Guvernul britanic a introdus miercuri un amendament pentru a interzice companiei sale de stat Great British Energy să achiziţioneze componente care ar fi legate de munca forţată, ceea ce ar putea afecta panourile fotovoltaice chineze, scrie AFP.
Amendamentul, introdus de ministrul britanic al energiei, Ed Miliband, include măsuri vizând să garanteze că 'sclavia şi traficul de persoane' nu intervin în activităţile sau lanţurile de aprovizionare ale companiei.
Această iniţiativă urmează să fie votată în parlament.
China este acuzată de grupări pentru apărarea drepturilor omului că a înrolat uiguri în programe de muncă forţată legate de lanţuri internaţionale de aprovizionare din diferite sectoare.
Beijingul este, de asemenea, acuzat de câţiva ani că a internat peste un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane din Xinjiang (nord-vestul Chinei). China neagă această cifră şi vorbeşte despre 'centre de formare profesională' menite să combată radicalizarea islamistă.
Regiunea Xinjiang produce cantităţi uriaşe de polisiliciu, un material cheie în industria energiei solare.
Potrivit lui Luke de Pulford, directorul Alianţei interparlamentare (IPAC) care reuneşte parlamentari din mai multe ţări acţionând pentru democraţie, 'munca forţată este, din păcate, răspândită în întreaga regiune (...) şi nu numai'.
'Campania a fost lungă şi dificilă, dar astăzi guvernul le-a dat uigurilor puţină speranţă', a continuat el, adăugând că 'tranziţia ecologică nu trebuie construită pe sclavia' acestei minorităţi.
Miercuri, un purtător de cuvânt al premierului Keir Starmer şi-a exprimat încrederea că amendamentul nu va pune în pericol obiectivele guvernamentale în materie de climă, care urmăresc tranziţia energetică până în 2030, potrivit AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2025, 09:55)
"panourile solare chinezeşti legate de muncă forţată"
ce motivatie penibila,
mai ales din partea Londrei,care au jefuit coloniile englezesti, foarte mult timp.