Antreprenorii europeni din agricultură, silvicultură şi piscicultură vor beneficia de o finanţare totală de 3 miliarde euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), conform unui comunicat de presă publicat ieri pe site-ul instituţiei financiar-bancare. Acesta este cel mai mare program de finanţare susţinut de BEI pentru agricultură în Europa. Pachetul se va adresa în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), fiind implementat pe o perioadă de trei ani. Primele împrumuturi vor fi semnate în prima jumătate a anului 2025. Alocările financiare sunt destinate sprijinirii tinerilor fermieri, promovării egalităţii de gen şi stimulării investiţiilor verzi. Finanţările vor fi completate de alte instituţii financiare participante, ceea ce va permite mobilizarea a 8,4 miliarde euro pentru investiţii pe termen lung în sectorul bioeconomiei.
O parte semnificativă a fondurilor va fi destinată fermierilor tineri sau celor nou-intraţi în sector, care întâmpină adesea dificultăţi în obţinerea finanţărilor tradiţionale. De asemenea, pachetul are în vedere reducerea dezechilibrului de gen din agricultură prin sprijinirea femeilor fermier şi promovarea investiţiilor durabile, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene privind sustenabilitatea.
Nadia Calvino, preşedintele BEI, a declarat, potrivit sursei citate: "Agricultura este o parte vibrantă a vieţii europene, dar şi un sector esenţial pentru economia şi securitatea noastră. Finanţarea anunţată astăzi va contribui la asigurarea unui viitor pentru o nouă generaţie de fermieri şi companii din lanţul valoric agroalimentar şi bioeconomic".
Comisarul pentru Agricultură şi Alimentaţie, Christophe Hansen, a subliniat: "Salut angajamentul puternic al BEI faţă de comunitatea agricolă a UE, mai ales pentru fermierii tineri şi femei. Acest sprijin financiar este crucial pentru a asigura dezvoltarea şi creşterea sectorului agricol".
• Investiţii în inovare şi sustenabilitate
Noua finanţare vizează o gamă largă de activităţi, printre care se numără: îmbunătăţirea sănătăţii solului; implementarea instrumentelor digitale în agricultură; gestionarea resurselor de apă şi creşterea rezilienţei climatice; achiziţionarea de terenuri agricole de către fermierii tineri; formarea în practici agricole durabile; iniţiative inovatoare pentru o agricultură rezilientă.
Finanţarea asigurată de BEI are în vedere şi modalităţi de îmbunătăţire a asigurărilor agricole care să asigure o protecţie reală a fermierilor împotriva pagubelor cauzate de evenimente meteo extreme, cum ar fi inundaţiile şi seceta. În colaborare cu Comisia Europeană, industria de asigurări şi alţi actori relevanţi, BEI analizează opţiuni pentru extinderea acestui sprijin la nivel european. Aceste iniţiative includ adaptarea climatică, furnizarea de lichidităţi suplimentare şi acoperirea riscurilor de credit pentru companiile afectate de dezastre naturale.
Noile iniţiative fac parte dintr-un plan de acţiune mai amplu în cadrul "Dialogului Strategic privind viitorul agriculturii UE", lansat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ianuarie 2024. Planul de acţiune include mai multe paliere:
- program de datorie de risc: împrumuturi pentru companii inovatoare din sectorul agricol, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor sustenabile;
- scheme de garantare: utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală şi a resurselor naţionale în cadrul planurilor strategice ale PAC;
- programe de capital privat: susţinerea fondurilor europene axate pe tehnologii inovatoare în agriteh şi foodtech;
- lărgirea domeniului de creditare directă: incluzând cooperativele, organizaţiile fermierilor şi entităţile de gestionare a infrastructurii agricole;
- sprijin pentru infrastructura rurală: drumuri, educaţie şi gestionarea apei pentru exploataţiile agricole.
Din fondurile alocate de BEI vor fi finanţate proiectele care vor respecta Acordul de la Paris privind atenuarea schimbărilor climatice. Prin acest pachet de finanţare, Banca Europeană de Investiţii contribuie decisiv la transformarea şi modernizarea agriculturii europene. Sprijinul oferit fermierilor tineri, femeilor şi proiectelor sustenabile este un pas esenţial spre asigurarea unui viitor echilibrat şi prosper pentru sectorul agricol şi bioeconomic al Uniunii Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 08:43)
IN SFARSIT! (Digitalizarea si imobiliarele nu produc paine!)