Schlumberger Ltd. din SUA a raportat cifre în scădere în 2025, pe fondul încetinirii activităţii în Mexic, Arabia Saudită şi Africa, şi un declin brusc al activităţilor din Rusia. Compania continuă să remunereze bine acţionarii şi pune accent pe creşterea segmentului digital şi AI, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Schlumberger este un furnizor de tehnologie pentru operarea şi întreţinerea zăcămintelor, foraj, producţie şi procesare pentru industria Oil&Gas. Compania colaborează cu clienţii pentru a le asigura acestora accesul la energie prin furnizarea de soluţii digitale şi implementarea de tehnologii, activitatea fiind organizată pe câteva segmente, printre cele mai importante fiind: Digital & Integration - expertiză digitală, servicii de interpretare şi gestionare a datelor seismice şi soluţii în vederea eficientizării echipamentelor de producţie; Reservoir Performance - optimizarea productivităţii şi a performanţei zăcămintelor; Well Construction - soluţii privind platforme şi produse de foraj; Production Systems - soluţii pentru îmbunătăţirea producţiei şi exploatarea cât mai eficientă a zăcămintelor subterane de ţiţei şi gaze onshore şi offshore.
Majoritatea capitalului social al companiei este deţinut de acţionari instituţionali, care au o pondere de 85,5%, în timp ce insiderii deţin 0,2%. Printre fondurile cu cea mai mare pondere în capitalul social al Schlumberger se numără Vanguard (9,6%), Blackrock (8,4%) şi Capital World Investors (7,3%). În ultimele 12 luni s-au înregistrat 11 tranzacţii ale insiderilor, toate fiind de vânzare. Per total, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la aproximativ 25,7 milioane de dolari.
Managementul companiei este condus de Olivier Le Peuch, în funcţia de CEO din 2019.
Printre principalii concurenţi ai companiei în segmentul de activitate sunt Baker Hughes, Halliburton, Nov Inc. şi Weatherford International.
• Sectorul petrolier, sub presiune
La începutul lunii aprilie, preţul petrolului Brent a scăzut sub nivelul de 70 de dolari/baril, tranzacţionându-se la cele mai mici valori de după decembrie 2021, mişcarea fiind cauzată în mare parte de ameninţările privind taxele din partea administraţiei Trump. După ce a atins un minim de 58,17 dolari/baril în prima jumătate a lunii aprilie, cotaţia ţiţeiului se află în prezent la 66,1 dolari/baril, fiind sub mediile mobile de 200 şi 50 de zile. Printre principalele cauze care ţin preţurile mai jos faţă de mediile din ultimii ani se numără incertitudinile legate de negocierile comerciale dintre SUA şi China, care ameninţă creşterea economică globală şi cererea de combustibil, în timp ce posibilitatea unei creşteri a ofertei din partea OPEC+ adaugă şi mai multă presiune negativă.
Unii membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii lor, cunoscuţi sub numele de OPEC+, sunt aşteptaţi să propună accelerarea creşterii producţiei de petrol pentru a doua lună consecutiv, la reuniunea din 5 mai.
• Cifre sub aşteptări pentru Schlumberger
Schlumberger a raportat cifre în scădere, având un început de an modest, cu rezultate sub aşteptările pieţei. În primul trimestru din 2025, veniturile companiei au fost de 8,5 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,3% sub prognoze. Profitul pe acţiune (EPS) a fost de 0,58 dolari, în scădere cu 22% faţă de primele trei luni din 2024 şi cu 2% mai jos faţă de aşteptările de pe Wall Street. Performanţa companiei este strâns legată de preţurile petrolului şi gazelor naturale, care nu au fost favorabile în acest an. Preţul West Texas Intermediate (WTI), referinţă pentru petrolul american, a scăzut cu 14% de la începutul anului şi cu 26% în ultimele 12 luni. Printre motivele enumerate de companie care au dus la aceste scăderi au fost o încetinire a activităţii mai accentuată decât se anticipa în Mexic, un început lent de an în Arabia Saudită şi offshore Africa, şi o scădere accentuată a activităţii în Rusia, în special din cauza condiţiilor geopolitice şi a reducerii activităţilor offshore. Acestea au fost parţial balansate de o creştere cu 8% a veniturilor în America de Nord şi Argentina.
În primul trimestru din 2025, compania a realizat un program accelerat de răscumpărări de acţiuni. Valoarea acţiunilor răscumpărate s-a ridicat la 2,3 miliarde de dolari. Titlurile au fost răscumpărate la un preţ mediu de 40,51 dolari, achiziţia fiind făcută cu scopul de a returna capital către acţionari. Programul ASR face parte din angajamentul companiei de a returna minimum 4 miliarde de dolari acţionarilor în 2025, atât prin răscumpărări, cât şi prin dividende.
Compania a aprobat şi un dividend trimestrial de 0,285 dolari/acţiune, mai mare cu 3,6% faţă de dividendele de anul trecut. Randamentul anualizat al dividendului este de 3,3%, notează TradeVille .
• Perspective, noutăţi şi preţ ţintă
Pentru 2025, principalele strategii rămân pe creşterea segmentului digital şi AI, care devine tot mai decuplat de ciclul upstream (venituri din digital +17% în ritm anual), extinderea soluţiilor de producţie, în special în segmentul Production Systems, unde cererea rămâne ridicată (creştere a marjei cu +197 bps) şi valorificarea investiţiilor în tranziţia energetică şi decarbonizare (inclusiv contracte pentru captarea CO2 şi geotermal).
Pentru următorul trimestru, piaţa a estimat obţinerea unor venituri de 8,9 miliarde de dolari (-2,4% în ritm anual), în timp ce câştigul pe acţiune (EPS) este aşteptat la un nivel de 0,79 dolari (-7,1%). Pentru întregul an 2025, Wall Street crede că veniturile companiei vor creşte uşor (+0,4% vs 2024), în timp ce EPS va fi de 3,3 dolari, în scădere cu 3,2% faţă de 2024.
În timpul teleconferinţei privind rezultatele, managementul a declarat că se aşteaptă ca nivelul investiţiilor globale în sectorul upstream să scadă comparativ cu 2024, însă compania rămâne concentrată pe livrarea de performanţă pozitivă pentru clienţi, gestionarea atentă a costurilor şi menţinerea angajamentului faţă de returnarea capitalului către acţionari.
Ratingul de consens al analiştilor privind SLB este de «Moderate Buy». Dintre cele 20 de rapoarte de recomandare emise în ultimile 12 luni, patru sunt de «Hold» şi 16 «Buy». Preţul ţintă de consens este la 53,85 dolari, cu 37% mai sus faţă de preţul de închidere din 28 aprilie.
• SLB pe grafic: declin
SLB a scăzut în ultimele 12 luni cu 30,2%, în timp ce de la începutul anului şi până acum, acţiunile au marcat un declin de circa 10%. Spre comparaţie, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, a marcat o creştere de 9,4% în ultimele 12 luni, în timp ce, de la începutul anului şi până acum, aceasta a scăzut cu 6,1%. Acţiunile SLB au intrat pe un trend descendent începând cu anul 2023, din a doua jumătate, timp în care şi-au înjumătăţit valoarea faţă de maximul istoric marcat în septembrie 2023.
Performanţa SLB este strâns legată de evoluţia preţurilor petrolului, care au stagnat din 2023, în timp ce valul de investiţii în segmentul de producţie a combustibililor fosili s-a atenuat faţă de perioada de imediat după 2022.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Schlumberger
Oportunităţi
- Administraţia SUA: Trump este cunoscut internaţional pentru sprijinul său pentru industria petrolieră, iar revenirea sa în poziţia de preşedinte al SUA va da încredere pentru realizarea unor noi investiţii în acest segment pe termen lung.
- Evaluare: Conform evaluării AlphaSpread, bazată pe o medie între valoarea intrinsecă şi cea relativă, acţiunile SLB sunt subevaluate cu 47%.
- Multipli mai mici faţă de piaţă: Schlumberger are în prezent multipli mai mici faţă de media pe industrie, ceea ce o poate face o companie atractivă pentru investitori. Astfel, Schlumberger are un PE de 10,8 (vs 15,7 industrie), un PS de 1,3 (vs 2,1 industrie) şi un EV/EBITDA de 6,2 (vs 10,3 industrie).
Riscuri
- Expunerea la fluctuaţiile preţului global al petrolului: Schlumberger are expunere mare la fluctuaţiile preţului mondial al petrolului şi la pierderi potenţiale mari în cazul eşecului unor proiecte individuale.
- Dependenţă de marii producători de petrol: Principalul segment de activitate al companiei este oferirea de servicii pentru extracţia petrolului, ceea ce o face dependentă de investiţiile pe care marii producători de petrol sunt gata să le facă pe acest segment.
- Riscuri de reglementare: Operaţiunile Schlumberger fac obiectul unor iniţiative legislative şi de reglementare care abordează probleme de mediu, inclusiv iniţiative care vizează impactul schimbărilor climatice globale. Orice modificare a acestor reglementări ar putea avea un impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii companiei.
- Expunerea în Rusia, în scădere: Compania a fost în trecut supusă unor presiuni sociale pentru partea sa de business din Rusia. În prezent, aceasta constituie 4% din veniturile sale în 2024 şi 5% în 2023. În primul trimestru din 2025, activitatea din Rusia a scăzut brusc, ceea ce s-a reflectat şi în declinul veniturilor generale ale companiei. Totuşi, scăderea poate fi văzută ca un punct forte pe termen lung, în contextul situaţiei geopolitice actuale.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, alphaspread.com, marketbeat.com, finance.yahoo.com, Reuters, tradingview.com, barrons.com, investing.com, FactSet.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului