SURSE DIN PIAŢA JOCURILOR DE NOROC ARUNCĂ BOMBA: "Loteria şi Intralot au modificat un act adiţional cu pixul, de frica DNA"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 9 octombrie 2014

"Loteria şi Intralot au modificat un act adiţional cu pixul, de frica DNA"

Actualizare 13:03 Loteria Română confirmă întâlnirea cu Intralot

Loteria Română a răspuns solicitării noastre în această dimineaţă, după cum urmează: "Confirmăm faptul că, în cursul zilei de 8 octombrie, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii Intralot.

Precizăm faptul că această întâlnire nu a fost una de urgenţă şi că la întâlnire nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

CN Loteria Română SA se află într-o perioadă de negociere care presupune o serie de întâlniri şi discuţii care se desfăşoară conform unei agende de lucru stabilită în prealabil.

Prin urmare, întâlnirea nu a avut drept scop încheierea unui nou act adiţional şi nici modificarea vreunui act adiţional aflat în vigoare".

---

Reprezentanţii Loteriei Române şi cei ai companiei greceşti Intralot ar fi modificat, ieri, "cu pixul", un act adiţional "de frica DNA", după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că actul adiţional face referire la Contractul 6/49 încheiat între Compania Naţională Loteria Română (CNLR) şi firma Intralot: "Acest contract a expirat din luna decembrie 2013. Grecii primeau 7,5% din costul biletului şi ar fi fost normal ca din decembrie să fie încheiat un alt contract în condiţii mai avantajoase pentru statul român.

Cei de la Intralot au spus Loteriei că, dacă vor fi desemnaţi tot ei să opereze acest sistem, atunci sunt de acord să primească doar 2,5%, în loc de 7,5% din costul biletului. Se pare, însă, că cineva are un interes acolo, pentru că, în loc să încheie un alt contract cu alte condiţii, au preferat să-l prelungească pe cel vechi lună de lună, cu acelaşi comision pentru greci. În aceste condiţii, statul a fost prejudiciat, de la începutul anului, cu 5 milioane de euro, din acest contract, iar DNA a deschis o anchetă asupra faptelor de la Loterie. Astăzi (n.r. ieri), a fost o întâlnire la sediul Loteriei, în cadrul căreia reprezentanţii acesteia şi cei de la Intralot au modificat cu pixul actul adiţional, de frica DNA, şi au pus 2,5% în loc de 7,5%. Loteria continuă să facă fals şi uz de fals în acte".

Reprezentanţii MFP ne-au confirmat, ieri, că la sediul Loteriei au avut loc negocieri cu Intralot "în baza unei agende deja stabilite" - la care oficialii din Finanţe nu ar fi participat -, subliniind că "nu a fost încheiat un nou act adiţional".

Loteria Română nu ne-a transmis punctul său de vedere în legătură cu acest subiect. "Ne pare rău, însă nu vă putem răspunde astăzi. Încercăm în zilele următoare", acesta a fost răspunsul Loteriei.

Ministrul Finanţelor Publice Ioana Petrescu a declarat, marţi, pentru un post de televiziune, că în momentul de faţă se poartă negocieri pentru obţinerea unui contract avantajos pentru Loteria Română.

Oficialul MFP a subliniat că a fost finalizat un raport al Corpului de Control în cazul Loteriei Române, foştii directori sau membri ai AGA ce apar în acest document urmând să fie trimişi în judecată.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează, de mai multe luni, unele proceduri de achiziţie publică derulate de Loteria Română, ancheta fiind în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, după cum ne-au spus oficialii din DNA.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii zece ani reclamă mai multe contracte păguboase încheiate de Loteria Română cu un grup de firme greceşti, fiind sesizate organele de cercetare în legătură cu neregulile de la Loterie.

Se pare că firmele greceşti Lotrom-Intralot-Intracom ar fi păgubit statul român cu peste un miliard de euro, prin contractele considerate păguboase pe care le-a derulat cu CNLR, după cum susţin sursele noastre.

La finalul lunii iunie, Ioana Petrescu a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot, pe o perioadă de zece ani. La vremea respectivă, MFP ne anunţa că Ioana Petrescu a semnat un ordin de ministru "prin care mandatează reprezentanţii statului în AGA a Companiei Naţionale Loteria Română să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic".

Acelaşi comunicat din iunie arăta că Ioana Petrescu a mandatat reprezentanţii statului în AGA să aprobe "nota de fundamentare cu privire la acţionarea în judecată a fostei conduceri executive, foştilor membri ai AGA, fostului director general din cadrul CNLR, din perioada în care s-a făcut făcut control de către Curtea de Conturi a României, respectiv anul 2010".

În aceste condiţii, documentul MFP ne "explica" în detaliu că cea mai potrivită firmă care ar putea să opereze acest sistem este Intralot: "«Soluţia cea mai avantajoasă pentru CNLR este reprezentată de încheierea unui contract de asociere în participaţie cu ofertantul câştigător. Din acest punct de vedere, luând în calcul premisele economice, reiese că oferta cea mai avantajoasă economic aparţine Intralot», menţionează raportul de analiză al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii".

Casa de avocatură menţionată a fost contractată de CNLR pentru întocmirea unui raport de analiză în vederea "stabilirii celei mai bune variante cu privire la achiziţionarea unui nou sistem loteristic şi/sau analizarea unor alte posibilităţi, inclusiv de asociere în participare cu o altă entitate în vederea exploatării jocurilor loteristice".

Sistemului loteristic în cauză vizează jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Intralot operează acest sistem de 20 de ani, timp în care a încasat de la compania de stat 7,5% din costul unui bilet.

Pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice, iniţial au fost depuse oferte din partea companiilor Scientific Games (care, ulterior, s-a retras), Intralot şi GTech Global Services Corporation (parte a grupului italian Lottomatica).

"GTech a cerut 5% din valoarea biletului, dar a spus că vine cu echipamente de ultimă generaţie, care ar fi dublat profitul, întrucât actualele echipamente, vechi de zeci de ani, nu sunt capabile să producă mai mult", ne-au mai spus sursele citate.

Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu peste un an, că Loteria nu va mai semna vreodată un contract cu grecii.

CNLR a încheiat mai multe contracte considerate "păguboase" cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online. Acesta din urmă a fost semnat în 2005 şi expiră în 2015.

"În afară de loz în plic, toate jocurile Loteriei au avut exclusivitate la greci. Au luat grecii din România peste un miliard de euro", spuneau, în urmă cu mai bine de un an, sursele noastre.

Pentru contractul pe video-loterie, compania de stat şi firmele greceşti au fost amendate de Consiliul Concurenţei, care a stabilit că înţelegerea dintre cele două părţi conţinea o obligaţie de neconcurenţă ce prevedea că, în timpul derulării contractului, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii. O altă problemă a fost reprezentată de faptul că grecii nu au furnizat aparate de tipul video-lottery-terminal (VLT), aşa cum presupunea contractul şi pentru care CNLR are monopol, ci slot machine, fapt pentru care Loteria nu a operat VLT-uri, ci slot machines, ca orice alt agent economic, după cum ne-au explicat sursele citate. De asemenea, societăţile greceşti nu au realizat toate investiţiile asumate prin contract, deşi Loteria a plătit comisionul pe parcursul întregii perioade.

După ce controversatul contract a expirat, Compania Naţională Loteria Română a încheiat, în toamna anului trecut, un nou contract pe video-loterie, cu austriecii de la Novomatic, parteneriatul fiind, de data aceasta, pe o perioadă de 15 ani.

Novomatic deţine, însă, circa 5% din Intralot, una dintre cele trei companii greceşti menţionate mai sus.

Sursele noastre spun că în spatele noului partener al Loteriei Române ar fi, pe lângă Grupul Novomatic, şi Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultant actual al preşedintelui Traian Băsescu, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică. În vederea încheierii noului parteneriat cu Loteria, pentru furnizarea de VLT-uri, au trimis oferte următoarele companii: Novomatic (Austria), Gtech/ Spielo (Canada), Inspired Gaming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia).

Anul trecut, Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services şi Intracom Holdings au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro), pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Ministerul Finanţelor Publice este unic acţionar al Loteriei Române, din primăvara anului trecut directorul general al companiei fiind Adrian Manolache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb