Media randamentelor dividendelor propuse spre vot în AGA, pentru o selecţie de companii care fac parte din indicele BETPlus, este de 4,8%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille, care prezintă o agregare a dividendelor aferente anului 2024.
De la începutul lui 2025, indicele BETPlus a înregistrat o scădere de 1,27%, fiind puţin mai jos faţă de indicele principal al pieţei, BET, care a pierdut 1,05%.
Piaţa de capital locală a fost afectată de factori externi de la începutul lunii aprilie, fiind vorba despre decizia administraţiei Trump de a impune tarife comerciale extrem de ridicate majorităţii statelor. Chiar dacă acestea au fost amânate cu 90 de zile chiar în ultimul moment, anticipările pieţei au dus cotaţiile mult mai jos.
• Metodologie
Dividendele afişate sunt cele propuse spre aprobare acţionarilor, în AGA anuală. În cazul în care companiile au mai multe propuneri de dividende, au fost luate ultimele variante disponibile. În cazul ONE, valoarea dividendului afişat este semestrială, însă randamentul este anualizat.
Au fost analizate companiile din componenţa indicelui BETPlus, fiind eliminate cele care nu au propus până acum sau nu au oferit un dividend.
Preţurile de închidere utilizate în calculul randamentului dividendului sunt din data de 8 aprilie.
• Statistici relevante
Conform selecţiei de companii din agregator, media randamentelor dividendelor este de 4,8%. Fondul Proprietatea este compania cu cel mai mare randament al dividendelor, care depăşeşte pragul de 10%, fiind urmată de Conpet (randament de 8,3%) şi Hidroelectrica (7,3%). Astfel, media randamentelor estimate înregistrată de selecţia de companii din prezentul raport, faţă de rata de inflaţie prognozată în România pentru 2025, care, conform BNR, va atinge un nivel de 3,8% la sfârşitul anului 2025, este mai mare, 70% dintre companii fiind peste acest nivel.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, analiză TradeVille.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 09:26)
Si cum s-o fi facut randamentul ala anualizat la ONE, prin dublarea randamentului recent propus, sau prin insumarea randamentelor semestriale? Pare cam mare si nereal.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 17:28)
La TLV dacă punem la calcul și gratuitele, iese dublu FP.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 17:40)
Din statistica lipsesc EVER si TRANSI/