VIDEOCONFERINŢA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / MARIUS GAVREA, ING BANK: "Fermierii au performat şi au câştigat încrederea băncilor"

Emila Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 octombrie 2021

Marius Gavrea

Marius Gavrea

"Agricultura - cel mai rezilient sector, în perioada de criză sanitară"

Agricultorii traversează cele trei crize - pe cea din energie, criza sanitară şi criza politică - cu experienţa de anul trecut, în care s-au confruntat cu seceta, aceştia trecând continuu prin situaţii neplăcute, precizează domnul Gavrea.

Reprezentantul ING Bank a subliniat, printre altele, că băncile nu au ezitat să se impilce în dezvoltarea sectorului agricol. Evoluţia soldului creditelor din agricultură a fost una pozitivă, de la 4,5 miliarde lei în 2008, la 21 miliarde lei în septembrie 2021, conform datelor BNR. Modul în care fermierii au reuşit să performeze şi să câştige încrederea băncilor este foarte important, mai arată domnul Gavrea, precizând că această încredere se măsoară prin indicatorul creditelor neperformante. Dacă înainte de anul 2015 acest indicator era de 24-25%, la sfârşitul lui decembrie 2020, nivelul acestor credite este de 5,56%.

Pe fondul crizei costurilor cu materiile prime, ING Bank a început deja să facă scenarii de stres pe produsele de creditare pe care le are, a anunţat Marius Gavrea: "Nu ştiu dacă este nevoie să vii cu produs nou sau să adaptezi ceea ce faci. Un aspect la care se uită banca este nevoia de finanţare a clientului şi am semnalat deja faptul că nevoia de creditare în perioada următoare pentru capital de lucru va fi mult mai mare. Având în vedere creşterile de preţ în domeniul îngrăşămintelor, scumpirile din energie şi majorările din sectorul carburanţilor, care se translatează în conturile fermierilor, suntem conştienti şi pregătiţi să facem faţă unei nevoi crescute de creditare. Mă aştept la strategii diferite din partea fermierilor. Din păcate, s-ar putea ca unii fermeri să nu investească atât de mult în tehnologie. (...) Noi, când analizăm un fermier, nu analizăm o singură perioadă, noi asistăm în evoluţie fermele din agricultură şi ne uităm şi în perspectivă. Nu am sesizat ca fermierii din portofoliul nostru să fie mai puţini bancabili. Au fost stuaţii în care rezultatele financiare din 2020 au fost mai mici decât cele de anul anterior, dar este efectul secetei şi nu a impactat luarea deciziilor. Sunt producători cu 20-25 de ani de activitate, iar acest lucru înseamnă că te poţi baza foarte mult pe ei".

Marius Gavrea a vorbit şi despre modul în care băncile încurajează agricultura durabilă, care, în opinia sa, ar trebui să fie un sistem de practici agricole gata să satisfacă nevoile alimentare ale populaţiei pe termen lung, să asigure o îmbunătăţire a condiţiilor de mediu şi climatice, o utilizare eficientă a resurselor, dar în condiţii de viabilitate economică şi îmbunătăţire a standardelor de viaţă a fermierilor. "Mai mult sau mai puţin, aceste practici ne vor impacta şi am făcut o cercetare aprofundată în acest sens. Am identificat o nevoie foarte mare de a înţelege ce sunt acele practici durabile. Foarte multă lume face confuzie între agricultura durabilă, cea sustenabilă şi cea ecologică. Dacă ai achiziţionat un tractor care poluează mai puţin şi care, cu aceeaşi cantitate de motorină, sau chiar cu mai puţină, scoate o productivitate mai bună, atunci deja îndeplineşti practicile durabile, faci ceva mai prietenos cu mediul, care devine viabil economic şi putem spune că ţi-ai îmbunătăţit indicatorii de durabilitate. Vor apărea firme care vor începe să evalueze indicatorii de durabilitate ai companiilor şi probabil că băncile vor fi nevoite să raporteze către BNR cât de durabilă este o astfel de companie".

O altă iniţiativă a ING Bank a fost să vadă ce înseamnă creditele verzi şi cum se pot implica instituţiile financiare în acest sistem. Marius Gavrea a menţionat: "Mai mult decât a denumi creditul, trebuie să urmăreşti cum evoluează acea companie, acea fermă, prin creditul pus la dispozitie şi cum contribuie la îmbunătăţirea calităţii mediului şi la agricultura durabilă. Dacă în urma creditului acordat compania şi-a îmbunătăţit indicatorii de durabilitate, atunci banca ar trebui să scadă costurile pentru acel tip de credit, pentru că ferma respectivă contribuie la îmbunătăţirea calităţii mediului, într-un mod în care să rămână viabil o perioadă îndelungată de timp. Prin acest tip de credite vrem să ne asigurăm că va exista un impact pe mediu şi pe viabilitatea fermierilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb