la limita falimentului, o dată salvată printr-o rundă de finanţare cu poate zile înaintea blocajului financiar, în timp ce cu altă ocazie, Musk a recunoscut că s-a aflat, cel mai aproape, la "o lună distanţă de incapacitate de plată" în timpul expansiunii modelului 3 între 2017 şi 2019, evenimentele recente pot fi văzute într-o altă lumină, punctează Claudiu Cazacu.

Pariul pe Donald Trump la alegerile din noiembrie este unul din cele mai mari riscuri pe care şi le asumă Musk. Privind în urmă, la biografia sa de business,aceasta este doar o continuare firească a atitudinii sale ultra-favorabile riscului, transferată în alt domeniu şi la altă scară. În acelaşi timp, provocările pentru conglomeratul său de companii sunt uriaşe.

Lansarea unor noi produse Tesla la scară largă va cere investiţii uriaşe, în timp ce concurenţa "brutală" a Chinei se vede în preţurile propuse automobilelor electrice şi cotele de piaţă. În Europa, Volkswagen are în vedere închiderea de fabrici, îngheţarea salariilor după reduceri de 10% şi disponibilizări, generând proteste ale angajaţilor.

Acţiunile au scăzut cu 19.2% anul acesta. Iar situaţia nu este una izolată: titlurile Porsche au scăzut din ianuarie cu 16,6%, ale BMW au cu 27,5% iar Daimler a pierdut 9,3%. Prinse între nevoia de a rămâne atractive pe piaţa internă şi cea de a continua să opereze în profitabila piaţă din China, firmele auto germane au solicitat o atitudine reţinută în privinţa taxelor vamale.

Europa a anunţat un nivel de 45% în locul celui de 10% pentru vehicule electrice din China. Candidatul Donald Trump a vorbit, la rândul lui, despre un nivel de 60%.

Dincolo de comentariile despre poziţia sa delicată în cazul unei victorii a democratei Kamala Harris, Musk vede eventualele beneficii pentru Tesla ale unei politici comerciale protecţioniste, subliniază consultantul de strategie în cadrul XTB România.

În acelaşi timp, poziţia financiară pe termen lung a companiei depinde de o serie de politici guvernamentale, retragerea unor măsuri de sprijin precum schema de credite pentru automobile electrice sau proiecte pentru infrastructura de alimentară electrică fiind riscante pentru Tesla în faţa investiţiilor majore necesare.

Pe de altă parte, cuantificarea acestor beneficii şi, mai ales, a riscurilor, este foarte dificilă. La conferinţa de presă din octombrie, mai mulţi acţionari au vrut să afle în ce măsură activismul în favoarea lui Trump ar afecta acţiunile Tesla, dar întrebările nu au fost preluate. Tesla deţine şi o divizie de baterii şi acoperişuri solare, cu care ar avea de câştigat prin reducerea competiţiei din

China.

În acelaşi timp, într-un mediu divizat politic, nu e greu de imaginat ca anumiţi cumpărători, favorabili taberei democrate, să ocolească produsele companiei conduse de un CEO văzut ca fiind prea implicat politic. Doar 13% din susţinătorii republicani au în plan achiziţia unui automobil electric, faţă de 45%, cei democraţi.

Efectul net în decizia finală este totuşi dificil de estimat, dar Elon Musk a ales.

Donaţiile sale au depăşit 75 de milioane de dolari, iar pe platforma sa, unele conturi favorabile fostului preşedinte au expunere ridicată, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Dificultăţile financiare ale X, fostul Twitter, se aliniază de asemenea favorabil, cu o creştere a interacţiunii cu utilizatorii şi a abonamentelor acestora, în timp ce o serie de companii în dezacord cu direcţia lui Musk s-au retras din campanii de publicitate.

SpaceX ar putea fi, însă, marele câştigător al unei victorii a lui Donald Trump în alegeri. Deşi a beneficiat de contracte guvernamentale în timpul administraţiei Biden, Musk a criticat în repetate rânduri agenţiile guvernamentale pentru "birocraţie" şi "lentoare".

Fondatorul Tesla ar dori orbite mai joase şi un număr total mai mare pentru sateliţii săi, în timp ce FCC aduce în discuţie riscul de interferenţe electronice.

California a respins creşterea numărului de lansări de rachete, iar SpaceX a pornit un proces acuzând "pedepsirea companiei pentru vederile politice ale CEO-ului şi acţionarului său cel mai mare".

Dorinţa lui Musk de a conduce o nouă entitate guvernamentală care să simplifice agenţiile şi reglementările actuale ar putea fi legată de accelerarea proiectelor companiilor sale.

DOGE, pe scurt pentru Department of Government Efficiency, ar fi o instituţie care ar avea autoritate asupra altor agenţii ale statului, grăbind derularea unor proiecte.

Dincolo de numele care face o aluzie ludică la criptomoneda susţinută de Musk, crearea sa ar fi un reflector şi accelerator al viziunii lui Elon Musk, şi unul dintre beneficiile centrale ale pariului său de mare risc, subliniază Claudiu Cazacu.

Potrivit specialiştilor, în cazul unei victorii a lui Trump, fondatorul Tesla şi companiile sale ar ajunge să culeagă roadele unuia dintre cele mai mari riscuri din cariera sa. După o eventuală înfrângere, însă, Musk ar rămâne şi fără susţinerea politică pentru ideile sale, şi cu întreg costul asocierii pentru unii dintre clienţii democraţi, înaintea unei perioade dificile. Acţiunile Tesla vor oferi o excursie cu peripeţii înainte şi, mai ales, imediat după alegerile din 5 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. CHESTIA asta cu riscul nebun e adevarata despre Musk. si tot normal e ca dupa atatea succese, la mustata, ca au fost la mustata si tesla, si space x au fost la o zi de faliment. o zi. aprox. poate cateva zile.

    si dupa asa succese, alimentat si de media cu supermanagerul lumii , care intr-adevar e, va veni o zi in care va paria iar all in pe ceva pierzator. cum ar putea fi trump. deja twitter nu se poate numi investitie castigatoare. a doua zi dupa pierderea alegerilor lui trump s-au prabusit actiunile si la tesla si la trump media. bye bye. dc pierde trump normal. 

    eu cred ca va pierde, dupa prezenta la vot care se anunta record. 

    trump e altul care se crede Dumnezeu, si deja nu se mai cenzureaza aproape deloc. zilele trecute facea misto de portoricani, inainte de himalaieni, despre femei nu mai vorbim, fat pigs, grab 'em by the ..., negri black jobs, toti barbatii albi care nu sunt "alpha male", sunt pussies de parca alpha male inseamna isteric agresiv lol si etc. a jignit si jigneste pe multa lume in continuare. numai sa se sperie un pic inainte de alegeri ca poate pierde, si va face apoplexie in direct nu alta.

    narcisistii sunt foarte buni con mani si ch armeri. dar apoi, pfff haos, drama, si o totala nepasare fata de restul, ba mai rau nici nu suporta sa vada ca altii sunt fericiti si le merge bine deci nici o sansa sa aduca vreo bunastare sau prosperitate, cum n-a adus nici in primul mandat. nimic din ce a promis nu s-a realizat, (zidul cu MExic si mexic va plati pt zid, drumuri, aeroporturi noi ca in China), nimic decat haos si drama. altul care provoaca haos si drama in lume, putler. inca unul care o cauta cu lumanarea, kim. pana acum vad ca xi s-a abinut, dar cine stie cand se termina cu tigrul chinez ce-l mai apuca si pe xi. deci avem destui de-astia nu ne mai lipseste inca un agent de haos si drame , foame fara sfarsit de putere si control. 

    1. Se vede ca n-ai vazut in viata ta un discurs de-al lui Trump si ca ti-ai format opinia strict din clipuri prezentate de mass-media. Trump face comedie la raliurile din campanie si mass media zice ca e a doua venire a socialistului nationalist. "facea misto de portoricani" asa, si? "inainte de himalaieni" asa, si? "despre femei" asa si? Comedia e verboten tovarese? Trebuie sa ne cenzuram tovarese comisar?

      Sub Trump americanii au avut cea mai buna economie din ultimul secol. Daca vrei sa te prefaci ca impactul unei pandemii globale e vina lui, cand el a sustinut initial, in opozitia propriilor agentii de sanatate si a OMS, masuri de limitare a raspandirii virusului, esti in cel mai bun caz prost informat, dar cel mai probabil mincinos.  

      Sub Trump s-a construit o parte din zid, si acesta a avut cele mai mici treceri ilegale din ultimii 20-30 de ani (nu mai tin minte de cand si n-am chef sa verific). Incidental graficul pe care il prezenta Trump in timp ce era impuscat exact despre trecerile ilegale era. Mexicul a platit pentru procesarea celor care incercau sa intre ilegal in tara datorita politicii "remain in mexic", politica pe care Biden a revocat-o in prima zi, iar acum ca vin alegerile au fost obligati sa o reinstaureze ca le-au intrat efectiv 10 milioane de oameni ilegal in tara. 

      Sub Trump s-au semnat acordurile Abraham care au adus pace in Orientul mijlociu. Dupa negocierea cu Talibanii nu au mai fost omorat nici un soldat in Afganistan pana la retragerea dezastruasa facuta sub Biden.  

      Haosul si drama par sa vina de la Democrati si mass media din ce vad 

      Granița dintre Statele Unite și Mexic are o lungime totală de aproximativ 1.954 mile.La sfârșitul mandatului lui Trump, în ianuarie 2021, aproximativ 452 de mile din zidul de la graniță au fost finalizate. Totuși, doar aproximativ 80 de mile din această construcție au fost realizate în zone care nu aveau anterior nicio barieră; restul a implicat înlocuirea sau consolidarea barierelor existente.

    Allan Lichtman tocmai ce si-a reconfirmat calculele ce o dau cistigatoate pe Kamala Harris .Trump , in lumina ultimilor intimplari de la MSG ,nu mai poate cistiga alegerile.Practic a fost lucrat politic din interior .Asocierea cu mitingul nazist ce a avut loc acum 85 de ani si atacul neprovocat al uni comedian asupra portoricanilor devenit astfel un atac implicit asupra tuturor vorbitorilor nativi de limba spaniola sau de toate celalte limbi de sorginte latina ,dublat sau triplat de ura evidentiata non stop de catre seful MAGA va priduce un dezastru republican la vot .Deja unii dintre republicanii de marca il parasesc pe Trump .Trump nici macar nu a inteles cine la suntat .Tuturor ni s-a parut cum ca Musk se visa Hulk si Hulk se visa Musk atunci cind nu reusea ,nici cu ajutorul medicamentelor sovietice, ce cindva se presupune ca au vindecat „blenoragia” ,ajutatoare sa isi rupa tricoul .Cifrele de pe hirtie nu se vor potrivi cu realitatea .

    1. Godzila a avut un atac cerebral incercand sa citeasca comentariul de mai sus

    Pare echilibrata analiza, dar sunt omise anumite fapte care merita mentionate:

    1. Sansele de castig ale lui Trump sunt mai mari decat ale lui Kamala, in ciuda sustinerii depline a mass media a candidatului Democrat. Acest fapt transforma pariul pe Trump intr-unul cu sanse mai mari de 50%, fata de riscurile asociate la pornirea Tesla si SpaceX care erau de ~99%, un pariu relativ sigur din standardele lui Musk. 

    2. Musk este antagonizat de administratia actuala de cand acesta a cumparat twitter-ul si a concediat cenzorii. Deja are 0 sustinere politica de cativa ani dar companiile lui performeaza mai bine ca niciodata fiind leaderi in domeniile in care isi desfasoara activitatea. In punctul asta, sustinerea lui Trump nu are cum sa il dezavantajeze mai mult decat e deja dezavantajat. 

    3. DOGE, departamentul de eficienta a guvernului, propus de Musk are scopul de a reduce semnificativ (90%+) reglementarile din toate domeniile de activitate, nu doar domeniile proprii, si de a reduce cheltuielile guvernului in ansamblu. O sa faca cu guvernul American ce a facut cu Tesla, SpaceX, Twitter si toate celalalte companii pe care le-a condus. Idea e sa creasca libertatea companiilor americane pentru ca acestea sa poata concura cu companiile chinezesti prin crearea unui mecanism de eliminare a reglementarilor care creaza ineficiente in piata libera. Daca constata ca unele reglementari erau necesare, acestea pot oricand sa fie reintroduse  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb