Rusia trebuie să-şi majoreze rezervele fiscale, în contextul turbulenţelor globale, pentru a asigura o acoperire a cheltuielilor bugetare cel puţin trei ani, dacă preţul ţiţeiului rămâne scăzut o perioadă extinsă de timp, a afirmat ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele.
În prezent, bugetul prevede că veniturile din petrol care depăşesc preţul limită de 60 de dolari pe baril sunt trimise la Fondul suveran de investiţii al ţării (NWF). Partea lichidă a Fondului, deţinută în numerar, este apoi folosită pentru a acoperi deficitele.
Siluanov a declarat la adunarea anuală a angajaţilor Ministerului că preţul limită actual, de 60 de dolari pe baril, nu face faţă noilor provocări, şi a cerut revizuirea lui pentru majorarea contribuţiilor la NWF.
El a cerut o nouă regulă "pentru a aduce activele lichide ale NWF la un nivel care să asigure trei ani de finanţare neîntreruptă a cheltuielilor, în eventualitatea presiunilor de pe piaţa petrolului".
În urma invadării Ucrainei, activele lichide ale NWF au scăzut cu aproximativ două treimi, la doar 39 miliarde de dolari, de la 112,7 miliarde de dolari înaintea conflictului.
"Actuala situaţie mondială necesită o atenţie specială faţă de rezilienţa finanţelor publice în diverse scenarii ale evoluţiilor economice globale", a declarat Siluanov, referindu-se la temerile privind PIB-ul global în urma escaladării războiului comercial declanşat de taxele vamale impuse de administraţia Trump.
Revizuirea preţului limită de 60 de dolari pe baril ar pune de asemenea presiune asupra rublei, care anul acesta s-a apreciat cu 38% faţă de dolar.
Conform unui document al Ministerului Economiei obţinut de Reuters, Rusia a înrăutăţit previziunile privind veniturile din exporturile de petrol şi gaze în perioada 2025-2027, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului, estimând un declin al veniturilor cu 15% anul acesta. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.
Modificarea previziunilor pune presiuni suplimentare asupra bugetului, afectat deja de cheltuielile masive din domeniul apărării, în contextul conflictului din Ucraina.
"Principalul risc în prezent îl reprezintă escaladarea războiului comercial şi, ca urmare, reducerea oportunităţilor de export ale ţărilor, inclusiv Rusia", a avertizat Siluanov, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2025, 09:35)
Ce rezerve fiscale? Bani din taxe, deci ruble. Pai, pe ele le creaza din tastatura. N-are nevoie de extra ruble, ci sa dreneze dun cererea agregata din sectorul domestic privat. Banii fiat al monopolostului nu sunt o comoditate precum carbunele sau argintul sau banii fiat ai altui monopolist.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2025, 10:15)
Așa a crezut și Germania în interbelic. : Zimbabwe. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2025, 09:41)
rezervele fiscale ??
noi stim din media corecta,
ca Rusia este de mult, in faliment total, economic,
din cauza sanctiunilor economice destepte,al Ursulei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2025, 10:15)
ruble nu e con vertibilă, Rusia nu-și respectă acordurile comerciale, Rusia este în faliment.