Unul dintre cele mai aride şi inospitaliere locuri de pe planetă a fost, în trecut, un paradis verde cu lacuri şi râuri. Schimbările climatice au dat totul peste cap în această zonă. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în prestigiosul jurnal Nature, realizat de o echipă internaţională de cercetători, potrivit DPA.
• De la "Pătrimea goală" la o oază străveche
Rub al-Khali, cunoscut şi ca "Pătrimea goală", este unul dintre cele mai mari deşerturi nisipoase din lume şi o barieră naturală ce a influenţat rutele migraţiei umane între Africa şi Eurasia. Dar lucrurile nu au stat mereu aşa. Potrivit cercetării, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, în inima acestui deşert se afla un lac vast, cu o suprafaţă de peste 1.100 km² şi o adâncime de până la 42 de metri. În plus, zona era străbătută de râuri şi modelată de o vale largă. "Munca noastră evidenţiază prezenţa unui lac străvechi şi a unor reţele fluviale care au susţinut vegetaţie bogată şi faună variată", afirmă Abdallah Zaki, cercetător la Universitatea Texas.
• Un coridor verde pentru oameni şi animale
Cercetătorii susţin că peisajul luxuriant din Rub al-Khali, format pe o perioadă de peste 8 milioane de ani, a favorizat dezvoltarea păşunilor şi savanelor, făcând posibilă migrarea vânătorilor-culegători, a păstorilor şi a faunei dependente de apă. "Au existat crocodili, hipopotami, cai şi elefanţi în această zonă - specii care nu ar putea supravieţui aici astăzi", subliniază Michael Petraglia, profesor la Universitatea Griffith din Australia.
De-a lungul vechilor maluri ale lacului şi pe traseele fostelor râuri, arheologii au descoperit urme abundente de locuire umană, dovezi ale unui trecut verde într-un prezent arid.
• Schimbarea climatică a dat totul peste cap
În urmă cu aproximativ 6.000 de ani, precipitaţiile s-au redus brusc, transformând această regiune într-un deşert, aşa cum îl cunoaştem azi. Această tranziţie a forţat populaţiile nomade să migreze şi a schimbat radical modul de viaţă al oamenilor din zonă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 14:10)
O fi de vina cosumul actual de hidrocarburi.....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 15:21)
Deci nu au fost schimbari antropice, adica generate de om.