România este alături de Republica Moldova în faţa provocărilor energetice din această iarnă, Ministerul Energiei luând act de decizia Guvernului de la Chişinău de a declara stare de urgenţă începând cu 16 decembrie 2024, ca urmare a riscurilor asociate aprovizionării cu energie, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, România este pregătită să sprijine Republica Moldova pentru a trece cu bine de această perioadă critică.
"Suntem în contact permanent cu fraţii noştri de peste Prut. Bineînţeles că prioritatea zero este sistemul energetic naţional, dar avem încredere că putem pune umărul la efortul Chişinăului de a trece iarna cu bine, aşa cum România a mai făcut-o", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
El spune că România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. "În faţa acestor provocări, colaborarea strânsă dintre guvernele şi companiile noastre energetice este cheia pentru a asigura securitatea energetică şi confortul cetăţenilor în această iarnă. Astfel, inclusiv prin sprijinul nostru şi al Uniunii Europene, fraţii noştri de peste Prut nu trebuie să fie lăsaţi să ajungă iar la mâna Rusiei pentru a putea trece această iarnă cu bine", a mai afirmat Burduja.
Conform sursei citate, România reafirmă angajamentul său de a susţine stabilitatea energetică a Republicii Moldova, având în vedere furnizarea energiei electrice, aprovizionarea cu gaze naturale şi un dialog intensificat între operatori şi autorităţi.
Astfel, companiile Nuclearelectrica şi Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilităţile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului. În acest moment, capacitatea de transfer (NTC) pentru importuri din România este de 315 MW şi se preconizează o creştere cu 80 MW în săptămâna următoare, ajungând la 395 MW. Ministerul Energiei susţine că România sprijină identificarea unui mecanism de alocare comercială a capacităţii pe cele patru linii electrice de 110 kV, în colaborare cu Transelectrica şi Moldelectrica.
Pre de altă parte, România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opţiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate. Creşterea valorii contului de echilibrare operaţională (OBA) dintre VestMoldTransGaz şi Transgaz este considerată o soluţie esenţială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei.
Ministerul Energiei facilitează dialogul între Energocom şi companiile româneşti (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV), asigurând cooperarea eficientă pentru livrarea necesarului de energie. În plus, se va intensifica colaborarea dintre Moldelectrica şi Transelectrica pentru implementarea soluţiilor tehnice necesare.
"În contextul în care centrala de la Cuciurgan MGRES ar putea să nu producă energie pentru malul drept al Nistrului, România este pregătită să sprijine Republica Moldova, cu suportul partenerilor europeni, pentru acoperirea unui deficit estimat la 600 MW, prin soluţii coordonate la nivel guvernamental şi prin utilizarea resurselor disponibile şi, pe termen mediu, prin noi grupuri de producţie a energiei electrice şi măsuri pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chişinău", se mai scrie în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 13:20)
Sigur, nici o problemă , plătesc fraierii de români .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 14:10)
Ce-ti pasa tie de-acolo din hungaristan? Noi ne ajutam prietenii si vecinii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 14:19)
Si mai ales FRATII...Moldovenii sunt ROMANI asupriti si santajati de mujici
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 16:51)
Vai, vai,vai, ce de prieteni ai - niște jarle rusofone.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 18:53)
Foarte bine! Burduja merita sa fie mai sus.