Ziarul BURSA a organizat a IX-a ediţie a videoconferinţei “Afaceri în agricultură”, în data de 13 octombrie 2022, începând cu ora 10:00.
Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
subiecte
•Combaterea schimbărilor climatice - o prioritate pentru agricultura românească. Efectele secetei din acest an asupra culturilor agricole şi a preţurilor la alimente;
•Sistemul naţional de irigaţii - între datele ANIF şi realitatea din teren. Poate fi introdusă finanţarea acestui sistem la renegocierea PNRR?
•Asigurarea culturilor - o necesitate în actualele condiţii climatice;
•Planul Naţional Strategic 2023-2027 - axe prioritare de acţiune, măsuri de sprijin pentru fermieri;
•"Fabricat în România" - un program necesar pentru dezvoltarea industriei agroalimentare şi reducerea deficitului balanţei comerciale. Depozitele regionale - un proiect rămas pe hârtie?
•Programe naţionale pentru sprijinirea fermierilor;
•Bancabilitatea fermierilor, o problemă în curs de rezolvare?
•Investiţiile agricultorilor, în contextul efectelor produse de războiul de la graniţă.
concluzii
Fermierii - sleiţi de secetă, în aşteptarea finanţărilor europene
Crizele din ultimul an generate de explozia preţurilor din energie, de inflaţie, de problemele apărute în lanţul de aprovizionare cu fertilizanţi în urma războiului din Ucraina, peste care s-a adăugat seceta extremă care a afectat peste 850.000 de hectare (potrivit celei mai recente raportări emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) şi-au pus amprenta asupra afacerilor derulate de antreprenorii şi fermierii din mediul rural, care au constatat că veniturile le-au scăzut considerabil şi că, în foarte multe situaţii, profitul înregistrat tinde către zero. De aceea, principala problemă cu care se confruntă aceştia este nevoia acută de finanţare, de recapitalizare a afacerilor, problemă care a constituit, pe lângă nevoia stringentă de reabilitare şi modernizare a sistemului naţional de irigaţii, principala temă de dezbatere a participanţilor la cea de-a IX-a ediţie a conferinţei "Afaceri în agricultură", organizată de Grupul de presă BURSA.
speakeri
Marcel Boloş •“RePower EU - o soluţie pentru finanţarea modernizării sistemelor de irigaţii”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de irigaţii şi investiţiile noi în acest tip de infrastructură necesară fermierilor din ţara noastră, prin prisma accentuării secetei cu care se confruntă culturile agricole în fiecare an, ar putea să fie finanţate din fondurile alocate de Comisia Europeană pe noul mecanism RePower EU, ce va fi inserat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a afirmat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Domnia sa a precizat chiar că a prezentat în acest sens Comisiei Europene un proiect-pilot prin care sistemele de irigaţii ar putea fi finanţate prin programul RePowerEu, prin introducerea unei componente de producere a energiei verzi pe baza panourilor fotovoltaice flotabile.
Raluca Dumitrescu •“Este important să avem un pilon de asigurare a culturilor în caz de secetă"”
Membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Camera Deputaţilor
Fermierii s-au săturat de discuţii sterile privind problemele cu care se confruntă şi aşteaptă ca soluţiile găsite de autorităţi să fie cât mai rapid implementate, a afirmat deputatul Raluca Dumitrescu (PSD), membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.
Deputatul social democrat a menţionat faptul că membrii comisiei din care face parte susţin modificarea submăsurii 17 din Planul Naţional Strategic, submăsură privind primele de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor, astfel încât să fie asigurate culturile în caz de secetă extremă, aşa cum a fost seceta din acest an.
Ioan Oneţ •“Asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor este acum, mai mult ca oricând, în atenţia fermierilor”
Director General Adjunct, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale
Submăsura 17.1 pentru prime de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor este, astăzi, mai mult ca oricând în atenţia fermierilor, conform domnului Ioan Oneţ, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Domnia sa spune: "Această măsură are ca obiective încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă, respectiv stimularea fermierilor să beneficieze de asigurare şi extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societăţile de asigurare care în prezent pot afecta semnificativ performanţele exploataţiei agricole. Pentru accesarea acestei submăsuri, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii - să fie fermieri activi în momentul în care cer sprijinul pentru şi să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare. Noi, prin această submăsură, acordăm un sprijin public nerambursabil de 70% din valoarea primei de asigurare".
Dr. Ing. Nicu Vasile •“Comasarea terenurilor - cea mai mare problemă a sectorului agricol”
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
Comasarea terenurilor este cea mai mare problemă a sectorului agricol, consideră Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Specialistul a explicat: "În 2022 avem acelaşi număr de sole ca în 1907. Nu putem face performanţă cu 64 de milioane de sole împărţite pe 830.000 pe fermieri care depun declaraţii la APIA. Nu putem discuta de irigaţii dacă nu discutăm de comasare. Este foarte greu să coagulăm sectorul. Fiecare are fel de fel de interese şi degeaba încerc să aduc fermierii laolaltă. Tot spunem că sutem la început, dar cât ne trebuie? Încă 300 de ani? Nu avem o monitorizare a pârloagelor în România. Trebuie să gândim strategic, nu mai avem timp de aşteptat. Dacă nu venim cu măsuri clare, concrete si coerente, nu facem absolut nimic".
Printre altele, Nicu Vasile a subliniat că domeniul nu are profitabilitate: "Nu avem o definiţie a fermierului român mic, mare sau mijlociu. El se împrumută şi, pe zi ce trece, fermierul român se decapitalizează. Cred că peste 30% din ferme nu mai pot primi credite bancare. Nu ne putem dezvolta fără profitabilitate".
Ionel Arion •“Piaţa cerealelor este manipulată de marii traderi”
Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro
Accesul la finanţare şi lipsa accesului la piaţă (atât la piaţa naţională, cât şi pe pieţele internaţionale) sunt două probleme ale domeniului agricol şi industriei alimentare, spune Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. "O provocare foarte mare este şi faptul că avem circa 30% din ceea ce înseamnă fermieri în UE. Este o cifră enormă. Nu putem lucra cu un număr aşa mare de fermieri, pentru că nu avem rentabilitate. Din cele circa 30.000 de persoane juridice din domeniu, doar 17.000 erau anul trecut bancabile, adică puteau accesa un credit, dintre care 11.000 aveau deja cel puţin un credit şi câteva procente bune din aceştia aveau dificultăţi în a rambursa la zi aceste finanţări şi aveau nevoie de refinanţare", a subliniat domnul Arion, precizând că probleme foarte mari sunt în domeniul zootehniei.
Dumitru Nancu •“Am soluţionat 9.126 de cereri de finanţare din partea sectorului agricol”
Director General, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN)
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a soluţionat 9.126 de cereri trimise către 20 de instituţii financiar-bancare după 9 septembrie - data la care a fost aprobată decizia Comisiei Europene privind cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat pentru sprijirea economiei ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, spune Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, făcând referire programul IMM Invest Plus - componenta Agro IMM Invest, destinată sprijinului sectorului agricol. Domnia sa adaugă: "Practic, ne aflăm în etapa a treia a programului, în sensul că băncile au început deja să aprobe aceste cereri venite din partea fermierilor şi a celor care activează în sectorul agricol".
Ştefan Pădure •“Deficitul comercial real pe sectorul agro-alimentar este de 8 miliarde euro”
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc
Deficitul comercial real din sectorul agro-alimentar din ţara noastră se ridică la 8 miliarde euro şi pentru reducerea acestuia autorităţile centrale trebuie să ducă o politică proactivă pentru viitoarea Politică Agricolă Europeană, deoarece ţara noastră trebuie să îşi găsească un loc bine definit în domeniul agricol, susţine Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).
"Noi suntem trecuţi acolo de multe ori ca o putere agricolă. Nu, noi suntem doar o ţară agricolă. Diferenţa dintre noi şi Ecuador este că noi exportăm grîu şi porumb, iar ei exportă banane. Nu am ajuns nici pe departe la nivelul de putere agricolă şi cel mai rău este că exportăm cerealele şi materiile prime în ţări terţe, exportăm banii, compensările europene care sunt date pentru a acoperi costurile generate de cererile de restricţie impuse de Uniunea Europeană. Şi, în mod normal, mecanismul european este cel de a intregra în produsele cu valoare adăugată. Dacă anul trecut deficitul de balanţă comercială, care este extrem de periculos, el generând şi un deficit geamăn de cont curent, a ajuns la 4,7 miliarde euro pe sectorul agro-alimentar, el de fapt este unul fals pentru că, în realitate, atinge un nivel de 8 miliarde euro, pentru că diferenţa a fost exportul de cereale, exportul de «subvenţie» europeană".
Petru Luhan •“Apelurile de proiecte au alocări prea mici”
General Manager, Emas Business Consulting
Este nevoie de o injecţie masivă de capital din fondurile europene pentru antreprenorii din mediul rural, pentru ca aceştia să îşi poată dezvolta afacerile, dar, deşi sunt alocate sume substanţiale din aceste fonduri, pe plan naţional alocările pentru fiecare apel de proiecte sunt prea mici, afirmă Petru Luhan, general manager al Emas Business Consulting.
"Alocările sunt prea timide, prea mici. Ce facem cu 150 milioane euro la digitalizare, cu granturi de 20.000, 30.000, 50.000, 100.000 euro pentru o întreprindere medie care poate să aibă şi 200 de angajaţi. Este o picătură pe o piatră fierbinte. Dacă mă uit la lucrările pe energie pentru înfiinţare de capacităţi de producţie de energie regenerabilă, haideţi să facem alocări masive dacă tot avem cheltuieli cu evaluări, cu monitorizarea şi raportarea indicatorilor de performanţă.
Video
Raluca Dumitrescu
Membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Camera Deputaţilor
Dr. Ing. Nicu Vasile
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
Dumitru Nancu
Director General, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN)