Provocările din agricultură sunt din ce în ce mai multe şi mai stringente, este de părere Ionel Arion, Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, care consideră: "De la lipsa acută a accesului la piaţă şi la finanţare până la provocările venite dinspre forurile europene, legate de Green Deal, Farm to Fork, restricţii şi interdicţii tot mai multe lansate din partea Comisiei Europene sau a Parlamentului European. Din păcate, nu avem nici sprijinul celor trimişi de România să ajute sau să se gândească la binele fermierilor şi a consumatorilor din ţara noastră. Farm to Fork, pentru industria noastră, pt fermieri, pentru producţia alimentară este cea mai mare provocare pe care a cunoscut-o agricultura modernă a UE.
Faptul că s-a luat decizie strict politică, strict emoţională, nu s-a şinut cont de niciun studiu, de organizaţiile fermierilor, toate aceste provocări aduse de Farm to Fork şi Green Deal, dar şi de Politica Agricolă Comună creionată chiar arbitrar uneori pe anumite paliere va face din România o ţară a polurilor. Vor fi ferme tot mai mari care vor reuşi să facă faţă pentru că sunt deja capitalizate şi fermele mici vor fi sortite pieirii pentru că piaţa va face ca ele să dispară".
Cea mai mare teamă a jucătorilor din agricultură este că românii nu vor avea acces la o hrană la preţuri accesibile, sănătoasă, de bună calitate, care să se găsească pe o scară foarte largă, a subliniat Ionel Arion, opinând că siguranţa alimentelor ar putea fi pusă sub semnul întrebării în următorii 3-5 ani, pe anumite pieţe.
"Provocările sunt foarte multe, având în vedere strategiile europene de genul Green Deal sau Farm to Fork. Piaţa noastră va fi inundată de produse nu tocmai conforme. Totul este ambalat, congelat semipreparat, iar românul nu este educat să citească eticheta. Poate că un cent în plus pe un produs alimentar reduce zece cenţi la factura de sănătate. Va trebui să ne concentrăm mai mult pe ceea ce consumăm", a menţionat domnul Arion.
În opinia domniei sale, avem, în România, oameni care, "deşi sunt puşi în fruntea unor agenţii ale statului, nu gândesc agenda europeană, nu iau în seamă provocările care urmează, nu au puterea să înţeleagă sau nu înţelegem noi că nu ar trebui să fie acolo şi să nu-i promovăm în funcţii de decizie. O astfel de agenţie ar putrea fi ANSVSA. Ţara noastră nu are nici acum o strategie în ceea ce priveşte eradicarea pestei porcine africane, la cinci ani de la declanşarea acesteia. Industria de creştere a porcilor şi industria alimentară este în colaps, prin inerţa acestei agenţii a statului". Cu excepţia APIA, care poate face faţă provocărilor de astăzi, nu avem un exemplu de agenţie care să fie cu totul aşa cum ar trebui, în domeniul agricol, a conchis Ionel Arion.