VIDEOCONFERINŢA SECURITATEA CIBERNETICĂ / CĂTĂLINA DODU, MEMBRU AL CONSILIULUI DIRECTOR, ANIS: "Protecţia în domeniul cybersecurity este un element critic pentru continuitatea business-urilor"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 8 decembrie 2021

Cătălina Dodu

Cătălina Dodu

"Odată cu digitalitarea, au crescut numărul şi complexitatea riscurilor cibernetice"

Protecţia în domeniul securităţii cibernetice nu este doar un cost, ci reprezintă un element critic pentru continuitatea business-urilor, motiv pentru care este important ca întreaga industrie, clienţii şi autorităţile din ţara noastră să colaboreze pentru creşterea nivelului de înţelegere a riscurilor cibernetice, este de părere Cătălina Dodu, Membru al Consiliului Director în cadrul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Domnia sa a spus: "Cred că este foarte important să ne asigurăm că, în România, avem un mediu colaborativ în domeniul cybersecurity. Dintotdeauna a fost şi este mai uşor să ne apărăm împreună cu cei din jurul nostru. Să avem o comunitate în care să împărtăşim experineţe, în care să găsim soluţii. Cred că este important să lucrăm împreună, fie că vorbim de industria IT, fie că vorbim de autorităţi sau de beneficiarii finali".

Conform reprezentantului ANIS, odată cu digitalizarea, numărul şi complexitatea riscurilor din zona de cybersecurity a crescut.

"Vorbim de tot mai multe tipuri de atacuri cibernetice care apar fie în viaţa noastră privată, fie la companiile mici sau mari. Iar volumul de informaţii din jurul lor este uriaş. Volumul de date pe care-l procesăm sau expunerea pe care o avem creşte. Ceea ce înseamnă că şi capacitatea noastră de a ne proteja trebuie să se adapteze. În cybersecurity, atunci când vorbim despre oameni, ştiu că avem competenţe, dar s-ar putea ca numărul lor să nu fie suficient. Este o realitate, şi nu doar pentru că, în general, numărul de oameni în IT este o provocare în România, ci pentru că, capacitatea omului de a procesa în timp util, în timp real, volumul de informanţii pe care-l avem din partea sistemelor pe care trebuie să le gestionăm a devenit atât de mare, încât este strict necesar să ne bazăm pe tehnologii din ce în ce mai inteligente", a spus Cătălina Dodu.

În acest context, în ultimii ani, eforturile de dezvoltare a tehnologiilor bazate pe inteligenţă artificială în domeniul securităţii cibernetice s-au intensificat, tocmai pentru a descoperi vulnerabilităţile înaintea atacatorilor, a spus reprezentantul ANIS.

Conform domeniei sale, pe lângă atacurile standard, care pot afecta un număr foarte mare de companii, în ultimul timp s-au intensificat atacurile specializate, care urmăresc vulnerabilităţile unei companii, tocmai pentru doresc să atace exact acea organizaţie.

"De aceea este important ca împreună - industrie, clienţi, autorităţi - să colaborăm pentru a creşte nivelul de înţelegere a acestor riscuri, pentru a înţelege că protecţia în domeniul cybersecurity nu este doar un cost, ci este un element critic pentru continuitatea business-ului nostru", a spus Cătălina Dodu.

Legat de industriile asupra cărora s-au intensificat atacurile în perioada pandemiei, reprezentantul ANIS a atras atenţia că, la nivel global, inclusiv industria de sănătate a afectată. "Asta înseamnă că nu există limite morale, trebuie să protejăm absolut toate mediile şi să găsim soluţii împreună", a punctat Cătălina Dodu.

Conform domniei sale, educaţia în domeniul securităţii cibernetice are în vedere atât partea de prevenirea a atacurilor, dar şi modul în care se reacţionează după atac. "A fi atacat nu este o ruşine. Este mult mai important să cerem ajutor din partea autorităţilor, a partenerilor, decât să plătim. Plătind, nu facem decât să susţinem şi să creştem atractivitatea acestui gen de activitate", a spus reprezentantul ANIS.

În esenţă, există multe riscuri cibernetice la care sunt expuse companiile, a punctat Cătălina Dodu, astfel încât este important ca soluţiile pentru acoperirea lor să fie luate pe baza unui proces de analiză a elementelor critice pentru business-ul fiecăruia.

"Un alt element pe care noi îl vedem important în România, ce se află la intersecţia dintre industria IT, autorităţi şi companii, este zona de cercetare continuă. Este importantă implicarea noastră la nivel de ţară în proiectele europene, în proiectele care continuă cercetarea în acest domeniu, pentru că fără cercetare nu avem cu să ne dezvoltăm şi nu avem cum să fim cu un pas înaintea atacatorilor", a mai spus reprezentantul ANIS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb