Grupul de presă BURSA a organizat a VIII-a ediţie a videoconferinţei “Afaceri în agricultură”, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 10:00.
Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.
subiecte
•Politica Agricolă Comună, între necesităţile fermierilor noştri şi politicile de la Bruxelles;
•“Produs în România” - un program posibil prin intermediul fondurilor alocate prin PNRR procesatorilor;
•Strategia Naţională de Promovare a produselor agro-alimentare - Obiective, instrumente, instituţii;
•Măsuri şi submăsuri finanţate în perioada de tranziţie 2021-2023;
•“From Farm to fork” – un nou concept în agricultura europeană;
•Irigaţiile – problema nerezolvată a fermierilor din România;
•Finanţările pentru dezvoltarea rurală, departe de nevoile curente ale comunelor din ţara noastră;
•Programul Agro IMM Invest – un sprijin real pentru fermierii români;
•Rolul instituţiilor financiare în dezvoltarea agriculturii;
•Investiţiile din agricultură în pandemie – evoluţie, provocări, strategii.
speakeri
Adrian Pintea •“Din 18 octombrie am dat startul plăţilor în avans pentru fermieri şi am plătit 337 milioane euro”
Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a dat startul plăţilor în avans pentru fermieri din 18 octombrie şi în primele patru zile ale săptămânii au fost autorizate şi plătite 337 milioane de euro, a declarat Adrian Pintea, directorul general al instituţiei. Acesta a afirmat: "Avem pe agenda de lucru a instituţiei, acum, în derulare, o activitate foarte importantă, este vorba despre plata avansului pentru fermieri care au depus cererea unică de plată în campania 2021. Este un moment mult aşteptat de către fermierii noştri şi vă spun că prin HG 53 au fost stabilite cuantumurile pentru hectar pentru anul 2021 şi foarte pe scurt, doar pentru plăţile directe - pentru că sunt mai puţine şi sunt de actualitate, iar celelalte din Fondul european agricol de dezvoltare rurală sunt în PNDR".
Dumitru Nancu •“Încercăm să intensificăm ajutorul de stat pentru că fermierul are nevoie de bani nerambursabili”
Director General, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA - IFN)
Subprogramul Agro IMM Invest este cel mai important instrument financiar destinat fermierilor, în acest moment, pentru că îmbină cele trei mixuri de finanţare, spune Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), menţionând: "Conform Directivei Comisiei Europene, ca să fie considerat un instrument financiar, un program trebuie să îndeplinească următoarele condiţii - să aibă garanţie în nume şi constat, să fie un credit bancar şi să conţină o alocare financiară nerambursabilă".
Marius Gavrea •“Fermierii au performat şi au câştigat încrederea băncilor”
Manager Specialized Transactions, Business Banking, ING Bank
Agricultorii traversează cele trei crize - pe cea din energie, criza sanitară şi criza politică - cu experienţa de anul trecut, în care s-au confruntat cu seceta, aceştia trecând continuu prin situaţii neplăcute, precizează domnul Gavrea. Reprezentantul ING Bank a subliniat, printre altele, că băncile nu au ezitat să se impilce în dezvoltarea sectorului agricol. Evoluţia soldului creditelor din agricultură a fost una pozitivă, de la 4,5 miliarde lei în 2008, la 21 miliarde lei în septembrie 2021, conform datelor BNR. Modul în care fermierii au reuşit să performeze şi să câştige încrederea băncilor este foarte important, mai arată domnul Gavrea, precizând că această încredere se măsoară prin indicatorul creditelor neperformante. Dacă înainte de anul 2015 acest indicator era de 24-25%, la sfârşitul lui decembrie 2020, nivelul acestor credite este de 5,56%.
Septimiu Stoica •“De ani de zile batem pasul pe loc cu piaţa lemnului şi piaţa produselor cerealiere”
Preşedintele AGA, Bursa Română de Mărfuri (BRM)
De ani de zile se bate pasul pe loc cu piaţa lemnului şi piaţa produselor cerealiere, a declarat Septimiu Stoica, preşedintele AGA de la Bursa Română de Mărfuri (BRM). Stoica a arătat că acestea sunt două clase de active care sunt de un mare interes bursier în România. Totodată, Stoica a arătat că zona lemnului este foarte complexă, foarte sensibilă, minată de neîncredere şi de fapte de corupţie reclamate la toate instanţele şi la toate nivelele.
Alexandru Potor •“Instrumentele financiare, riscurile şi promovarea produselor agro-alimentare trebuie să se găsească în politicile publice”
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL)
Instrumentele financiare pentru susţinerea investiţiilor în agricultură, riscurile şi promovarea produselor agro-alimentare sunt trei elemente care ar trebui să se găsească în politicile publice, inclusiv în Planul Naţional Strategic, a spus Alexandru Potor, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL). Domnia sa a punctat: "Este important că avem în zona agricolă instrumente financiare, că se utilizează din ce în ce mai mult aceste scheme importante pentru susţinerea cash-flow-ului, a investiţiilor în agricultură, dar încă este mult de făcut, pentru că sunt mulţi fermieri cărora le sunt străine aceste concepte".
Nicu Vasile •“Pe strategia «Farm to Fork», România nu ar face decât un minerit al terenului la nivel european”
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
Textul Strategiei "Farm to Fork", care a fost votată recent de Parlamentul European, nu este deloc favorabil agricultorilor din ţara noastră, susţine Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). "Degeaba discutăm despre strategii de genul «farm to fork», care pe noi ar trebui să ne oblige să consumăm mai multe produse fito-sanitare şi îngrăşăminte, pentru că România nu ar face decât un minerit al terenului la nivel european", afirmă Nicu Vasile.
Ionel Arion •“Provocările din agricultură sunt tot mai multe şi mai stringente”
Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro
Provocările din agricultură sunt din ce în ce mai multe şi mai stringente, este de părere Ionel Arion, Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, care consideră: "De la lipsa acută a accesului la piaţă şi la finanţare până la provocările venite dinspre forurile europene, legate de Green Deal, Farm to Fork, restricţii şi interdicţii tot mai multe lansate din partea Comisiei Europene sau a Parlamentului European. Din păcate, nu avem nici sprijinul celor trimişi de România să ajute sau să se gândească la binele fermierilor şi a consumatorilor din ţara noastră. Farm to Fork, pentru industria noastră, pt fermieri, pentru producţia alimentară este cea mai mare provocare pe care a cunoscut-o agricultura modernă a UE.
Hans Kordik •“România nu fructifică avantajele pe care le are în domeniul agricol”
Senior Agriculture Consultant
România este una dintre cele mai înzestrate ţări din Europa din punctul de vedere al dimensiunii şi calităţii terenurilor, a accesului la apă sau în ceea ce priveşte fermierii, dar din păcate nu reuşeste să fructifice aceste avantaje şi are deficite permanente ale comerţului cu produse agroalimentare, a spus Hans Kordik, senior agriculture consultant.
Sorin Minea •“Industria alimentară a supravieţuit cum a putut în perioada pandemiei”
Preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta)
Problema industriei alimentare este vastă, acest sector nu a primit niciun ban de la stat, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), subliniind: "Pe perioada pandemiei, industria alimentară a supravieţuit cum a putut şi bănuim că va supravieţui în continuare cum poate. Să vorbim despre viitor în clipa în care nu ştim ce se întâmplă în prezent, este foarte dificil. Am intrat în pandemie anul trecut, ceea ce a dus la o cădere uriaşă la nivel de industrie. Am avut apoi o revenire, dar acum intrăm din nou în pandemie".
Ştefan Pădure •“Strategia europeană Farm to Fork nu pune niciun accent pe consumator”
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc
Consumatorul a fost neglijat total de parlamentarii europeni, atunci când aceştia au votat, în urmă cu câteva zile, Strategia Farm to Fork, susţine Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR). "Vorbim despre o componentă care a fost uitată: piaţa, consumatorul. În strategia Farm to Fork, aprobată în urmă cu două zile de Parlamentul European, nu s-a pus accentul pe consumator. S-a discutat mai mult pe prima parte a lanţului de aprovizionare cu alimente", a declarat Ştefan Pădure.
Dan Hurduc •“Până când guvernul nu consideră că irigaţiile sunt importante nu putem face mare lucru”
Preşedintele Clubului Fermierilor Români
Până când guvernul nu consideră că irigaţiile sunt importante nu se poate face mare lucru în agricultură în ceea ce priveşte stabilitatea producţiilor agricole, a afirmat Dan Hurduc, preşedintele Clubului Fermierilor Români. Potrivit acestuia, pe termen scurt nu există fonduri destinate irigaţiilor, fiind necesară o strategie şi o armonizare a legilor de mediu şi agricultură.
Video
Adrian Pintea
Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)
Dumitru Nancu
Director General, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA - IFN)
Marius Gavrea
Manager Specialized Transactions, Business Banking, ING Bank
Septimiu Stoica
Preşedintele AGA, Bursa Română de Mărfuri (BRM)
Alexandru Potor
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL)
Nicu Vasile
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
Ionel Arion
Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro
Hans Kordik
Senior Agriculture Consultant
Sorin Minea
Preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta)
Ştefan Pădure
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc
Dan Hurduc
Preşedintele Clubului Fermierilor Români
Sesiune de întrebări