Analiză BITGET: Înţelegerea ciclurilor pieţei cripto, importantă pentru investitori; Când e momentul să fie atenţi?

M.P.
Miscellanea / 24 aprilie

Analiză BITGET: Înţelegerea ciclurilor pieţei cripto, importantă pentru investitori; Când e momentul să fie atenţi?

Perioadele de creştere ale criptomonedelor captează atenţia întregii lumi financiare prin ascensiunea spectaculoasă, însă fiecare val are, în cele din urmă, o limită, conform unui comunicat transmis redacţiei. În aceste condiţii, recunoaşterea ritmurilor anterioare ale acestor cicluri şi a semnalelor tehnice este esenţială pentru investitorii care doresc să anticipeze tranziţia de la creşteri accelerate la corecţii de piaţă sau faze de scădere, arată Vugar Usi Zade, director operaţional în cadrul Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.

Integrarea acestor perspective istorice şi observaţii tehnice într-o strategie de investiţii permite o pregătire mai bună în contextul schimbărilor de sentiment de piaţă.

Privind în urmă, creşterea din 2013 a Bitcoin, când preţul a urcat de la aproximativ 145 dolari la peste 1.200 dolari, rămâne o amintire puternică a volatilităţii specifice industriei criptomonedelor. În egală măsură, prăbuşirea ulterioară, cauzată de colapsul unor burse şi de primele acţiuni de reglementare, subliniază potenţialul de inversare rapidă.

De asemenea, boomul din 2017, alimentat de speculaţii majore şi de introducerea unor noi instrumente de tranzacţionare, a propulsat Bitcoin de la circa 1.000 dolari la aproape 20.000 dolari (!), până când strategiile instituţionale de vânzare în lipsă şi înăsprirea reglementărilor au declanşat o corecţie semnificativă.

Mai recent, ascensiunea din 2020-2021, susţinută de o adopţie instituţională în creştere şi de o lichiditate abundentă în piaţă, a dus Bitcoin de la aproximativ 8.000 dolari la aproape 70.000 dolari. Totuşi, pe măsură ce politicile monetare au început să se înăsprească la nivel global, avântul puternic al pieţei în creştere a început să se tempereze treptat, potrivit comunicatului.

Dincolo de aceste tipare istorice, anumiţi indicatori tehnici semnalează adesea sfârşitul iminent al unei perioade de creştere. Apariţia mişcărilor parabolice ale preţului, în care activele urcă pe o traiectorie aproape verticală, precede frecvent o corecţie bruscă.

O divergenţă între preţ şi volumul tranzacţiilor (atunci când preţurile continuă să crească, în timp ce numărul tranzacţiilor scade) indică o presiune de cumpărare în scădere. În plus, atunci când indicatori de piaţă precum RSI (Relative Strength Index) ating niveluri extreme de supracumpărare, se poate interpreta că piaţa a devenit supradimensionată. Nu în ultimul rând, apariţia unor modele de inversare a tendinţei pe graficele de preţ confirmă adesea că trendul ascendent îşi pierde forţa, subliniază directorul operaţional Bitget.

Pe lângă instrumentele clasice de analiză a preţului, blockchainul în sine oferă o perspectivă unică pentru evaluarea sentimentului pieţei şi identificarea momentelor de cotitură. Indicatorii "on-chain" oferă o imagine bazată pe date concrete privind sănătatea fundamentală a pieţei. De exemplu, atunci când majoritatea deţinătorilor înregistrează profituri nerealizate semnificative - reflectate într-un raport ridicat NUPL (Net Unrealized Profit/Loss) - apare adesea tendinţa de a marca profitul, semnalând potenţial un vârf de piaţă. În egală măsură, un scor MVRV ridicat (Market Value to Realized Value) sugerează că activele sunt tranzacţionate la o primă importantă faţă de costul lor istoric, indicând o posibilă supraevaluare.

Traiectoria pieţelor cripto este influenţată de factori externi mai ampli. Sfârşitul unei perioade de creştere accelerată în criptomonede rareori poate fi atribuit unui singur factor. Concret, de cele mai multe ori, acesta rezultă dintr-o combinaţie de condiţii macroeconomice, schimbări legislative şi evoluţia sentimentului investitorilor, punctează reprezentantul Bitget, se precizează în comunicat.

Perioadele de creştere intensă prosperă, de regulă, în contexte caracterizate de dobânzi scăzute şi lichiditate abundentă. Când băncile centrale încep să înăsprească politica monetară, reducerea capitalului disponibil poate semnala finalul raliurilor speculative. Intensificarea reglementărilor sau introducerea unor măsuri restrictive pot schimba rapid percepţia pieţei, anunţurile privind interdicţii sau controale având, în mod istoric, un efect puternic corectiv. Evenimente economice mai ample, cum ar fi prăbuşirile bursiere sau instabilitatea geopolitică, pot declanşa tranziţia de la o mentalitate "risk-on" la una "risk-off", forţând investitorii să renunţe la activele cu risc ridicat, precum criptomonedele.

Perspectivele experţilor şi ale investitorilor instituţionali contribuie, de asemenea, la identificarea momentelor de vârf ale pieţei. Investitorii instituţionali de mari dimensiuni încep adesea să-şi reducă expunerea atunci când piaţa atinge apogeul, iar această abordare precaută poate fi un semnal timpuriu al unei posibile instabilităţi. Schimbările în sentimentul general al pieţei - de la un optimism extrem la o prudenţă tot mai accentuată - sunt, de asemenea, recunoscute ca precursoare ale inversărilor de trend.

Un "bull run" cripto tipic tinde să atingă punctul culminant atunci când se intersectează o epuizare internă a pieţei cu presiuni externe. Preţurile depăşesc adesea valorile fundamentale, primii investitori îşi marchează profiturile, entuziasmul noilor veniţi începe să scadă, iar un catalizator extern înclină echilibrul fragil.

Cu alte cuvinte, deşi momentul exact al schimbării este dificil de anticipat, atenţia constantă la semnalele recurente poate oferi investitorilor un avantaj strategic în tranziţia de la pieţele bull la cele bear, contribuind la protejarea câştigurilor şi la pregătirea pentru următorul ciclu de creştere, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2988
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8179
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.2581

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb