NAI Romania: Creşteri între 25 şi 40% ale preţurilor terenurilor agricole în ultimul deceniu

A.F.
Piaţa de Capital / 5 noiembrie

NAI Romania: Creşteri între 25 şi 40% ale preţurilor terenurilor agricole în ultimul deceniu

Piaţa terenurilor agricole din România a cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimul deceniu, cu creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40%, reflectând o cerere în continuă creştere şi îmbunătăţiri ale infrastructurii agricole, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, firma deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP). Deşi preţurile terenurilor au evoluat în ritmuri diferite în funcţie de regiune, toate zonele au înregistrat majorări semnificative în intervalul 2015-2024, conform unui comunicat remis redacţiei.

Preţurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant faţă de 2015, situaţia în cele opt regiuni de dezvoltare arătând astfel:

Bucureşti-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 EUR/hectar (ha) în 2022, cu o creştere de aproximativ 40% faţă de 2015. Este oarecum normal dată fiind proximitatea faţă de cel mai mare oraş al României.

Vestul României (peste 9.000 EUR/ha) a înregistrat o creştere de aproximativ 30% în ultimii ani.

Sud-Est şi Sud-Vest au ajuns la 8.100 EUR/ha, cu o creştere de aproximativ 35% faţă de 2015.

Nord-Vest (7.600 EUR/ha) şi Nord-Est (7.000 EUR/ha) au înregistrat o creştere mai modestă, de aproximativ 25-30% faţă de 2015.

Potrivit analizei realizate de NAI Romania & Moldova, principalii factori care au impulsionat creşterea preţurilor sunt:

1.Interesul investitorilor străini şi locali pentru terenurile destinate culturilor de valoare ridicată (grâu, porumb, floarea-soarelui), dar şi pentru culturi specializate precum viţa de vie, fructele şi legumele.

2.Proiectele de infrastructură agricolă şi investiţiile în irigaţii, care au făcut ca anumite zonele din sud-est şi sud-vest să devină atractive pentru investiţii pe termen lung.

3.Creşterea cererii pentru exporturi de produse agricole, care a mărit presiunea asupra preţurilor terenurilor din zonele accesibile logistic, cum ar fi regiunile din vestul ţării şi cele din jurul Bucureştiului.

"Deşi au cunoscut un deceniu de creşteri substanţiale, preţurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.578 EUR/ha (2022), singura excepţie fiind regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov.

Pe de altă parte, disponibilitatea unor terenuri la un preţ mai redus nu înseamnă că acelea sunt cele mai bune opţiuni pentru fermieri, ci România are multe terenuri de calitate superioară, ale căror preţuri sunt aşteptate să crească în următorii ani. Dată fiind situaţia climatică, marcată de ultimii ani secetoşi, creşterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani.

În acelaşi timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la preţuri de 2-3.000 EUR/ha, unde preţul de tranzacţionare în mod normal depăşeşte 10.000 EUR/ha. Aceste excepţii sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producţia fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe judeţe unde se identifică astfel de zone răzleţe.

În schimb, oportunităţile pentru terenuri specializate şi loturi poziţionate strategic vor menţine piaţa competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi noi proiecte de irigaţii ar putea creşte atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puţin exploatate", consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Unde sunt banii investitorilor in APP?Firma are creante de 10 M cu afaceri anuale nici jumatate.Banii se scrie ca au fost imprumutati la cateva firme,in special SC Ellada Developments SRL.

    Firma asta are pierderi an de an,la zi are probabil capitaluri negative deci clar nu are cum sa returneze toti banii la APP.Cati bani sunt la zi imprumutati la firma asta,care sunt termenii contractuali? 

    Firma asta avea ceva creante la o alta firma in faliment care a fost radiata din Registrul Comertului deci adio creante. 

    Noroc ca am citit la timp aici in comentarii schema si cu pierdere mica scapat de pacoste. 

    Vii pe bursa ca ai planuri si imprumuti toti banii atrasi in gaurile tale negre si apoi afla oemnii din surse externe,nu de la companie. 

    Legal APP era obligata sa faca un provizion urias,banii imprumutati la firme cu capitaluri negative nu e rezonabil sa fie considerati probabil de recuperat.Asadar atentie ca brusc o sa se raporteze pierderi extrem de mari! 

    Si mai suspect este ca Alexe cu peste 5% nu zice nimic.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb