Socotelile producătorilor de rapiţă, încurcate de vreme, preţ şi aprecierea leului

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 23 iulie 2014

Socotelile producătorilor de rapiţă, încurcate de vreme, preţ şi aprecierea leului

Socotelile producătorilor de rapiţă sunt încurcate de vremea capricioasă, preţul mic de achiziţie şi de întărirea leului în raport cu euro, în contextul în care preţul este stabilit în general de comercianţii de cereale, în moneda europeană, ne-au declarat mai mulţi reprezentanţi ai fermierilor din ţara noastră. Potrivit ultimelor date furnizate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) ziarului Bursa, la nivelul întregii ţări, suprafeţele însămânţate cu rapiţă au fost recoltate în proporţie 90-95%, iar producţia medie la hectar este estimată la circa 3 tone, în contextul în care preţul mediu în piaţa locală este de 290 de euro/tona. Situaţia variază însă în funcţie de regiune.

"Adevărul este că agricultorii s-au îmbătat cu apă rece în cazul rapiţei: producţia este mult mai mică decât s-a preconizat, iar preţurile au scăzut de la 1700 de lei/ tona în 2012 ( nr.-circa 380 de euro la cursul mediu din vara anului trecut) la 1200-1300 de lei/ tona în acest an (nr.-295 de euro la cursul de ieri)", ne-a declarat Valeriu Călin, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli de cereale şi plante tehnice "Agroceres" din Buzău.

La rândul său, Constantin Bazon, reprezentantul producătorilor de cereale şi plante tehnice din Vrancea, ne-a precizat că doar cei care au reuşit să obţină un randament mediu la hectar de 3 tone de rapiţă pot spera la profit, alături de cei care au încheiat contracte futures din timp. "Preţul futures la rapiţă este de 320 -321 de euro/tona, în timp ce contractele spot au scăzut la 304-305 euro/tona în Vrancea, în contextul în care ne aşteptam la 360 de euro pe tonă", ne-a detaliat domnia sa. Constantin Bazon ne-a mai precizat că, în judeţul respectiv, secerişul s-a încheiat, dar producţia a variat de la zonă la zonă, în funcţie de gradul de umiditate din sol, cea medie fiind estimată la 2,5-2,6 tone/ hectar.

În judeţul Ialomiţa producţia medie la hectar este estimată la 2,4-2,5 tone, după ce 90% din suprafaţă a fost recoltată, potrivit lui Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli de cereale şi plante tehnice din judeţ. Preţul de achiziţie este mai mare faţă de media pe ţară, dar mai mic faţă de cel din Vrancea, respectiv 295 de euro/tona.

În Prahova şi Ilfov fermierii aşteaptă de zile întregi să termine de secerat rapiţa din cauza umidităţii din sol. Adrian Mocanu, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli de cereale şi plante tehnice din Prahova, ne-a spus că circa 15% din suprafaţa cultivată cu rapiţă nu poate fi recoltată, în situaţii asemănătoare fiind şi culturile de grâu şi orz.

La rândul său, Ilie Dan, reprezentantul producătorilor agricoli de cereale şi plante tehnice din Ilfov, ne-a spus că ploile au înjumătăţit producţia de rapiţă: "Dacă la începutul recoltelor producţia medie la hectar ajungea şi la 4 tone/ha în anumite zone din judeţ, după ploile din ultima vreme, randamentul s-a redus la 2 tone/ha". Potrivit domniei sale, în Ilfov rapiţa se vinde în prezent cu circa 273 de euro tona, preţ similar celui din Călăraşi. "Cei care au avut un randament mediu de 2,5 tone la hectar îşi vor acoperi investiţia, cei care au recoltat mai puţin vor ieşi în pierdere", a conchis domnia sa.

În ţara noastră, suprafaţa însămânţată cu rapiţă se ridică la peste 380.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.Reamintim că datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că producţia de rapiţă a înregistrat, anul trecut, cea mai mare creştere dintre toate producţiile vegetale din ţara noastră. Astfel, în 2013, recolta a fost de 686.000 de tone, în creştere cu 330% faţă de anul 2012.

Cel mai recent raport Oil World estima că ţara noastră va produce în această vară circa 1 milion de tone de rapiţă şi va înregistra astfel cea mai mare creştere procentuală a producţiei din UE, respectiv de 52%

Aceeaşi sursă preciza că producţia de rapiţă în Uniunea Europeană ar putea fi mai mare decât s-a preconizat, respectiv de 22,7 milioane de tone, cu 300.000 de tone mai mult decât se estima anterior. Acest lucru ar însemna o recoltă cu 1, 5 milioane de tone mai mare decât în 2013. Estimările Uniunii Europene indică, la rândul lor o producţie record de oleaginoase în această vară. Producţia medie de rapiţă a fost estimată la 3,32 tone pe hectar, peste nivelul de anul trecut de 3,21 de tone la hectar.

Preţurile contractelor futures pentru rapiţă în Europa au scăzut săptămâna aceasta pe fondul acestor estimări. Cele mai recente pierderi au fost de 20 de euro pentru contracte futures cu livrarea în august care au ajuns la 296.50 euro tona.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb