VIDEOCONFERINŢA SECURITATEA CIBERNETICĂ / GEORGE MÎNDRUŢĂ, SENATOR: "Instituţiile statului au resurse financiare să-şi securizeze bazele de date"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 8 decembrie 2021

George Mîndruţă

George Mîndruţă

Pentru realizarea unui sistem naţional eficient de securitate cibernetică, este esenţială o colaborare permanentă între instituţiile statului cu atribuţii în apărare şi securitate şi specialiştii din domeniu, afirmă senatorul George Mîndruţă, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

"Eu cred că România are specialiştii şi instituţiile care conştientizează importanţa acestui domeniu şi pe viitor cred că lucrurile vor merge în direcţia bună. Cel puţin instituţiile statului au nişte resurse financiare de a-şi securiza bazele de date, cloud-urile şi mi-ar plăcea să cred că şi companiile private, care au contracte sau parteneriate de colaborare cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Apărării Naţionale sau cu alte instituţii publice din domeniul apărării, au aceleaşi măsuri de securitate. Nu există protecţie 100% în mediul online, dar în momentul în care ne vom situa peste media europeană, în partea de sus a clasamentului privind securitatea cibernetică, vom fi în regulă", susţine senatorul George Mîndruţă.

El a precizat că aceste măsuri sunt necesare în actualele condiţii globale şi că a constatat, cu prilejul unei vizite oficiale în SUA, în calitate de membru al Adunării parlamentare a NATO, că nu există concordanţă nici peste Ocean cu privire la măsurile de securitate cibernetică între instituţiile publice şi companiile private cu care au contracte în derulare.

"Oficialii Departamentului de Apărare al SUA ne-au trnasmis că nici măcar o companie americană contractantă din domeniul apărării nu îndeplineşte în totalitate condiţiile de securitate cibernetică, ce implică costuri mari pe care firmele private nu şi le permit", a afirmat George Mîndruţă.

El a mai spus că în condiţiile actualei pandemii, grupurile infracţionale din sfera crimei organizate au reuşit să se adaptateze acestor vremuri de criză mutându-şi activitatea în mediul online.

"Recesiunea economică, deziluzia, incertitudinea din rândul societăţii reprezintă actualele provocări globale. Criza pandemică a cauzat o realiniere a resurselor statului în privinţa organelor de drept, de securitate naţională, un sector împovărat de birocraţie, chestiuni administrative şi reguli complicate şi întortocheate. Acest lucru a îngreunat capacitatea statelor de a răspunde rapid situaţiilor emergente. De aceea, provocările generate de schimbările normelor socio-economice au modelat un alt modus operandi a grupurilor de crimă organizată din întreaga lume", a spus senatorul George Mîndruţă.

Secretarul Comisiei senatoriale de apărare şi ordine publică susţine că se poate observa un efect dublu al actualei situaţii.

"Pe de o parte, pandemia a perturbat grupurile de crimă organizată de a comite activităţi infracţionale tradiţionale, mai ales prin împiedicarea acestora de a menţine un lanţ de aprovizionare fizic constant. Datorită închiderii graniţelor, traficul de armament, de subtanţe interzise sau de animale exotice a avut de suferit. Pe de altă parte, implicaţiile economice ale pandemiei, cauzate de creşterea şomajului şi accentuarea tensiunilor economice preexistente, a atras mai mulţi oameni spre recurgerea de mijloace ilicite, activitatea infracţională mutându-se în mediul online", a spus George Mîndruţă.

El a precizat că practic grupurile de crimă organizată şi-au modificat modul de săvârşire a infracţiunilor, trecând în mediul online, cibernetic, o parte dintre infracţiunile săvârşite tradiţional în mod fizic.

"În cadrul grupurilor de crimă organizată, pandemia a jucat un rol de game-changer schimbând regulile convenţionale de desfăşurare a activităţilor ilicite, din mers. În mediul online au fost răspândite, în ultimul an, înşelătoriile şi fraudele legate de distribuirea produselor medicale contrafăcute sau necertificate şi echipamentelor de protecţie individuală medicale. Vânzarea de bunuri sub standard nu reprezintă doar un câştig financiar a unui grup împotriva altuia, ci poate duce la o catastrofă sanitară. Conform Europol, având în vedere circumstanţele de izolare, au crescut activităţile de exploatare sexuală şi abuzuri asupra minorilor, care au produs pentru grupările criminale venituri în criptomonede, venituri care sunt greu de urmărit, sunt la distanţă si ferite de ochii legii. Schimbările din fluxurile criminale transnaţionale au fost puternic influenţate de factori geopolitici, cum a fost închiderea graniţelor. Cum lanţurile de aprovizionare au fost restrânse, grupările criminale s-au dovedit a fi rezistente, reziliente, s-au adaptat rapid la noile condiţii de pe piaţă, prin relocarea activităţilor lor în spaţiul online. În plus, în ţările expuse corupţiei endemice, activităţile infracţionale tradiţionale au explodat alături de iactivităţile ilicite nou apărute", a concluzionat senatorul George Mîndruţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb