Subprogramul Agro IMM Invest este cel mai important instrument financiar destinat fermierilor, în acest moment, pentru că îmbină cele trei mixuri de finanţare, spune Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), menţionând: "Conform Directivei Comisiei Europene, ca să fie considerat un instrument financiar, un program trebuie să îndeplinească următoarele condiţii - să aibă garanţie în nume şi constat, să fie un credit bancar şi să conţină o alocare financiară nerambursabilă".
Potrivit domniei sale, acest program are o garanţie de până la 90% din credit pentru întreprinderile mici şi microîntreprinderi.
"România este singurul stat din UE în care garanţia în nume şi constat este de 90%, în restul ţărilor fiind de maximum 80%", subliniază Dumitru Nancu.
Oficialul FNGCIMM mai spune: "Încercăm să intensificăm ajutorul de stat pentru că fermierul din agricultura noastră are mai multă nevoie de bani nerambursabili".
Guvernul a alocat iniţial un plafon de garantare un milliard de lei pentru programul menţionat, potrivit domnului Nancu, care adaugă că solicitările din partea fermierilor au fost de 4 miliarde de lei, din care s-au plătit 2,5 miliarde, iar grantate -1,5 miliarde de lei.
Din punct de vedere al codurilor CAEN al firmelor care accesează programul Agro IMM Invest, pe primul loc se situează cultivarea cerealelor, pe locul al doilea - activitatea în ferme mixte, iar pe al treilea fabricarea pâinii, conform oficialului FNGCIMM, care adaugă: "De menţionat că acesta este singurul program pentru industria alimentară, pentru industria vinului şi berii. Estimăm că anul acesta, prin IMM Invest şi Agro IMM Invest, sunt menţinute 450.000 de locuri de muncă".
Domnul Nancu afirmă că prin programele Agro IMM Invest şi IMM Invest s-au plătit, în 2020 şi 2021, ajutoare de stat în valoare de un milliard de lei: 544.000 de lei anul trecut, iar diferenţa în 2021.
"Am pornit programul IMM Invest în 2020 şi îl considerăm cel mai important şi accesat pentru IMM-uri", declară Dumitru Nancu, menţionând că, la data de 20 octombrie, pe platforma IMM Invest figurau 18.372 de IMM-uri înscrise, pe lângă cele 26.000 din 2020, care au fost finanţate.
Din cele 18.372 de IMM-uri înscrise în program, 2.700 sunt pe Agro IMM Invest, restul pe IMM Invest, conform oficialului FNGCIMM.