Agenţia de supraveghere nucleară a ONU a cerut Iranului miercuri să explice prezenţa unor tuneluri în jurul unuia dintre siturile sale nucleare, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că discuţiile dintre Teheran şi Statele Unite vor continua, scrie AFP.
Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, un think tank cu sediul la Washington, a publicat miercuri imagini din satelit ale sitului nuclear de la Natanz, arătând un nou tunel situat în apropierea unui tunel mai vechi, precum şi un nou perimetru de securitate.
'Am ridicat de mai multe ori această problemă şi voi continua să o fac', a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în timpul unei vizite la Washington.
Rafael Grossi, care a vizitat Teheranul săptămâna trecută, a amintit că toate ţările trebuie să informeze AIEA despre intenţiile lor cu privire la instalaţiile din jurul siturilor nucleare, dar că Iranul, în numele unei 'poziţii unice în lume', şi-a permis să nu facă acest lucru.
'Îi întrebăm: la ce va folosi asta? Ei ne răspund că nu este treaba noastră', a povestit Grossi.
'Nu este exclus' ca aceste tuneluri să fie folosite pentru a stoca materiale nedeclarate, a avertizat şeful AIEA, adăugând însă că nu doreşte să speculeze asupra intenţiilor Iranului.
'Iranul nu dispune de arme nucleare. Asta este foarte clar', a spus el. În schimb, 'Iranul a desfăşurat deja în trecut anumite activităţi pertinente - sau care ar putea fi - în procesul de dezvoltare a armelor nucleare', a declarat el.
Pe de altă parte, Grossi şi-a exprimat optimismul în ce priveşte încheierea unui acord între Statele Unite şi Iran, după două runde de negocieri între ţările inamice, şi cu alte discuţii aşteptate în acest weekend.
'Cred că toată lumea se aşteaptă ca lucrurile să meargă bine şi ca acordul să fie verificat de AIEA', a afirmat el.
În 2018, preşedintele de atunci Donald Trump a reziliat un acord precedent cu Iranul, negociat sub Barack Obama.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a criticat din nou miercuri acordul din 2015 care, în opinia sa, 'a acordat Iranului o relaxare imediată şi completă a sancţiunilor în schimbul capacităţilor de îmbogăţire care, în orice moment în viitor, ar putea fi folosite în scopuri militare'.
Dacă administraţia Trump speră la un nou acord în timpul celui de-al doilea mandat al republicanului, Washingtonul a fluturat în repetate rânduri ameninţarea unei acţiuni militare.
În plus, Statele Unite au impus noi sancţiuni financiare marţi, în special împotriva sectorului energetic al Iranului.
Întrebat despre un posibil atac militar, Grossi a declarat: 'Aş dori doar să reamintesc că atacurile asupra instalaţiilor nucleare ar putea avea consecinţe foarte, foarte grave', potrivit AFP.
Opinia Cititorului