Acţionarii BVB au respins solicitările BRM legate de Contrapartea Centrală

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie

Acţionarii BVB au respins solicitările BRM legate de Contrapartea Centrală

English Version

Radu Hanga, preşedinele BVB: "Bugetul CCP arată acum costuri anuale de aproximativ cinci milioane de euro"

Gabriel Purice, directorul general al BRM: "Consiliul BVB pare că nu are nicio putere să influenţeze activitatea CCP.RO"

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Conform legii emitenţilor, raportul solicitat de BRM este obligatoriu"

Propunerea Lion Capital ca preşedintele BVB să fie ales de consiliu, nu de acţionari, a fost aprobată

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat ieri situaţiile financiare ale societăţii aferente anului trecut, modul de repartizare a profitului şi bugetul pentru acest an, dar au respins propunerile Bursei Române de Mărfuri (BRM) privind proiectul Contrapărţii Centrale, entitate esenţială pentru lansarea pieţei derivatelor, care ar fi trebuit să fie operaţională de cel puţin trei-patru ani, conform estimărilor iniţiale.

BRM, care deţine 5% din capitalul operatorului pieţei noastre de capital, a solicitat prezentarea de către Consiliul de Administraţie al BVB a unui raport care să includă:

- situaţia CCP.RO Bucharest şi explicarea deciziillor luate de reprezentanţii BVB în cadrul societăţii, în calitate de lider şi garant al proiectului;

- convocarea unei adunări a acţionarilor CCP.RO, în cadrul căreia să fie supuse votului următoarele: adoptarea unei proceduri transparente privind selectarea furnizorului de servicii pentru platforma Contrapărţii Centrale; modificarea planului de afaceri aprobat în toamna anului trecut pentru stabiliarea unor termene realiste de lansare a serviciilor de compensare; precum şi modificarea actului constitutiv al CCP.RO, astfel încât acţionarii entităţii să fie informaţi cel puţin trimestrial cu privire la stadiul şi sumele de bani cheltuite pentru autorizarea Contrapărţii Centrale.

De asemenea, BRM a cerut aprobarea unui plan de austeritate pentru următorii trei ani, pentru refacerea rezervelor financiare ale Bursei de Valori Bucureşti, ce include, între altele, reducerea indemnizaţiilor conducerii societăţii cu până la 50%.

Radu Hanga: "Noi întârzieri în autorizarea Contrapărţii Centrale, corelate cu partea de costuri ar putea necesita, la un moment dat, capital suplimentar din partea noastră"

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a punctat că, potrivit bugetului actual al CCP.RO Bucharest, entitatea necesită costuri anuale de circa cinci milioane de euro.

"BVB deţine 54% din CCP.RO, ceea ce înseamnă că atât timp cât Contrapartea Centrală nu produce veniuri, impactul maxim pe care am putea să-l simţim la nivelul Bursei de Valori Bucureşti este de 2,6 - 2,7 milioane de euro (n.r. anual). Nu avem în momentul de faţă informaţii legate de necesarul de capital suplimentar pentru Contrapartea Centrală. Desigur, acest lucru depinde de modul în care va evolua calendarul de autorizare, astfel încât noi întârzieri în autorizarea Contrapărţii Centrale, corelate cu partea de costuri (n.r. operaţionale), ar putea necesita, la un moment dat, capital suplimentar din partea noastră", a spus Radu Hanga.

Gabriel Purice: "Toate simulările prezentate de dumneavoastră din punct de vedere operaţional sunt super-optimiste"

Gabriel Purice, directorul general al Bursei Române de Mărfuri, a punctat că se aştepta la un punct de vedere privind aspectele solicitate referitoare la Contrapartea Centrală din partea Consiliului de Administraţie al BVB, însă, din păcate, răspunsurile au venit din partea CCP.RO

"Ne surprinde că nu există nicio asumare din partea Consiliului de Administraţie. Coroborat cu intenţia BVB de a schimba Consiliul CCP.RO, ajungem la concluzia că într-adevăr, în momentul de faţă, Consiliul BVB pare că nu are nicio putere să influenţieze activitatea CCP.RO", a spus Gabriel Purice.

Conform raportului anual al BVB, operatorul pieţei noastre de capital a eşuat în tentativa de revocare a Consiliului de Administraţie al CCP.RO, condus de Adrian Tănase, în cadrul unei adunări desfăşurate în luna martie a acestui an, din cauza lipsei cvorumului minim de 80%, stipulat în Actul Constitutiv al societăţii pentru adoptarea unei astfel de decizii.

"Propunem să se aibă în vedere o modificare a Actului Constitutiv al CCP.RO, în sensul de a reduce procentul de 80%, care nu poate să ducă societatea într-o direcţie bună. Uzanţele spun că normal ar fi 66%", a spus ieri Gabriel Purice.

Conform directorului BRM, situaţia financiară a CCP.RO Bucharest nu este deloc bună în momentul de faţă. "S-a plecat cu un capital social de 16 milioane de euro, s-a ajuns la 25 milioane şi s-au consumat şase ani de zile. Dar până acum nu am văzut decât promisiuni. În plus, înţelegem că ar mai fi nevoie de o suplimentare de capital", a spus Gabriel Purice.

Oficialul BRM a adăugat: "Toate simulările prezentate de dumneavoastră din punct de vedere operaţional sunt super-optimiste. Dacă luăm în calcul doi ani de zile, cât durează în cazul super-optimist avizarea din partea ESMA, depăşim anul 2027. Croaţia a depus o aplicaţie similară şi a durat cinci ani de zile până la aprobare. Sunt proceduri foarte grele şi nu văd cum ESMA poate să dea avizul în doi ani de zile. Ne surprinde poziţia CCP.RO care nu îşi asumă nicio răspundere, nicio vină, ci dimpotrivă, totul se rezumă la cauze exogene".

Gabriel Purice a mai afirmat că, din puctul de vedere al BRM, soluţia software pentru Contrapartea Centrală trebuia dezvoltată local. "Era mult mai eficient, mult mai ieftin şi se ajungea la o fracţiune din costurile actuale. Există firme consacrate în România care puteau să facă acest lucru fără probleme. Noi pe partea de produse energetice avem experienţă, operăm de cinci ani de zile, şi am oferit ajutor BVB-ului dar am fost refuzaţi. Soluţia noastră se putea adapta foarte uşor, la nişte costuri mult mai reduse decât cele actuale", a spus Gabriel Purice.

Dan Paul: "Raportul nu trebuia realizat de BVB, ci de auditorul financiar"

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a afirmat că raportul solicitat de BRM privind situaţia proiectului Contrapărţii Centrale este obligatoriu, potrivit legii.

"Acest punct nici nu trebuia să completeze ordinea de zi. Cred că Bursa Română de Mărfuri a dorit doar un raport în calitate de acţionar, nu să se voteze acest punct. Conform legii emitenţilor, acest raport este obligatoriu şi nu înţeleg recomandarea Consiliului de Administraţie pentru votul «Împotrivă». Legea 24 (n.r. 24/2017 - privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă) vă obligă pe dumneavoastră şi pe auditori să faceţi acest raport. Iar justificarea că există secrete comerciale şi de asta nu realizaţi raportul este o «vrăjeală»", a spus Dan Paul.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a adăugat că raportul nu trebuia să fie realizat de BVB, ci de auditor. "Poate că Bursa Română de Mărfuri s-a adresat greşit prin completarea ordinii de zi, dar raportul trebuie să-l facă auditorul financiar. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră nu cunoaşteţi procedurile şi mulţi nu ar fi trebuit să treacă de autorizare, dar asta este altceva", a afirmat Paul.

BVB nu va distribui dividende în acest an

Propunerea Lion Capital privind modificarea Actului Constitutiv al operatorului pieţei noastre de capital, astfel încât competenţa alegerii preşedintele consiliului de administraţie al BVB să fie transferată de la adunarea generală a acţionarilor către board, a fost aprobată cu circa 57% din voturile exprimate.

În urma deciziilor de ieri, Bursa de Valori Bucureşti nu va distribui dividende din profitul anului trecut, de 1,2 milioane lei, banii urmând să meargă către rezerve legale şi rezultat reportat. Recent, BVB şi-a depreciat cu 13,1 milioane lei investiţiei de 64,9 milioane lei în CCP.RO Bucharest şi a anunţat o nouă depreciere de până la 3,8 milioane lei în primul trimestru al acestui an.

În decembrie anul trecut, conducerea CCP.RO Bucharest a ratat autorizarea Contrapărţii Centrale conform regulamentului european EMIR 2, astfel încât procesul a fost reluat sub regulamentul EMIR 3.

La finele anului trecut, valoarea capitalului social al CCP.RO Bucharest ajunsese la 118,2 milioane de lei, în urma mai multor majorări, din care deţinerea BVB reprezenta 54,9%, conform ultimului raport anual al operatorului pieţei noastre de capital. Printre ceilalţi acţionari importanţi ai CCP.RO se numără OPCOM, cu aproximativ 17%, PPC şi Electrica. Ultima majorare de capital a avut loc în toamna anului 2024, după ce, în primăvară, Euronext Clearing - furnizorul soluţiei tehnologice - a ieşit din contractul cu CCP.RO, recomandând un alt furnizor pentru continuarea proiectului, însă în alte condiţii şi la costuri mai ridicate.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. te uiti la conducerea BVB si realizarile marete si ajungi la singura concluzie evidenta: practic e imposibil sa gasesti alti doi mai incompetenti decit Hanga si Tanase

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Pe mine altceva ma deranjeaza dupa AGA de astazi - lejeritatea cu care majoritatea actionarilor a votat pentru aprobarea situatiilor finanicare, descarcarea de gestiune a administratorilor etc... efectiv nu inteleg Pilonul 2 ale cui interese le apara, pacat. O victoria mare pentru Horia Ciorcila votul de astazi. Hanga nu intelege ca urmeaza sa fie urmatoarea victima dupa Tanase (hint: Vulpescu devine Presedinte).

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb