Bogdan Drăgoi vrea ca preşedintele BVB să fie ales de consiliu, nu de acţionari

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 10 aprilie

Bogdan Drăgoi vrea ca preşedintele BVB să fie ales de consiliu, nu de acţionari

Prin alegerea preşedintelui de către acţionari există riscul numirii pe criterii de «politică» acţionarială, în detrimentul criteriilor legate de profesionalism, se arată în solicitarea Lion Capital

Alegerea preşedintelui board-ului de către consiliu va contribui la creşterea eficienţei şi stabilităţii consiliului de administraţie, dar şi la responsabilizarea reală a acestui organ de conducere, conform Lion

Bogdan Drăgoi a fost acuzat de actori ai pieţei noastre că foloseşte banii societăţilor pe care le conduce în interes propriu, nu al acţionarilor

Lion Capital, societate condusă de Bogdan Drăgoi, solicită completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din data de 29 aprilie, cu un punct care vizează modificarea Actului Constitutiv al operatorului pieţei noastre de capital. Aceasta presupune transferarea competenţei de alegere a preşedintelui board-ului BVB de la adunarea generală a acţionarilor către consiliul de administraţie, conform unui raport al emitentului publicat astăzi pe site-ul BVB.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti este în prezent Radu Hanga, ce provine de la Banca Transilvania, ales de acţionarii opertorului pieţei noastre de capital în noiembrie 2023.

În solicitarea Lion, semnată de Bogdan Drăgoi, se face trimitere la intrarea în vigoare a noului Cod de guvernanţă al BVB şi a demersurilor în direcţia aderării ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În fundamentarea solicitării se face trimitere la un aliniat din art. 143 al legii societăţilor comerciale conform căruia consiliul de administraţie îşi alege preşedintele dintre membrii săi. "Alegerea preşedintelui consiliului de către membrii şi nu de către adunarea generală a acţionarilor reprezintă o practică de bună guvernanţă corporativă, susţinută atât de principiile internaţionale, cât şi de considerente legate de eficienţă managerială şi funcţională", se menţionează în solicitare.

Conform documentului, atunci când consiliul îşi alege preşedintele:

Se asigură o mai bună coeziune şi compatibilitate între preşedinte şi ceilalţi membri;

Membrii consiliului cunosc mai bine competenţele şi abilităţile colegilor lor, ceea ce duce la alegerea unui lider adecvat stilului şi dinamicii grupului;

Se evită impunerea unui preşedinte "din afară" care poate genera tensiuni sau lipsă de armonie în activitate.

"Adunarea generală a acţionarilor, deşi este organul suprem în societate, este compusă adesea din acţionari care nu sunt implicaţi direct în conducerea zilnică a companiei şi care pot avea o viziune mai degrabă financiară decât operaţională asupra activităţii societăţii. Adunarea generală este un for larg, eterogen, format adesea din persoane sau entităţi cu interese variate, uneori divergente, iar în cazul alegerii preşedintelui de către acest organ există riscul evident ca acesta să fie ales pe criterii de «politică» acţionarială, în detrimentul criteriilor care ţin de profesionalism", se arată în solicitare.

Potrivit documentului, adunarea generală a acţionarilor nu are întotdeauna capacitatea sau informaţiile necesare pentru a evalua care membru al consiliului este cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte. În schimb, consiliul de administraţie:

este un organism restrâns, cu membri familiarizaţi între ei;

are acces la performanţele şi stilurile de lucru ale membrilor;

poate face o alegere bazată pe criterii meritocratice şi manageriale, nu "politice" sau simbolice.

"În cadrul unei structuri de guvernanţă sănătoase (n.r. acţionarii) îşi păstrează rolul strategic, de control şi supraveghere, alegând membrii consiliului, iar consiliul gestionează partea executivă şi de conducere a companiei, inclusiv alegerea preşedintelui său. Dacă adunarea generală este cea care alege direct preşedintele consiliului, se poate da naştere unui risc confuzie şi de politizare a funcţiei, dar şi unei diminuări a autonomiei consiliului de administraţie", se menţionează în solicitare.

Conform documentului, un preşedinte ales de membrii consiliului beneficiază de sprijinul şi încrederea colegilor administratori, este mai motivat să creeze un climat constructiv şi participativ şi îşi asumă direct responsabilitatea faţă de consiliu, nu faţă de acţionari în mod direct. Aceasta întăreşte responsabilitatea internă şi poate contribui la eficienţa deciziilor luate la nivelul consiliului de administraţie.

"Adunarea generală a acţionarilor are rolul de a numi membrii consiliului şi de a superviza activitatea acestui organ, nu de a se implica în organizarea internă a acestuia, iar alegerea preşedintelui de către consiliu reflectă tocmai această separare funcţională", se mai arată în solicitare, în care se adaugă: "Concluzionând, alegerea preşedintelui consiliului de administraţie de către consiliu nu doar va respecta principiile unei guvernanţe corporative moderne, ci va contribui la creşterea eficienţei şi stabilităţii consiliului de administraţie, dar şi la responsabilizarea reală a acestui organ de conducere".

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), împreună cu alţi actori ai pieţei de capital, l-au acuzat în repetate rânduri pe Bogdan Drăgoi că foloseşte banii Lion Capital şi Longshield Investment Group pentru a controla, prin intermediari, deciziile adunării acţionarilor, în interes propriu.

La adunarea de bilanţ a acţionarilor BVB de la finele acestei luni se va discuta şi situaţia proiectului Contrapărţii Centrale, la solicitarea Bursei Române de Mărfuri. Potrivit raportului anual al BVB, participaţia bursei în capitalul CCP.RO Bucharest a fost depreciată cu suma de 13,1 milioane lei pe baza unui raport de evaluare întocmit de catre un evaluator independent. Deprecierea s-a făcut ca urmare a deteriorării mai multor factori determinanţi în valoarea de utilizare estimată a CCP.RO Bucharest.

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a propus acţionarilor ca operatorul pieţei noastre de capital să nu distribuie dividende în acest an.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si ce mai vrea Dragoi? sa fie fiul lui Dinel Staicu presedinte si al lui Catalin Chelu vicepresedinte?

    puf puf

    președintele neamului Jhon bon Jon Ion Banii Mei Muscel dă drum liber la pușcoace

    pac pac, Drăcoy nu plătește dividende, puf puf și bules cu el 

    Nu este o idee rea! Conform legislatiei ordonantei corporative (109/2011 rep.) Presedintele CA se alege din randul membrilor consiliului (3, 5, 7 membrii), dupa experienta, tinuta, prezenta si grad de implicare.

    Poate in viitor va fi Presedinte chiar d-ul DRAGOI! 

    1. Tot conform prevederilor O.U.G. nr. 109/ 2011 privind guvernanța corporativă ar trebui si la LION Capital SA ca Presedintele CA sa nu fie si Director General.

      Stii cum zic daca consiliul e ales iar directorii se numesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3683
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3438
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7573
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6946

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb