Actualizare 14:20
Direcţia Naţională Anticorupţie va prelua ancheta privind modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, după ce Parchetul a anunţat că îşi declină competenţa în această cauză.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a DNA.
În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).
Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.
---
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) transmite că a solicitat Parchetului General dosarul penal privind modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, pentru a reuni această cauză penală cu cea înregistrată la nivelul DNA.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cursul lunii noiembrie s-a înregistrat, la nivelul DNA, un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora.
De asemenea, un dosar penal cu acelaşi obiect a fost înregistrat şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acest sens, în data de 2 decembrie 2014 procurorii DNA au solicitat Parchetului cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale.
DNA precizează că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.