FONDURI EUROPENE Orban: Am printre obiective o rată de absorbţie de minim 20%

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 14 octombrie 2011

Leonard Orban

Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că printre obiectivele pe care şi le-a fixat figurează atingerea unei rate de absorbţie de minim 20%. "Mi-am fixat obiectiv o rată de absorbţie de minim 20%. Dacă nu atingem minim 20%, în 2013 riscul de a pierde câteva miliarde de euro ar fi enorm", a declarat Leonard Orban, citat de Mediafax. El a precizat că România a cheltuit, până în prezent, în cadrul politicii de coeziune, circa 716 milioane de euro, echivalentul unei rate de absorbţie de 3,7%.

Leonard Orban a spus: "Ar trebui să cheltuim numai în 2013 aproximativ 6,7 miliarde de euro. Vă daţi seama cât de dificil va fi acest lucru? Tocmai de aceea va trebui să avem, spre sfârşitul anului viitor un minim de 20%, ceea ce înseamnă aproximativ 3,8 miliarde de euro. Este un obiectiv foarte ambiţios dar pe care noi considerăm că îl putem atinge. Dacă nu îl vom atinge, atunci vom vorbi de rate de absorbţie sub 50% pe întreaga perioadă de alocare care se încheie în 2013".

El a declarat anterior că rata de contractare a fondurilor este în prezent de 59%. "Ne propunem să ajungem la minim 90% la sfârşitul anului 2012", a spus el.

Orban a recizat că este posibil ca pe anumite sectoare rata de contractare să ajungă chiar şi la 100%.

Orban: Dacă victima viitorului buget UE va fi coeziunea, fondurile UE pentru România vor fi reduse

Ministrul Afacerilor Europene, a avertizat, ieri, că există riscul ca sumele pe care România le va putea accesa în următoarea perspectivă financiară să fie reduse. "În niciun fel nu sunt garantate sumele care vor fi alocate în bugetul viitor al UE (n.r. exerciţiul financiar 2014-2020). În niciun fel să nu ne închipuim că decizia este luată, că vom beneficia de sume importante", a spus Orban. Ministrul a spus că actuala criză "a condus la decizii şi la situaţii care mai de care mai complicate (...) Şi sunt state membre care doresc să reducă substanţial bugetul pentru viitoarea perioadă financiară (2014-2020). Probabil victima - dacă se va întâmpla aşa ceva - va fi politica de coeziune (legată de modul de accesare a fondurilor structurale - n.r.). Dacă se va întâmpla aşa , sumele pe care o să putem să le accesăm în perspectiva financiară viitoare vor fi reduse", a spus Orban

Ministrul spunea, recent, că România va negocia cât mai agresiv fondurile din bugetul UE 2014-2020, dar nu va putea obţine prea mult faţă de cât oferă CE, pentru că există deja percepţia că România şi Bulgaria sunt principalii beneficiari ai propunerii Comisiei.

Punerea autorităţilor de management sub aceeaşi umbrelă ar putea fi făcută în 2014-2015

Un eventual transfer al autorităţilor de management "sub aceeaşi umbrelă" nu va putea fi făcută înainte de 2014-2015. "Nu era posibil transferul tuturor autorităţilor de management sub aceeaşi umbrelă. Şi nici în 2013 nu se va putea face, pentru că ar presupune blocarea fondurilor pentru o perioadă de cel puţin 6-8 luni", a spus Orban, întrebat în legătură cu eventualul transfer al autorităţilor de management sub autoritatea MAEur.

El a adăugat că o astfel de variantă ar fi posibilă doar după încheierea actualei perspective financiare, "la orizontul anilor 2014-2015". Totodată, Orban a atras atenţia că într-o astfel de ipoteză ar trebui reacreditate toate autorităţile de management. El s-a referit şi la exemplul Poloniei despre care a spus că "de la început" a ales modelul de a avea sub aceeaşi umbrelă toate autorităţile de management.

Sunt unele autorităţi de management care au performat mai bine, altele mai puţin bine

Performanţele deficitare ale unora dintre autorităţile de management vor fi evidenţiate de conţinutul propunerii de realocare a fondurilor UE între diferite ministere, a mai spus ministrul Leonard Orban, adăugând că a cere schimbarea şefilor vreunei structuri este ultima măsură la care se gândeşte. "Nu doresc în acest moment să spun acest lucru (n.r. - care sunt autorităţile de management care au rezultate proaste), dar veţi vedea, în funcţie de propunerea de realocare a fondurilor între ministere, pe cine avem în vedere. Pentru că această propunere va avea în vedere şi chestiunea peformanţei mai puţin bune a unei autorităţi de management", a spus Leonard Orban. Ministrul a precizat de asemenea că nu intenţionează să ceară în acest moment nicio schimbare la conducerea autorităţilor de management.

"A cere schimbarea conducătorilor unei structuri este ultima măsură la care mă gândesc. Sunt multe alte lucruri care vor putea să fie întreprinse, multe măsuri care pot să ducă la îmbunătăţirea situaţiei", a spus Orban.

"Haideţi să privim înainte, să privim la ce se poate face ca să îmbunătăţim lucrurile şi ce a fost în trecut... Ok, mergem înainte", a adăugat Orban.

Anterior, Leonard Orban a declarat, într-o conferinţă de presă de prezentare a mandatului, că dispune de o evaluare a activităţii tuturor autorităţilor de management şi a structurilor implicate în procesul de gestionare a fondurilor europene, evaluare pe care a catalogat-o drept "mixtă".

"Sunt unele autorităţi care au performat mai bine, altele mai puţin bine", a spus el, precizând că există două autorităţi de managament unde consideră că "riscurile de dezangajare sunt majore".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb