REVISTA PRESEI 05.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 februarie 2015

ADEVARUL

Afaceristul Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazăre, reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie

Preşedintele CVM Tomis Constanţa, Sorin Strutinsky, a fost reţinut, miercuri, de procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky ar fi pretins de la denunţător o sumă de bani, precizată sub aspectul cuantumului ca reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către SC Argos Industrial SRL (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul contractului nr. /11.12.2012, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari).

Un virus bancar periculos afectează românii

Zeci de mii de mesaje ce conţin un virus bancar riscă să infecteze clienţi ai instituţiilor financiare din România, informează specialiştii Bitdefender. Odată instalat, virusul fură datele de autentificare la serviciile de e-banking. Virusul ce poartă denumirea de Trojan.Dyreza vizează în România clienţi ai Alpha Bank, Bancpost, BRD, CEC Bank, UniCredit, CreditEurope, Raiffeisen şi BCR. Observat pentru prima dată anul trecut, virusul Dyre este foarte asemănător cu celebrul troian bancar Zeus. Se instalează pe computerul utilizatorului şi devine activ doar când utilizatorul îşi introduce credenţialele pe un site specific, de cele mai multe ori în pagina de autentificare a unei instituţii bancare. Prin intermediul unui atac de tip man-in-the-browser, hackerii injectează cod Javascript maliţios, ce le permite să fure credenţialele de atutentificare sau să efectueze operaţiuni neautorizate în cont.

Udrea: Domnul Ghiţă l-a vizitat la închisoare pe Dorin Cocoş

Deputatul Elena Udrea a vorbit, miercuri seară, la TVR, despre motivele care stat la baza formulării de acuzaţii la adresa generalului Florian Coldea, rolul oamenilor politici şi problemele juridice pe care le are, după ce astăzi procurorii DNA au cerut arestarea sa preventivă în două dosare: Microsoft şi Gala Bute. Elena Udrea, despre acuzaţii: "Doar la patru zile, de când eu am spus, am formulat acuzaţii asupra generalului Coldea, s-au depus două cereri de acuzare a mea (...) CSM a anunţat că verifică dacă afirmaţiile pe care eu le-am formulat eu afectează justiţia (...) Este un asalt asupra mea. Am luptat ca aceste instituţii să fie puternice. Sunt instituţii demne de toată aprecierea. Problema e că instituţiile sunt conduse de oameni. Aceştia au slăbiciunile lor. Astăzi, de trei ori, la interval de două ore, s-a cerut arestarea mea preventivă. Generalul Florian Coldea nici măcar nu a fost întrebat nimic. Eu spun despre domnul Coldea că a făcut nişte lucruri, iar lumea nu-l întreabă. Ar trebui întrebaţi cei pe care i-am nominalizat: Dorin Cocoş, Alina Bica, Gheorghe Ştefan - referitor la ceea ce am spus eu."

Cine este şeful interimar al SRI Florian Coldea şi cum a ajuns să deţină "cheia tuturor secretelor din România"

Generalul Florian Coldea, actual şef interimar al SRI, a devenit într-o săptămână unul dintre cele mai discutate personaje din România, în urma declaraţiilor Elenei Udrea . "Adevărul" vă prezintă biografia celui care a ajuns, în câteva zile, dintr-un profesionist discret al serviciilor, personajul principal al unei drame politice. Florian Coldea (44 de ani) s-a născut în localitatea Târnova, din judeţul Arad. Înainte de a ajunge în prima linie a Serviciului Român de Informaţii, avea să fie poreclit "Agentul 007" pentru participarea sa la operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi în Irak. Biografia sa de pe site-ul SRI ne spune că acesta a absolvit, în 1996, deci la vârsta de 25 de ani, cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul". A lucrat o perioadă, însă nu se ştie cât, în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din SRI, iar la doar 33 de ani a devenit prim-adjunct al directorului Serviciului, George Maior.

Deschidere Mega Mall

La 23 aprilie se va deschide centrul comercial Mega Mall din Pantelimon, cu o suprafaţă închiriabilă de 72.000 de metri pătraţi (echivalentul a mai mult de 10 stadioane), deja ocupată aproape integral. Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) va deschide pe 23 aprilie a alocat fonduri totale de circa 165 milioane de euro pentru construcţia şi amenajarea acestui centru. Centrul comercial este situat în imediata vecinătate a Arenei Naţionale, construcţia fiind finalizată la mai puţin de un an de la turnarea fundaţiei, februarie 2014. "Majoritatea retailerilor principali au început deja amenajarea magazinelor. Mega Mall se află în acest moment în ultima fază de construcţie, la ridicarea clădirii participând peste 2.000 de muncitori.

Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus miercuri, 4 februarie, o nouă plângere penală, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală, pe numele primarului Radu-Ştefan Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Plângerea penală se referă la refuzul acordării reducerii de 50% la transportul local în comun pentru elevi, prevedere stipulată la art. 84 (1) în Legea Educaţiei Naţionale. "Numitul Mazăre Radu-Ştefan refuză de 15 ani de zile să aplice legea şi să acorde elevilor reducerea de 50% la transportul local în comun, pe care legea le-o garantează. În acest moment, prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro", arată elevii din Constanţa.

Iulian Fota, despre afirmaţiile Elenei Udrea: "Băsescu era greu de manipulat. Unele afirmaţii sunt bârfe"

Fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în mandatele lui Traian Băsescu, Iulian Fota a declarat, într-un interviu acordat "Q Magazine", că deşi unele dintre afirmaţiile Elenei Udrea ar putea fi adevărate, altele sunt "bârfe". "În cei şase ani de activitate la Cotroceni, nu m-am intersectat cu situaţii precum cele descrise de doamna Udrea. Ele, dacă sunt adevărate, ţin de o altă lume, paralelă celei tehnocratice, de stat, lumea politico-mediatică. Este o mare diferenţă între o lume şi cealaltă. În prima se operează cu informaţii certe sau cu un grad mare de certitudine, cineva garantând pentru acurateţea lor. În lumea politică, de unde vine şi doamna Udrea, se operează primordial cu bârfe, zvonuri, intrigi, un stil complet diferit", a declarat Fota pentru qmagazine.ro. "Cred că este exagerat, de exemplu, să te consideri a fi un canal de informaţii alternativ pentru preşedinte, să te compari practic cu un serviciu de informaţii, ţinând cont de potenţialul informativ al unei instituţii care în niciun caz nu se poate compara cu posibilităţile unei persoane", a adăugat el.

BANCHERUL

Mugur Isarescu si guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, s-au inteles in secret sa scada cursul francului elvetian

Guvernatorul Mugur Isarescu este suspectat ca a pus la cale o interventie pe piata valutara pentru a mai scadea cursul leului fata de francul elvetian, cu scopul evident de a evita protestele celor care au credite in franci elvetieni, nevoiti sa achite acum rate mult mai mari decat anul trecut. Ba chiar Isarescu declara ca leul se va aprecia si mai mult fata de franc in urmatoarea perioada, "fara ca noi sa facem nimic", de parca l-ar crede cineva. Degeaba incearca Isarescu sa explice la fiecare conferinta de presa ca nivelul cursului este determinat de piata. La fiecare miscare mai importanta a leului, fie o apreciere fie o depreciere, BNR este considerata a fi intotdeauna in spatele acesteia si nimic nu va schimba aceasta perceptie, niciodata. Adevarul este ca Isarescu a fost tot timpul suspectat ca manevreaza cursul asa cum vrea si in functie de diverse interese si nu va scapa probabil niciodata de aceasta problema, pana cand banca centrala va trece la un curs fix si va renunta la regimul de flotare controlata (managed floating) din prezent.

BNR scade dobanda de referinta cu inca un sfert de punct, la un nou minim istoric de 2,25%

BNR a decis ieri sa scada dobanda de politica monetara cu inca un sfert de punct procentual, la 2,25%, conform asteptarilor analistilor, in contextul in care rata inflatiei a fost de doar 0,83% in decembrie, cu mult sub tinta asumata de banca centrala, de 2,5% pe an, cu o marja de manevra de plus/minus un punct. Decizia a venit si in contextul masurilor de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE) adoptate la finalul lunii ianuarie de Banca Centrala Europeana, care a decis sa achizitioneze titluri de stat ale tarilor din zona euro cu scopul de a injecta in economie lichiditati uriase, de 1,1 trilioane euro, cu scopul cresterii activitatii economice si implicit a inflatiei, care a ajuns pe teritoriu negativ. BNR nu a redus insa si rezervele minime obligatorii (RMO), o decizie asteptata, de altfel, de analisti, dar care nu a fost exclusa de unii economisti, intrucat guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca are de gand sa reduca treptat nivelul RMO la nivelul celor din statele europene.

CURENTUL

Troncotă sare pentru Udrea: Maior a demisionat din cauza Elenei Udrea

Ca şi cum ar avea de unde să ştie, fostul rector al Academiei Naţionale de Informaţii, Cristian Troncotă, a declarat pentru Adevărul că în Consiliul Director al SRI s-a luat o hotărâre în cazul Elenei Udrea cu care George Maior nu a fost de acord, acesta alegând să demisioneze pentru a evita un "scandal". Nu ştim cine din Consiliul SRI ar fi putut să-i dea o asemenea informaţie care este nedestinată publicităţii lui Troncotă, fost miliţian şi/sau securist din 1983 până în 1989. "Problema este că între Udrea şi Coldea s-a produs un declin cu care domnul Maior nu a fost de acord. Pentru a evita un asemenea scandal, Maior a demisionat. Să ştiţi că SRI este condus de un Colegiu Director, în care votul este secret. În cazul Elenei Udrea, Consiliul Director a hotărât ceva cu care domnul Maior nu a fost de acord, iar domnul Maior a plecat", a explicat fostrul rector al Academiei Naţionale de Informaţii.

Pahiderme - de Tia Şerbănescu

Ciurel, şeful C.E. Oltenia a mărturisit că Greblă l-a ameninţat ("o să am grijă să fii terminat") fiindcă nu l-a servit cum trebuie pe interlopul Bârcină, finul său. Cel care-i dădea rochii doamnei Greblă. Dar ce urât vorbesc ţopenclaturiştii la nervi. Una-două, ameninţă cu moartea. Sigur, fatalist vorbind, toţi suntem (încă de la naştere) ameninţaţi cu moartea, în fiecare zi - dar când doamna cu coasa vine cu Greblă e prea umilitor: am scăpat de secera şi ciocanul şi dăm de coasa şi grebla? Rudel Obreja s-a declarat victimă colaterală: "vreau să transmit următorul mesaj, dna Udrea e ţinta, noi ceilalţi suntem nişte mici candelabre, nişte porţelanuri între picioarele elefanţilor!". Corupţie, bibelou de porţelan! Cimitir al elefanţilor! Pahiderme. Şi întrebări de prisos: de ce tace Băsescu? Cea mai descumpănită de tăcerea sa pare chiar dna Udrea. Adevărul e că dl. Băsescu a vorbit destul despre Udrea. În ultimul an ne-a împuiat capul cu marile calităţi ale dnei Udrea - de-a ajuns şi ea să creadă că are puteri paranormale şi a pornit războiul (dinainte pierdut) cu faţa ascunsă şi întunecată a SRI. Cum zicea dl. Băsescu? Vă udrez succes.

CURIERUL NATIONAL

Reorganizarea Hidroelectrica, prelungită până în iunie 2016

Prelungirea duratei executării planului de reorganizare a Hidroelectrica cu încă un an, până în data de 20 iunie 2016, a fost votată de 10 dintre cei 11 creditori ai producătorului de energie hidro în şedinţa care a avut loc la data de 18 decembrie 2014. "Un număr de 10 creditori din totalul de 11 creditori reprezentând mai mult de două treimi din creditorii aflaţi în sold la această dată, deţinând 84,71% din totalul masei credale, respectiv creanţe in cuantum de 966.091.375,8 5 lei au votat pentru prelungirea duratei executării Planului de reorganizare. În urma exprimării votului creditorilor prezenţi şi a celor care au votat prin corespondenţă, Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a votat "pentru" modificarea şi prelungirea duratei executării Planului de reorganizare cu încă un an, respectiv până la data de 20.06.2016", se arată în raportul administratorului judiciar pe luna decembrie.

Capitala, Cluj şi Timişoara, singurele pieţe de interes pentru investitorii din imobiliare

În România, aceste trei oraşe sunt singurele în care ar putea să crească activitatea investiţională din sectorul imobiliar. Segmentele office şi comercial au reuşit să atragă cele mai multe tranzacţii în 2014. În raport cu alte pieţe din Europa, oraşele din România sunt prea puţin atractive pentru investitori. În timp ce unii jucători din piaţă vorbesc de un an 2014 mai bun, inclusiv pe segmentul rezidenţial, şi de un 2015 cu aşteptări, în general piaţa imobiliară din România este încă una mică, puţin interesantă, iar dintre toate oraşele ţării, dintre cele mai importante doar trei sunt mai atractive.

CE anchetează practicile fiscale ale unui stat membru al UE

Comisia Europeană s-a angajat serios în examinarea problemelor legate de optimizarea fiscală în ţările Uniunii Europene, declanşând o nouă anchetă asupra practicilor de optimizare fiscală mult prea favorabile multinaţionalelor, dar considerate contrare regulilor concurenţei. A fost, până acum, cazul Luxemburgului (acordând avantaje fiscale pentru Amazon şi Fiat), al Olandei (avantaje fiscale în favoarea grupului Starbucks), al Irlandei (pentru Apple). Toate aceste state au fost arătate cu degetul de Executivul UE începând din luna iunie anul trecut. Acum este rândul Belgiei să fie pusă sub acuzare, dar pentru cu totul alte nereguli decât, spre exemplu, în cazul Luxemburgului. Paralel cu o comisie europeană pentru anchetarea afacerii Luxleaks, Comisia Europeană a decis crearea unei alte comisii pentru cercetarea nu doar a unor nereguli din sistemul fiscal al Belgiei, ci a întregului sistem fiscal, a practicilor de optimizare fiscală considerate a contraveni normelor concurenţei, mult prea favorabile intereselor multinaţionalelor.

"Vulturul" de la Fondul Proprietatea vede o conspiraţie saudită în căderea preţului petrolului

Coborârea preţului petrolului la acest început de an sub nivelul de 50 dolari/baril nu are legătură cu condiţiile economice în plan global, ci este una din căderile provocate periodic artificial de Arabia Saudită cu scopul de a scoate din piaţă unii competitori. Această teză a fost avansată de către magnatul Paul Singer, cel care are în administrare 25 miliarde dolari pentru Elliott Management şi care indirect controlează 15% din Fondul Proprietatea. Într-o scrisoare către investitori preluată de portalul financiar Zero Hedge el afirmă că se aşteaptă la un val de falimente ale producătorilor care au costuri ridicate sau care au demarat noile exploatări cu structuri de îndatorare ridicate.

Un compromis privitor la datoria Greciei pare a fi, totuşi, posibil

Deşi există opoziţie în rândul unora dintre cele 19 ţări membre ale zonei euro faţă de avantajele cerute de Atena, remarcă "Les Echos", există totuşi şanse să se ajungă la un compromis, cu condiţia ca Grecia să ofere garanţii privind atingerea obiectivelor bugetare, dovezi ale dorinţei de a-şi plăti datoriile şi bună-credinţă în operarea de reforme structurale. Premierul elen Alexis Tsipras s-a întâlnit ieri, la Paris, cu preşedintele François Hollande şi, tot ieri, a fost primit, la Bruxelles, de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. El, spun surse elene, va pleda pentru un nou program privind datoriile şi ieşirea Greciei din criza actuală, valabil începând din luna iunie. Bruxellesul rămâne însă favorabil actualului program, inacceptabil pentru noua guvernare de la Atena. François Hollande, s-a aflat din surse apropiate Palatului Elysée, va oferi sprijin ideii lui Tsipras de a se concepe un nou program privind plata datoriilor Greciei, avertizând însă că trebuie convinsă de această necesitate şi Angela Merkel.

BCE se gândeşte să părăsească "Troika"

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează în acest moment posibilitatea de a se retra­ge din "Troika" creditorilor internaţionali care su­pervizează punerea în aplicare de către Atena a programului de ajutor financiar acordat acestei ţări, informa marţi, din surse guvernamentale, cotidianul economic german "Handelsblatt", citat de "Les Echos". Această posibilitate, subliniază ziarul german, ilustrează - se pare - dezbaterea ce are loc în acest moment în cadrul BCE asupra unui eventual conflict de interese legat de vastul program de achiziţionare de active, între care datorii suverane, anunţat la 22 ianuarie de către Frankfurt. Noul Guvern elen condus de Alexis Tsipras, doreşte să iasă din acest program de asistenţă internaţională, întrucât respinge politica de austeritate şi, în plus, a anunţat că nu mai doreşte să coopereze cu inspectorii "Troika".

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea se bate singură în "Gala Bute". Udrea: "E ciudat că mi se cere arestarea după 4 ani"

Deputatul nu renunţă să se apere şi să-şi susţină acuzaţiile lansate la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, ieri, aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Turismului, în două dosare. Procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei şi pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute". Totodată, procurorii au cerut arestarea Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft. Solicitările de arestare au ajuns la Cameră şi vor fi discutate în şedinţa Biroului Permanent de astăzi. Conducerea Camerei trebuie să convoace comisia juridică, care va întocmi un raport ce va fi înaintat plenului, care se va pronunţa prin vot. Elena Udrea declara, ieri dimineaţă, că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei.

CEA MAI PREŢIOASĂ CARTE din România a fost evaluată la 30 de bani!

O dezvăluire uluitoare a fost făcută "Evenimentului zilei" de către reprezentanţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), instituţia de cultură care, în timpul "domniei" fostului director Florinel Rotaru - arestat în septembrie 2014 pentru o delapidare de două milioane de euro -, a cheltuit milioane de lei pentru cărţi supraevaluate. În timp ce biblioteca s-a dotat cu lucrări cărora le-a "umflat" preţul cu zeci de mii de lei, cea mai valoroasă carte din istoria României este trecută ca un simplu bun de inventar evaluat la doar 30 de bani. Este vorba despre "Biblia de la Bucureşti", din anul 1688, cunoscută şi sub numele de "Biblia lui Şerban Cantacuzino". Spre comparaţie, una dintre cărţile achiziţionate de Rotaru de la colecţionarul Constantin Pavelescu a fost evaluată la 30.000 de lei, deşi pe internet costă 1.660 de lei, adică de 11 ori mai puţin.

Cum explică DNA că ar fi spălat Elena Udrea banii fostului său soţ

În concluzie, din probele administrate în cauză rezultă că, inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail suma de 9.000.000 de euro pentru ca prin intermediul numitei Udrea Elena Gabriela - ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, membru al Guvernului, şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică Claudiu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. De asemenea, din probele administrate în cauză rezultă în mod cert că, inculpatul Cocoş Dorin nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft, nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul Ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora.

Ziaristul Bogdan Chirieac a pierdut definitiv procesul în care îi cerea brokerului Cristian Sima daune morale

Analistul politic Bogdan Chirieac a pierdut procesul în care i-a cerut brokerului Cristian Sima daune morale pentru acuzaţiile la adresa sa, în valoare de 1,5 milioane de dolari. Curtea de Apel Bucureşti a decis să-i dea câştig de cauză lui Cristian Sima, după ce Tribunalul Bucureşti dispusese, în 4 februarie 2014, ca brokerul să îi plătească lui Chirieac daune de 30.000 de dolari, potrivit mediafax.ro.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a acceptat sa locuiască în vila în care a stat Petre Roman

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acceptat să locuiască în vila din Primăverii în care a stat fostul premier Petre Roman şi fosta sa sotie, Mioara Roman. Surse oficiale au declarat pentru Jurnalul National că Traian Băsescu a inceput deja pregatirile pentru a se muta în vila din strada Gogol nr. 2. Fostul şef al statului trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial, respectiv până la 21 februarie. Guvernul a aprobat ieri hotărârea prin care vila RA-APPS din cartierul Primăverii îi este atribuită in baza legii, lui Traian Băsescu, ca fost şef al statului. Mioara Roman, soţia fostului premier Petre Roman, a părăsit recent vila din strada Gogol nr. 2, pe care o ocupa din 1990, la somaţia RA-APPS, aceasta având datorii la chirie ce depăşeau cu tot cu penalizări 350.000 de euro.

Primele nume din serialul de dezvăluiri al Elenei Udrea: Raluca si Valeriu Turcan, Cristian Rizea, Oreste si.. "Maestrul"

Pe pagina sa de Facebook, Elena Udrea promitea fanilor săi dezvăluiri importante despre anumiţi politicieni si jurnalişti, care au primit finanţări din partea celor acuzaţi de încălcarea legii. Primele nominalizări au fost făcute de Elena Udrea într-o intervenţie telefonica la postul de televiziune B1TV, imediat dupa ce DNA a solicitat Parlamentului aviz pentru arestarea sa preventiva. "Raluca Turcan. Al doilea nume, Valeriu Turcan, spre exemplu. Domnul Rizea, de la PSD, ca sa dau si alte nume. Domnul Oreste, un jurnalist sau ce-o fi dansul. Sau domnul "Maestru", un domn despre care, îmi cer scuze, nu-mi amintesc acum cum il cheamă, dar e toata ziua la televizor", a declarat Udrea când a fost rugata sa dea nişte nume de pe lista sa. Surprinzătoare joaca de-a lipsa de memorie a Elenei Udrea in legătura cu "Maestrul", fiind vorba cel mai probabil de Ion Cristoiu, despre a cărui tipografie, din Buzău, a primit un contract din partea ministerului condus in acea perioada de Elena Udrea.

Angela Filote: România, cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE

România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară care are o rată de sub 60% ,spune şefa reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră, Angela Filote. "România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60 la sută şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007 - 2013. Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare 2014 - 2020 cu aceleaşi probleme. Deci ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară ", a declarat Angela Filote

NATIONAL

SUA declanşează Jihadul contra Rusiei din Romania!

Atenţia pe care o acorda Statele Unite tarii noastre creste pe zi ce trece, pana si clasa politica românească mirandu-se ce este cu toata aceasta "frăţie de sange". Însă, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, miza nu este doar una geostrategica, ci are si o importanta conotaţie economica. Iar vestea buna pentru autoritatile de la Bucuresti este ca Washington-ul a demarat deja un ambiţios proiect de transformare a Romaniei intr-o forta energetica a întregii Europe. Asa ca, dupa caderea proiectului gazoductului "Nabucco", fara a mai astepta aportul Uniunii Europene, americanii dau drumul la robinetul financiar, sursele noastre susţinând ca nu mai putin de sapte miliarde de dolari urmeaza a fi bagate in infrastructura energetica din Romania. Si, dupa cum le este obiceiul, americanii obisnuiesc sa-si apere cu dintii investitiile, asa cum s-a intamplat si in Coreea de Sud. Tara unde coruptia locala generalizata a fost starpita dupa modelul aplicat acum si in tara noastra.

Statul se pregateste sa-i taxeze si pe minori

Statul a renuntat, cu generozitatea-i caracteristica, la stoarcerea de la copii a contributiilor la asigurarile de sanatate, insa a reglementat modul in care minorii pot presta activitati de pe urma carora pot fi remunerati si, evident, taxati. Executivul a adoptat, ieri, o hotarare de guvern privind reglementarea prestarii de catre copii a activitatilor remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling. Astfel, minorul poate presta activitati remunerate in domeniile mentionate, in baza unor conventii care se vor incheia intre organizator si parinti/reprezentant legal al copilului, sau direct cu copilul, daca are peste 14 ani, dar cu incuviintarea prealabila a parintilor/reprezentantului legal. Activitatile remunerate pot fi prestate de copii in calitate de: actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat.

PUTEREA

Jobul de 6.000 de lei pe lună. Cum ajungi psihoterapeut integrativ?

Meseria de psihoterapeut integrativ erskine reuşeşte să îi ţină pe absolvenţii de psihologie să profeseze în ţară, iar câştigurile pe care aceştia le generează depăşesc 6.000 de lei pe lună, în primii doi ani de activitate, susţin formatorii din domeniu. Psihoterapia integrativă erskine este o specialitate medicală care se desfăşoară, în general, în regim privat şi unde oamenii vin să-şi trateze toate problemele emoţionale generate de ritmul de viaţă trepidant, specific secolului XXI. Psihoterapeuţii integrativi erskine urmează cursurile postuniversitare la Asociaţia de Psihoterapie Integrativă (Şcoala Erskine), în principal fiind absolvenţi de medicină sau psihologie.

Minciună sau dezinformare? Coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu, prezintă statistici după cum îi convine

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a prezentat public date false privind numărul persoanelor muşcate de câinii fără stăpân. Un document emis de Institutul Matei Balş arată că numărul acestora a fost umflat la începutul programului - august 2012 - şi chiar mai mare decât cel prezentat oficial în ianuarie 2015, când a fost anunţată finalizarea în avans a programului de reducere a numărului de maidanezi de pe străzile Capitalei. Scandalurile se ţin lanţ de coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. După ce pe 2 februarie a.c. un europarlamentar german a venit în plenul Consiliului General al Municipiului Bucureşti să reclame acuzaţiile publice iresponsabile ale oficialului român cu privire la traficul internaţional de câini în special în Germania şi Danemarca, apar documente care demonstrează că şi publicul a fost minţit.

Audienţă generala la Vatican. Papa, sfaturi pentru taţi

Papa Francisc a susţinut că a fi bun tată înseamnă "să ierţi din adâncul sufletului şi să-ţi corectezi cu fermitate" copilul, să îl pedepseşti atunci când este cazul, dar să "nu îi dai niciodată o palmă pe obraz", scrie EFE, potrivit Agerpres. În cursul unei audienţe generale desfăşurate miercuri, la Vatican, în faţa a mii de credincioşi, Suveranul Pontif a insistat asupra importanţei "figurii paterne" în viaţa unei familii şi a subliniat că o primă condiţie pentru a fi un bun tată este aceea de a fi prezent alături de soţie şi copii. "Pentru a fi un bun tată, în primul rând trebuie să fii prezent în familie, să împărtăşeşti bucuriile şi necazurile cu soţia ta, să fii alături de cei mici pe măsură ce cresc: atunci când se joacă şi când lucrează, când nu au griji, dar şi când sunt în dificultate", a spus Sfântul Părinte.

ROMANIA LIBERA

Cum a primit Interagro o pomană din partea statului de 92.000.000 dolari

Procurorii acuză că Interagro a beneficiat de gaze ieftine necesare func-ţio-nării combinatelor chimice, în condiţiile în care acest lucru a însemnat plata unor preţuri mai mari de către populaţie. Atât Varuajn Vosganian, cât şi Adriean Videanu, ambii foşti miniştri ai Economiei implicaţi în scandalul gazelor ieftine de care a beneficiat firma InterAgro, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, sunt mai aproape de judecată. Miercuri preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri "pentru a se proceda conform legii", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

La Chişinău, ruşii câştigă prin corupţie ceea ce în Ucraina obţin prin forţa armelor

Ruşii par să câştige lupta politică din Moldova fără să tragă un glonţ şi chiar fără să mai arunce milioane de dolari în Transnistria. În schimb, par să-şi creeze o enclavă proaspătă în Găgăuzia. Între timp, Bucureştiul pare să fi abandonat orice mize în Moldova. Ceea ce se întâmplă zilele acestea în Moldova sfidează logica politică pentru orice observator care vine din afara spaţiului post-sovietic. Deşi rezultatele alegerilor de la 30 noiembrie i-ar fi permis fostei Alianţe pentru Integrare Europeană - formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal - să alcătuiască fără probleme un guvern susţinut de o majoritate solidă, acest lucru nu este posibil. În pofida angajamentelor luate faţă de Uniunea Europeană, în pofida vizitelor repetate făcute la Chişinău de emisari europeni, Moldova nu este capabilă să formeze un guvern care să îşi asume parcursul european al ţării. Şi dacă drumul către Bruxelles este blocat, alternativa este calea spre Moscova. Iar Moscova pare să fi câştigat partida de şah pe care o joacă în Moldova.

ZIARUL FINANCIAR

O companie de foraj marin americană, "vedeta" celei mai mari majorări de capital din România în 2014: 890 mil. dolari

O companie americană, Vantage, înregistrată în Insulele Cayman, îşi deschide un birou în România în 2013 cu un capital social de 200 de lei, minimul legal. În decembrie 2014 face cea mai mare majorare de capital din România, în valoare de 728 mil. euro după cum arată datele de la Registrul Comerţului. Numitorul comun este Marea Neagră cu gazul ascuns în adâncurile ei. "Nu avem comentarii de făcut, dar la începutul săptămânii viitoare vom reveni cu explicaţii. Nu este nicio greşeală", spune Ionuţ Zeche, unul dintre administratorii Vantage Driller Roco. Potrivit datelor publice, explicaţia din spatele acestei majorări de capital uriaşe ar fi transferul unei platforme de foraj marin, Drillship Titanium Ex­plorer, din portofoliul unei filiale poloneze a Vantage în portofoliul unei firme înregistrate în România, Vantage Driller Roco.

Isărescu: Scăderea dobânzii va continua, dar în paşi prudenţi

BNR a redus ieri dobânda-cheie la un nou minim istoric de 2,25%, oferind încă un stimulent pentru ieftinirea creditelor în lei. În acelaşi timp, BNR vrea să oprească intrările de bani "fiebinţi". Relaxarea politicii monetare va continua, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "Mai există câmp de reducere a dobânzii-cheie. La nivelurile actuale ale inflaţiei şi prognoza pentru sfârşitul anului nu pot să neg că nu ar fi spaţiu de reducere a dobânzii-cheie", a declarat ieri Isărescu. În ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii, care staţionează din toamna anului trecut la 10% la lei şi 14% la valută, guvernatorul BNR afirmă că procesul de reducere poate continua în primăvară-vară. Deciziile BNR din ultimii doi ani prin care dobânda-cheie a fost înjumătăţită a avut impact asupra clienţilor băncilor, care se împrumută în lei la dobânzi de 7% pe an, faţă de 11% în 2013.

Vom plăti ca să ţinem banii la bancă, iar băncile ne vor plăti ca să luăm credite?

BCE şi unele bănci centrale europene penalizează cu dobânzi negative băncile comerciale pentru că acestea preferă să-şi ţină banii la adăpost în depozitele centrale în loc să le dea drumul să circule în economie, iar investitorii plătesc pentru "privilegiul" de a împrumuta economii precum Ger­mania, Elveţia sau Suedia. De asemenea se pune problema ca băncile să dea ele bani clienţilor ca ei să ia credite. Lucrurile acestea se întâmplă din cauza experimentelor monetare prin care BCE şi băncile centrale luptă cu deflaţia şi în războiul monetar mondial. În Germania o bancă a început deja să-şi taxeze clienţii care constituie acolo anumite depozite, iar întrebarea care se pune este când îi vor urma exemplul şi alte bănci. "Probabilitatea nu a fost niciodată mai mare", apreciază un bancher danez, referindu-se la mediul din ţara sa, unde băncile nu au nevoie de depozite deoarece se împrumută ieftin de la alte bănci, iar cererea pentru credite este slabă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb