VIDEOCONFERINŢA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / HANS KORDIK, SENIOR AGRICULTURE CONSULTANT: "România nu fructifică avantajele pe care le are în domeniul agricol"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 octombrie 2021

Hans Kordik

Hans Kordik

În urmă cu 25 de ani, Austria era într-o situaţie asemănătoare cu România, dar, în urma acţiunilor agenţiei de promovare a alimentelor, ţara a ajuns să aibă balanţă comercială agroalimentară pozitivă

România este una dintre cele mai înzestrate ţări din Europa din punctul de vedere al dimensiunii şi calităţii terenurilor, a accesului la apă sau în ceea ce priveşte fermierii, dar din păcate nu reuşeste să fructifice aceste avantaje şi are deficite permanente ale comerţului cu produse agroalimentare, a spus Hans Kordik, senior agriculture consultant.

Conform prezentării domniei sale, România are cea mai mică pondere a produselor agroalimentare (procesate) cu valoare ridicată, în exporturi, dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, faptul că pieţele emergente ocolesc producătorii mici, iar încrederea consumatorilor lasă de dorit, sunt alte probleme cu care se confruntă sectorul agricol din ţara noastră.

Austria, ţara consultantului, era într-o stuaţie similară în urmă cu 25 de ani, a spus Hans Kordik, dar cu circa doi-trei ani înainte de aderarea la Uniunea Europeană, s-a înfiinţat o agenţie numită Paying Agency "AgrarMarkt Austria", ce se ocupa cu implementarea politicilor agricole, subvenţii, informaţii legate de piaţă şi preţuri, etc. Iar această agenţie a creat o subsidiară pentru promovarea alimentelor - Food Promotion Agency "AgrarMarkt Austria Marketing LTD" - care avea sarcini legate de managementul calităţii, promovarea atât în piaţa internă cât şi internaţională, precum şi informarea consumatorilor.

"Este foarte important ca agenţia de promovare a alimentelor să fie independentă, pentru că trebuie să fie finanţată din contribuţii private şi nu din bani publici. Legislaţia UE în domeniul concurenţei prevede că o astfel de agenţie, ce desfăşoară activităţi de marketing, nu poate fi finanţată din bani publici, pentru că ar distorsiona comerţul", a spus Hans Kordik.

Agenţia a creat un logo (în culorile steagului austriac) împreună cu un sloagan, pe care să-l poarte produsele ce îndeplinesc anumite standarde de calitate. Parctic, pentru ca un produs să aibă marca, standardele sale de calitate trebuie să fie peste cele descrise în reglementările naţionale sau ale Uniunii Europene. Standardele au fost formulate în reglementări care au fost aprobate de guvernul austriac şi de Comisia Europeană. De asemenea, agenţia efectuează numeroase inspecţii, ce se pot solda cu sancţiuni monetare sau interzicerea purtării logo-ului, conform prezentării consultantului.

Au fost făcute campanii masive de marketing, atât în plan intern cât internaţional, iar după 25 de ani, exporturile de produse produse agroalimentare ale Austriei au crescut cu 654% din 1995 (aderarea la UE), iar ţara a trecut de la balanţa comercială agroalimentară negativă la cea pozitivă, celor prezentate de Hans Kordik. De asemenea, 98% dintre austrieci cunosc logo-ul şi 88% dintre aceştia spun că au încredere în produsele pe care se găseşte. Totodată, cota valorică a produselor ecologice a crescut de la sub 3% la peste 10% din totalul cumpărăturilor de băcănie.

Conform consultantului, bugetul anual al agenţiei este de circa 20 de milioane de euro, care provine integral din taxe obligatorii achitate de fermieri, procesatori, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb