Grupul de presă BURSA a organizat a VI-a ediţie a videoconferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 7 decembrie 2021, începând cu ora 10:00.
Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.
subiecte
•Provocările pandemiei în domeniul securităţii cibernetice;
•Implicaţiile şi avantajele digitalizării accelerate;
•Stadiul de pregătire a companiilor pentru telemuncă, în ceea ce priveşte securitatea cibernetică;
•Riscurile cibernetice pe care le presupun şcoala şi evenimentele desfăşurate online;
•Avantajele şi provocările tehnologiei 5G;
•Sistemele de protecţie ale autorităţilor împotriva hakerilor;
•Acuzaţiile dintre marile puteri legate de atacuri cibernetice şi substratul acestora.
speakeri
Cosmin Anghel •“Suprafeţele de atac din zona cibernetică - mai extinse şi mai complexe, în pandemie”
Consilier specialist în securitate cibernetică, Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării
Suprafeţele de atac din zona cibernetică sunt mai extinse şi mai complexe, de când a început pandemia, a spus Cosmin Anghel, specialist în securitate cibernetică în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID). Conform domniei sale, atât atacatorii, cât şi victimele se împart în două mari categorii: "Sunt victime uşor de compromis de atacatori, care utitilizează resurse limitate, dar efectul acestor atacuri este unul limitat, la nivel global. De asemenea, există şi victime care au un incident de securitate mult mai rar, dar impactul este unul major, deoarece victima se confruntă cu un atacator mai sofisticat". Aşa cum pandemia a determinat virusurile să se adapreze la noua realitate, aşa şi atacatorii au avut diferite tipuri de adaptare, a mai subliniat domnul Anghel.
Marius Humelnicu •“Avem nevoie de joint-venture-uri în care comunicaţiile şi tehnologia să joace un rol important privind securitatea cibernetică”
Preşedintele Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului
Actuala pandemie demonstrează cât de importante au devenit activele digitale şi consemnează că tranziţia digitală a devenit o prioritate naţională şi europeană, atât timp cât factorul digital este indispensabile pentru accesarea serviciilor publice digitale, susţine senatorul Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului. De aceea, domnia sa consideră că este nevoie de creşterea competenţelor digitale în rândul populaţiei.
George Mîndruţă •“Instituţiile statului au resurse financiare să-şi securizeze bazele de date”
Senator, Secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Pentru realizarea unui sistem naţional eficient de securitate cibernetică, este esenţială o colaborare permanentă între instituţiile statului cu atribuţii în apărare şi securitate şi specialiştii din domeniu, afirmă senatorul George Mîndruţă, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. "Eu cred că România are specialiştii şi instituţiile care conştientizează importanţa acestui domeniu şi pe viitor cred că lucrurile vor merge în direcţia bună", susţine senatorul George Mîndruţă.
Dragoş Preda •“În 2020 a fost dat un restart securităţii cibernetice”
Director General, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.
În 2020 a fost dat un restart în privinţa securităţii cibernetice, iar România este la această linie de start cu un potenţial extraordinar, a declarat Dragoş Preda, director general la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (RADIOCOM). Preda a afirmat: "În 2020 s-a dat un restart. România este la acea linie de start (în privinţa securităţii cibernetice) şi este cu un potenţial extraordinar. Avem oameni geniali. Helsinki Smart City a fost făcut de cei de la RoboHub. Avem exemple cum noi, ca români, deja implementăm aceste lucruri la nivel internaţional. Deci avem resursa umană".
Ioan Constantin •“Digitalizarea rapidă a crescut substanţial suprafeţele de atac”
Cyber Security Expert, Orange România
În prezent ne aflăm într-un ciclu continuu de digitalizare, caracterizat de viteză, pentru că pandemia a fost neaşteptată şi prea puţini dintre noi ne-am pregătit pentru un asemenea scenariu, spune domnul Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange România, menţionând că, în acest context, cel puţin în 2020 am fost nevoiţi să accelerăm o parte dintre tranziţiile către servicii şi infrastructuri care, altfel, s-ar fi produs într-un timp mai lung.
Cătălina Dodu •“Protecţia în domeniul cybersecurity este un element critic pentru continuitatea business-urilor”
Membru Consiliu Director, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS)
Protecţia în domeniul securităţii cibernetice nu este doar un cost, ci reprezintă un element critic pentru continuitatea business-urilor, motiv pentru care este important ca întreaga industrie, clienţii şi autorităţile din ţara noastră să colaboreze pentru creşterea nivelului de înţelegere a riscurilor cibernetice, este de părere Cătălina Dodu, Membru al Consiliului Director în cadrul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
Vlad Stoichiţescu •“O organizaţie rezilientă poate să se recupereze rapid după un atac cibernetic reuşit”
Head of Technology Risks Division, Otto Broker
Oorganizaţie rezilientă este pregătită să prevină şi să urmărească riscurile cibernetice, îmbunătăţindu-şi constant securitatea, dar în acelaşi timp este şi una care poate să se recupereze rapid în urma unui atac reuşit, a spus Vlad Stoichiţescu, Head Of Technology Risks Division, în cadrul Otto Broker. Domnia sa a punctat: "Vorbim despre rezilienţă nu pentru că este un cuvânt la modă, ci pentru că suntem atât de prinşi în tot felul de potenţiale capcane, astfel că întrebarea nu este dacă vom fi atacaţi, ci când vom fi atacaţi şi cum putem să ne redresăm, dacă sistemele proprii nu vor face faţă unui atac".
Video
Cosmin Anghel
Consilier specialist în securitate cibernetică, Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării
Marius Humelnicu
Preşedintele Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului
George Mîndruţă
Senator, Secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Dragoş Preda
Director General, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.
Ioan Constantin
Cyber Security Expert, Orange România
Cătălina Dodu
Membru Consiliu Director, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS)
Vlad Stoichiţescu
Head of Technology Risks Division, Otto Broker
Sesiune de întrebări