62% dintre companiile din componenţa indicelui BETPlus au reuşit să depăşească performanţa de anul trecut în ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri în primele nouă luni din 2024, faţă de perioada similară a anului trecut, arată un raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille referitor la rezultatele înregistrate în perioada ianuarie - septembrie de cele mai importante companii listate la BVB, care fac parte din indicele BETPlus.
Ropharma, Safetech Innovations şi Transgaz au înregistrat cele mai însemnate diferenţe, cu creşteri între 39% şi 64%. Dintre companiile care au avut o evoluţie negativă a cifrei de afaceri, la coada clasamentului se află Fondul Proprietatea, Electromagnetica şi Nuclearelectrica, cu evoluţii în scădere în intervalul 40%-85%. Este important de menţionat că Fondul Proprietatea poate fi considerat un outlier din pricina modelului de business.
• BVC realizat în proporţie de 86%, în privinţa cifrei de afaceri
În ceea ce priveşte procentul cifrei de afaceri realizate din BVC 2024, media companiilor din eşantion este de 86%, lucru care sugerează două aspecte. Pe de o parte, companiile au bugetat corespunzător condiţiilor din piaţă, realizând în medie peste trei sferturi din cifra de afaceri prognozată pentru întregul an şi, pe de altă parte, faptul că, în ciuda unor variaţii mari întâlnite la nivel individual, eşantionul este suficient de mare pentru a oferi o perspectivă asupra întregii evoluţii a bursei locale. Dacă excludem companiile care sunt outliers, mediana este de 71% - un rezultat aşteptat să fie întâlnit pentru primele nouă luni ale anului.
Impact, MedLife, Bursa de Valori Bucureşti şi Fondul Proprietatea sunt companiile care au surprins piaţa în ceea ce priveşte cifra de afaceri raportată la BVC, depăşind cu mult aşteptările pe care şi le-au setat la începutul anului. Pe de altă parte, Transelectrica este singura companie din listă care a reuşit să realizeze mai puţin de 50% din cifra de afaceri propusă spre începutul anului, având în prezent un grad de realizare de 37%.
• OMV Petrom şi Banca Transilvania - printre cele mai profitabile
Printre companiile care au obţinut cel mai mare profit în primele nouă luni din 2024 se numără OMV Petrom, care a raportat un rezultat net de 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, reprezentând 76% din profitul net bugetat pentru întreg anul curent. SNP este urmată în clasament de Banca Transilvania, al cărei profit s-a ridicat la 3,9 miliarde de lei, marcând o creştere cu 70,5% faţă de anul precedent şi a realizat 130% din cifrele bugetate în acest an.
În acelaşi timp, companiile cu cele mai mari creşteri procentuale ale profitului net sunt Digi (+905% în ritm anual), MedLife (+448%) şi Turbomecanica (+294%), parte din aceste variaţii mari datorându-se efectului de bază.
Cinci companii au încheiat primele nouă luni din 2023 pe pierderi, în timp ce, în 2024, numărul societăţilor cu rezultat negativ s-a ridicat la şase. Cele mai mari pierderi, în 2024, au fost înregistrate de Impact Developer & Contractor (-22,9 milioane de lei) şi Vrancart (-14,1 milioane de lei).
În ceea ce priveşte procentul de profit net realizat din BVC 2024, media acestuia se ridică la 105%, în timp ce valoarea mediană este de 76%. Totodată, din cele 45 de companii din coşul indicelui BETPlus, 25 au reuşit să realizeze un procent de cel puţin 50% din profitul net estimat pe întregul an. Cele mai mari performanţe au fost înregistrate de Fondul Proprietatea, care a depăşit deja cu 740% bugetul prognozat pentru 2024, şi de Oil Terminal, care a raportat un profit net egal cu 288% din valoarea bugetată. Alte companii care au înregistrat un profit peste aşteptări sunt Transelectrica (263% din BVC) şi Banca Transilvania (130% din BVC).
• Evoluţia acţiunilor companiilor din BETPlus
Din punct de vedere al evoluţiei preţului de la începutul anului 2024 (YTD), performanţele companiilor din componenţa indicelui BETPlus au oscilat de la +90% (Antibiotice) la -49% (TTS). De menţionat că 14 dintre acestea au reuşit să înregistreze creşteri peste cele ale indicilor BET (+8,72%) şi BETPlus (+8,48%).
Prima poziţie în topul randamentelor YTD rămâne, la fel ca în raportul de la şase luni, Antibiotice Iaşi. Compania are o creştere de 90%, de zece ori mai mare decât cea a indicilor BET, respectiv BETPlus. Acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au înregistrat cea mai mare performanţă atât YOY (ritm anual), cât şi YTD, din sectorul farmaceutic românesc. Performanţa ATB reflectă rezultatele financiare peste aşteptări înregistrate în primele nouă luni ale anului 2024, dar şi extinderea companiei. ATB a pătruns pe patru noi pieţe europene, a realizat prima livrare în Emiratele Arabe Unite, şi a intrat pe piaţa australiană. Preţul a atins un nou maxim istoric în septembrie 2024 (3,44 lei), nivel ce reprezintă o zona importantă de rezistenţă sub care cotaţia a evoluat în ultimele cinci luni. Suportul îl regăsim în jurul valorii de 2,7 lei, conform raportului TradeVille.
Poziţia a doua în topul aprecierilor este ocupată de acţiunile companiei Sphera Franchise Group (+54,9%). Sphera a reuşit să încheie un alt trimestru cu recorduri, reuşind să depăşească pentru prima dată borna de 400 de milioane de lei pentru vânzările trimestriale. În primele nouă luni din 2024, Sphera a înregistrat o creştere de 6% a vânzărilor totale şi un profit net de două ori mai mare comparativ cu primele nouă luni din 2023. În prezent, cotaţia se află într-un canal lateral, tranzacţionându-se între 38,7 lei, care este şi zona de suport, şi 41,1 lei, devenită zona de rezistenţă.
La polul opus, în top cele mai mari scăderi YTD, pe prima poziţie se află acţiunile Transport Trade Services cu o depreciere de 49,2%. Scăderea YTD vine pe fondul raportării unor rezultate financiare la nouă luni în scădere faţă de anul trecut, considerat de excepţie din punct de vedere al situaţiei regionale. În ciuda scăderii cererii pentru serviciile prestate, TTS a reuşit să obţină venituri şi un profit mai mare faţă de media ultimilor ani dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina, păstrându-şi traiectoria de creştere organică, bazată pe investiţii strategice.
Poziţia a doua în top este ocupată de acţiunile SSIF BRK Financial Group (-43,7%), preţul BRK tranzacţionându-se în apropierea unui nivel important de support, de 0,68 lei şi la un nivel de preţ întâlnit ultima dată în decembrie 2020.
• Limitări în statistici
Statisticile prezentate în acest raport au câteva limitări care trebuie menţionate. În primul rând, eşantionul de companii ales (BETPlus) nu reprezintă în totalitate evoluţia bursei autohtone, dar oferă o imagine de ansamblu. Totodată, o parte dintre companiile din eşantion nu au prezentat un buget de venituri şi cheltuieli, afectând astfel media întregului grup. Din grupul de companii ales fac parte şi câteva care fie au raportat pierderi anul trecut, fie în acest an, lucru care a determinat excluderea lor din calculele de variaţie.
O altă limitare importantă în momentul în care s-a discutat despre media şi mediana grupului este dimensiunea companiilor. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o creştere sau scădere de câteva procente a cifrei de afaceri sau a profitului pentru cele mai mari companii listate este echivalentă cu întreaga capitalizare a celorlalte companii din acest eşantion. Totodată, acest raport nu ia în calcul motivele pentru evoluţia celor mai importanţi indicatori la nivel individual, lucru care limitează explicaţiile oferite.
Sursele TradeVille pentru acest raport sunt: analizele proprii şi rezultatele financiare ale companiilor.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului